.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lis.2024 20:45:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Automat zmienia biegi przy 5tys.
PostNapisane: 27.lut.2008 21:18:01 
Użytkownik

witam. Mam problem tym razem ze skrzynią biegów. Po zminie silnika zauwazyłem ze cos dziwnego dzieje sie ze skrzynią biegów. Zmienia biegi dopiero kolo 5 obrotow czasem jeszcze wyzej albo wrzuci na 2 bieg i ani nie zrzuci na duł ani do gory dopuki nie wylącze i ponownie odpale silnik. Podłaczylem VAG i na skrzyni biegow pokazalo bląd czujnika hamowania. na silniku mam blad lewej przedniej pompy ABS-u. bardziej zastanawia mnie blad czujnika ham. Moze mi ktos wyjasnic gdzie sie ten czujnik znajduje i jak go sprawdzic? moze ma ktos jakis pomysl jak to naprawic? Na jutro umuwilem sie z kolejnym mechanikiem ale mam wrazenie ze jak kilku wczesnijszych rozlorzą rece jak otworza maske.... A niestety takich kilku juz bylo. Prosze o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2008 01:46:05 
Użytkownik

Ja mysle ze chodzi o wlacznik swiatel stop ktory jest dwu funkcyjny. Usterka powinna zniknac po przycisniecu hamulca na chwile. Ponowne odczytnie usterek nie bedzie zawieralo tego komunikatu. Jesli bedzie dalej wyswietlany to prosze podac kody tych usterek.

Sama awarja to trudnejsza sprawa bo niewiadomo co tam namieszaliscie :)
Dostalem od klijenta Audi A4 2.5 TDI ktore nie jedzi o dkilku mieisecy i nie wiedzieli co z tym zrbic.,, Okazalo sie ze skrzynia Tiptoronic nie dosc ze od benzynowego to jescze nie z czujnikami halotronowymi a indukcyjnymi.
Tak wiec znajac zdolnosci ipomyslowosc odczas takich napraw, nie odwaze sie podpowiedziec co mzoe byc przyczyna po wymianie silnika...

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2008 20:47:31 
Użytkownik

przyznam ze jak wyciagalem silnik to wyciagnolem go z konwerterem i w taki sam sposo zalozyle teraz juz wiem ze powinien zostac w skrzyni lae jest juz za pozno. Dzisiaj bylem u mechanika i jako juz 3 powiedzial ze przy takim montazu pekla mi pompa. i jest to nawet dosyc mozliwe tym bardziej ze jak przejechal sie moim autem zanim powiedzialem muo moim ledzie to powiedzial ze padla pompa

Strefa czasowa: UTC + 1