Megster napisał(a):
owko napisał(a):
Leo napisał(a):
313 plus lekki chipek , myślę że na spokojnie ok. 370 koników. Fajnie.
znaczy się robisz sobie jaja z innych userów, czy jak?
lupo 1.9tdi w zeszłym roku miało powyżej 500hp (NIE, NIE POMYLIŁO MI SIĘ), więc tu będzie chyba troszkę dużo...
No właśnie. Skąd te dane. Według mnie to by silnik wysrało przy takim obciążeniu.
te dane to deklaracja p. Marka Staszewskiego, czyli Mastersa (właściciela Master's tuning). Człowiek ma u siebie hamownię, wie o tdi prawdopodobnie znacznie więcej niż my razem wzięci, więc nie mam powodu, by wątpić. Oczywiście bodaj 200kucy z tego stadka dzięki nitro, ale w rezultacie maxymalna była over 500hp.
BTW - Leo naprawdę żartował

moje pytanie było retoryczne. Przy mocy rzędu 380koni w dieslu to nie można poważnie myśleć o wejściu na podium w klasie diesel, a założenie 10tek, nie mówiąc o 9tkach to żart. Najmniejsza moc do tej pory przy 9tce to bodaj ok. 600 w Lancerze.
Ja rozumiem, że możemy sobie długo dywagować o tym co wytrzyma, a co nie wytrzyma jakiśtam silnik, ale sam się nie włączam, bo z pokorą się odnoszę do kwestii ograniczeń. Jeżeli standardem jest około 900koni w 3litrowym NA w benzynie w najdoskonalszych silnikach spalinowych świata, to sprawienie, że 1.9tdi+nitro+niewielewtymbyłoropy na setupie 500+ przejedzie 400m kilka razy jest może sukcesem, ale do detronizowania liderów światowego sportu jeszcze troszkę daleko.