.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.cze.2025 21:27:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 16:51:00 
Użytkownik

maciu napisał(a):
Vanilla I napisał(a):
cóż czyli nadal wszystko zostaje po staremu , czekamy aż Mq się troche obrobi i usprawni forum

LB, czytaj cały watek :P

mq napisał(a):
Cytuj:
Jest teraz 1,5 mbps max i 1Mb gwarantowane i wiecej niestety nie bedzie n bo nie ma z czego.

czytałam wątek
:P

należy motwować -nawet szefów g;)

Rzczewistość jest tylko iluzją, aczkolwiek bardzo trwałą

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 18:48:20 
Klubowicz

Simpson napisał(a):
Przynajmniej tak było jak Vanilla rozpoczynała życie na forum i gadaliśmy na czacie.

:D:D:D
No właśnie, ale wtedy było nas po 10 osób, a teraz jak się ma dużego farta to może się jedną osobę spotka :/

Czy wiesz, że: na Biodieslu wyprodukowanym z rzepaku zebranym z 1 hektara możesz pokonać około 20.000 kilometrów samochodem osobowym?

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2005 22:31:57 
Użytkownik

mq napisał(a):
Simpson napisał(a):
Z moich wywiadów wynika że mowa o kwotach rzędu 1000-2000 zł rocznie. Więc łatwo policzyć ile pieniędzy od ilu osób trzeba by zebrać by to mialo sens :(

Miesieczny transfer w chwili obecnej (srednio ostatnie 3 miesiace) jest na poziomie 20GB - dla ulatwienia obliczen i analizy ofert z rynku.
Oczywiscie mowie tylko o www nie licze maila.

nie jestem specjalistą w tym temacie, ale chwile poszukałem i widze ze cena za konto o takich lub podobnych parametrach waha się od 300 - 1200 pln /rok, wiec z prostych obliczen wynika ze trzeba by zebrac po 5 zeta od 20 Osób co miesiąc - wydaje mi sie ze to nie jest duzo biorąc pod uwagę liczbe zarejestrowanych użytkowników (właściciele migających podpisów, albo ci, którzy mają avatarki wielkości średniej tapety mogą zapłacić 10 ;-) )

tylko że nikt nie bedzie przelewał pieniedzy na czyjeś prywatne konto, musiałoby się pojawić AKP jako zarejestrowana organizacja ze wszystkimi tego konsekwencjami, a widze ze z tym bedzie najwiekszy problem

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2005 13:02:57 
Klubowicz

Nie rozeznawałem ofert rynku, ale jakiś czas temu Hans i mq pisali chyba coś o kwotach rzędu 500-1000 zł ale na miesiąc, co dawało chore kwoty. Jeżeli będzie to 1000-2000 rocznie to jest to do zebrania, ale rodzi nowe kłopoty i koszty: rejestrację klubu (a ten temat jest już mocno przerobiony.. i wiele kłótni z tego wyniknęło) i utrzymanie go.
Może ewentualnie ktoś kto ma firmę wykupić na siebie miejsce na serwerze i po prostu sprzedać je klubowiczom, to by zaoszczędziło problemów z rejestracją klubu.
Albo ktoś może prywatnie na siebie wziąć miejsce na serwerze a inni zrobią na to zrzutę... ale przy płaceniu na konto prywatne różnie może to się skończyć. (vide: Allegro)

Tytuł:
PostNapisane: 23.kwi.2005 08:48:52 
Klubowicz

mq napisał(a):
Miesieczny transfer w chwili obecnej (srednio ostatnie 3 miesiace) jest na poziomie 20GB - dla ulatwienia obliczen i analizy ofert z rynku.
Oczywiscie mowie tylko o www nie licze maila.

cytat napisał(a):
Jest teraz 1,5 mbps max i 1Mb gwarantowane i wiecej niestety nie bedzie n bo nie ma z czego.

Cos mi tu nie gra?! 20GB miesiecznie to faktycznie sporo, ale od jakiegos czasu obserwuje ilosc osob przegladajacych forum. Srednio liczba ta nie przekracza 30. Jakim wiec cudem 30tu userow jest w stanie dokumentnie 'zapakowac' 1Mb (cir) lacze, jedynie czytajac lub wysylajac 'literki', ewntualnie jakies fotki? I skad to 20GB miesiecznie? Nie dosc tego, to forum potrafi 'lezec' nawet jak jest 5 userow! Panowie 'Szefowie' ;) moze pakiety leca przez polnocno-wschodni szpicbergen, ciemna strone ksiezyca i dopiero wtedy trafiaja (albo i nie) do naszych komputerkow. No wyglada ze cos jest nie tak. Prosimy o wiecej szczegolow, moze da sie cos wymyslec.

pozdro
Andrzej

Audi Q8 e-tron 55 s-line

..member of room 119

Ostatnio edytowano 23.kwi.2005 10:04:50 przez geeza, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23.kwi.2005 09:27:20 
Użytkownik

Może admini jednocześnie z działaniem forum napierają po p2p :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 23.kwi.2005 15:23:05 
Klubowicz

geeza napisał(a):
Jakim wiec cudem 30tu userow jest w stanie dokumentnie 'zapakowac' 1Mb (cir) lacze, jedynie czytajac lub wysylajac 'literki', ewntualnie jakies fotki? I skad to 20GB miesiecznie?

geeza, pewnie dlatego że na tym łączu wisi nie tylko forum AKP ale masa innych rzeczy i byc może to one generują tez spory ruch. Chyba nie jesteś tak naiwny i nie myslisz że samo forum AKP do własnej i wyłącznej dyspozycji ma CIR 1Mb? Takie łącze niestety trochę kosztuje... a do płacenia nie ma chętnych.... :(

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 01:36:36 
Klubowicz

piotr, opieralem sie jedyne na informacji jaka mq zamiescil w tym watku. Dlatego mialem watpliwosci. Dzieki, ze rzuciles odrobine swiatla. :peace:
Zdaje sobie sprawe ile kosztuje megowe lacze i wiem ze zbieranie 'datkow' na ewentualna dzierzawe jest rzecza skomplikowana, prawnie i formalnie.
Moze najtrafniejsza koncepcja bylo by poszukanie alternatywy na zasadach grzecznosciowych ;) . Jesli podeslecie mi podstawowe info (wielkosc bazy, system, etc) na PW, to popytam tu i tam. Wada takiego rozwiazania jest brak pewnosci jak dlugo mozna by kozystac z czyjejs uprzejmosci, a skazanie AKP na banicje nie rozwiaze problemu.
Co o tym sadzice?

pozdro
Andrzej

Audi Q8 e-tron 55 s-line

..member of room 119

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 20:54:53 
Użytkownik

Auto: Renata
coraz gorzej chodzi forum... z dnia na dzien......... :|

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 21:51:34 
Klubowicz

spanky napisał(a):

Ale ma czasem momenty przebłysku i chodzi bardzo dobrze... ale fakt zdarzają się chwilę że wcale nie chodzi :/

Tytuł:
PostNapisane: 24.kwi.2005 21:56:08 
Użytkownik

piotr napisał(a):
spanky napisał(a):

Ale ma czasem momenty przebłysku i chodzi bardzo dobrze... ale fakt zdarzają się chwilę że wcale nie chodzi :/

coraz czesciej chodzi gorzej niz lepiej... :|

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2005 13:49:41 
Klubowicz

Ostatni się z adminem kłóciłem, bo myślałem żę mi łącze padło, a tu widze problem gdzie indziej :P :P

Czy wiesz, że: na Biodieslu wyprodukowanym z rzepaku zebranym z 1 hektara możesz pokonać około 20.000 kilometrów samochodem osobowym?

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2005 09:52:26 
Użytkownik

Auto: S4 biturbo
Wczoraj nie chodziło w ogóle u mnie a przed wczoraj ledwo ledwo :!: Dzisiaj juz niby lepiej ale też coś go głowa boli .. :|

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2005 11:51:48 
Użytkownik

Auto: Coupe turbo quattro
witam!
dla mnie jest sprawa jasna - jest łącze ale ktoś korzysta z niego wykorzystując go do różnych celów. pisanie ze z łącza korzysta cos jeszcze jest bardzo wymijające. kto lub co na nim jeszcze wisi? miałem w firmie łącze 2mbit (cir na wysyl 16k) i pilnujac blokowanie p2p wszystko chodzilo nalezycie (chyba ze ktos sprytny wysylal maila rzedy 50 mb) wiec prosze o szczegoly obciazenia łącza - wtedy mozemy podyskutowac dlaczego tak wolno chodzi!
Czyżby ktoś miał coś do ukrycia? :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2005 19:26:38 
Klubowicz

Ivo napisał(a):
witam!
dla mnie jest sprawa jasna - jest łącze ale ktoś korzysta z niego wykorzystując go do różnych celów. pisanie ze z łącza korzysta cos jeszcze jest bardzo wymijające. kto lub co na nim jeszcze wisi? miałem w firmie łącze 2mbit (cir na wysyl 16k) i pilnujac blokowanie p2p wszystko chodzilo nalezycie (chyba ze ktos sprytny wysylal maila rzedy 50 mb) wiec prosze o szczegoly obciazenia łącza - wtedy mozemy podyskutowac dlaczego tak wolno chodzi!

Co na łączu poza AKP wisi (i pewnie przynosi właścicielowi łącza pieniądze) to chyba nie jest nasza sprawa? Może to byc i P2P, jak i inne "różne cele" (jak to sam określiłeś.

Ivo napisał(a):
]kto lub co na nim jeszcze wisi?

Z tonu twojej wypowiedzi wnioskuję że chcesz rozliczać osobę która poświęcając swój czas, dając swoje łącze i nie biorąc za to pieniędzy umożliwiła działanie forum AKP? Bo tak to zabrzmiało. Może jeszcze powinien przeprosić że korzysta z łącza do celów zawodowych? Rozwaliłeś mnie swoim postem :)

Chyba że masz do zaoferowania lepsze łącze na którym forum będzie biegać za free? Ale wątpię w to.....

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2005 19:29:22 
Użytkownik

Sluchaj no koleniu pt. ivo moze mi powiesz laskawie, bo moze cos mi umknelo, czyzbys kiedys wyasygnowal na ten cel jakies pieniadze ze prezentujesz tu postawe typu klient-placi-klient-wymaga ??
A tak pozatym to kim ty jestes zeby mnie tu wywolywac do tablicy z rozliczaniem sie z tego co robie i czy mam lub nie mam czegos do ukrycia.
Z taka roszczeniowa postawa kolego daleko w zyciu nie zajadziesz.

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2005 21:01:14 
Użytkownik

Ivo napisał(a):
witam!

dla mnie tez jest sprawa jasna ...
zanim cos napiszesz to sie zastanow.
to wlasnie dzieki Mq caly ten nasz "balagan" ;-) dziala
P.S proponuje pszeprosic ;-) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2005 22:31:00 
Użytkownik

no panowie przyznam sie ze "troszq" mnie zagalopowało.. nie mialem nic zlego na mysli piszac tego posta. mimo coraz wolniejszego chodzenia 4um i tak jestem zadowolony ze w ogole takowe istnieje bo na innych forach nie mozna dowiedziec sie nic albo pisza pierdoly a tu ... wszystko jasne :) szczerze przyznam sie ze nie wiem na jakiej zasadzie te forum istnieje ale jezeli działa na zasadzie czyjeś uprzejmości (łącze itp) to przepraszam ta osobe - ma prawo byc urazona ;)
po prostu myslalem ze wszystko tu chodzi na całkiem innych zasadach - jakas firma udostepnia łącze do celów 4UM i 'powierza' nad nim opieke danej osobie (która wykorzystuje łącze nie tylko do celow 4um stad moje przypuszczenia ze działa wolno). ale myliłem sie za co przepraszam 'szefów' forum. jeszcze raz wyrazy skruchy ;) i wielki szacunek dla ludzi poswiecajacy czas dla tej strony.

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2005 22:34:22 
Użytkownik

PS.
teraz stronka cos lepiej śmiga :D

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2005 23:07:23 
Klubowicz

Ivo napisał(a):
jakas firma udostepnia łącze do celów 4UM

no widzisz jakos nie ma chętnych do przekazania miejsca na szybkim serwerku za free.....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1