t0bi napisał(a):
jestem niezdecydowany... mam do wyboru jedną z 4 audi:
-100 C3 quattro 2,3
-100 C3 quattro 2,2 T
-90 (tu już sam nie wiem jaki silnik ale pewnie 2,3)
-80 B3 1,6 TD
pozatym nie liczy się dla mnie tylko dynamika silnika ale też koszty eksploatacji i koszty części

Chyba jeszcze raz musisz wrocic do momentu w ktorym wybrales co chcesz. Z jednej strony piszesz o C3 2,2Tq ktore spali Ci min 14-15 l/100 km i ktore gazuje sie za min 3-4 tys PLN , a z drugiej o B3 1,6 td... Zastanow sie na co Cie stac, bo kupic auto to tylko polowa sukcesu.
Pytasz o koszty czesci. Generalnie wiekszosc i tak do tych aut kupuje sie uzywanych lub zamienniki, wiec rozeznanie mozesz najlatwiej zrobic biorac sobie konkretny model i popytac ile co kosztuje z podstawowych czesci eksploatacyjnych (tarcze, klocki, czesci zawieszenia, spzreglo itd).
Mozna smialo powiedziec ze do modeli ktore podales generalnie sa latwo dostepne i zbytnio nie odbiegaja od innych zachodnich aut z tych rocznikow.
Silnik 2,2T 10V (MC) wymaga juz troszke bardziej zaawansowanej wiedzy ze strony mechanika, wiec byle kowal Ci go nie naprawi (koszta). O quattro juz nic nie pisze, odszukaj sobie watek ktory byl calkiem niezlym kompendium w temacie niedawno na glownym.
Reasumujac- jesli odpowiesz sobie na powyzsze pytanie i bedziesz juz cos wiedzial szukaj:

C3 2.3 quattro

C3 2.2 t quattro

90 2.3 lub 2.3 20V quattro

jesli diesel w B3, to 80 1,6 td, ale baardzo ciezko Ci bedzie znalezc niezajechany egz
Jesli po lekturze watku o quattro stwierdzisz, ze nie jest Ci niezbedne, szukaj powzyszych modeli bez niego