.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.gru.2025 22:36:02

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: A3 8P 2.0tdi CFFB uszkodzenie pompy wysokiego ciśnienia
PostNapisane: 08.gru.2025 20:53:19 
Użytkownik

Czy nowa, wadliwa pompa paliwa 0 986 580 826 może uszkodzić pompę wysokiego ciśnienia?

Pojechałem do warsztatu z niesprawnym pływakiem w zbiorniku paliwa. W tym modelu pływak jest zintegrowany z pompą, więc mechanik wymienił cały moduł pompy paliwa. Przy okazji zrobił wymianę oleju i podstawowy przegląd, na którym nie wyszły żadne dodatkowe problemy.

Po zakończeniu prac mechanik zadzwonił, że auto jest do odebrania, ale „słabo odpala” i możliwe, że winny jest akumulator. Gdy przyjechałem po samochód, przejechałem kilka metrów spod warsztatu i auto zgasło. Poproszono mnie o zostawienie samochodu, jednak przez kilka dni nie potrafili ustalić przyczyny.

Po kilku dniach usłyszałem, że nowo założona pompa paliwa okazała się wadliwa i czekają na nową sztukę. Następnie zadzwonili ponownie, że samochód jest już gotowy — ale muszę dopłacić około 2000 zł, bo wymienili pompę wysokiego ciśnienia.

Mechanik twierdzi, że to zwykły zbieg okoliczności, bo według niego jedna usterka nie ma wpływu na drugą.

Tytuł: Re: A3 8P 2.0tdi CFFB uszkodzenie pompy wysokiego ciśnienia
PostNapisane: 09.gru.2025 09:39:45 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
W takich starych dziadach trzeba raczej konsultować koszty z właścicielem, bo można podwoić wartość auta. Sprawną używkę ogarnął byś za 200-300 złotych, a tak będą święta bez prezentów :D
Mogło się popsuć jak najbardziej, a może i chodziła na sucho jak tamta nie podawała? Teraz już się nie dowiesz, i nic nie ugrasz, naprawił , to płać.

Strefa czasowa: UTC + 2