.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 08:03:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 '99] montaz radia
PostNapisane: 20.sty.2008 16:11:57 
Użytkownik

mianowicie mam taki problem tzn mam oryginalne radyjko chorusa i mnie troszke denerwuje bo jest to radio jeszcze na kasety a chcialbym zmienic na mp3.wiec mam pytanie kupile radio nie drogie koszt okolo 700 zl jvc ale jest problem poniewaz oryginalne radio chorus ma 2 kostki oso plus taka prostokotna noi nie wiem jak mam zmodyfikowac to kostke pod iso poniewaz grajo mi tylko przednie glosniki,a tylne nie i soobwofer tez nie i za kazdym razem jak wyjme kluczyki to mi sie kasuje radyjko .prosze o jaks schemacik jak poloczyc kabelki z tej dziwnej kostki pod iso dziekuje za wsparcie.p.s a serwisy odpadają poniewaz jestem w irlandii aa oni nie wiedzo co to znaczy podpiąc nieoryginalne radio w audi.

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2008 19:30:05 
Użytkownik

Ajajaj... Jest tego na forum troche... :| Pewnie masz tylne glosniki i sub aktywne, dlatego nie grają. Reszte znajdziesz w szukajce.
A jesli chodzi o schemat to ta stronka powinna troche rozjaśnic Ci w glowie :D
http://www.studio24.prv.pl/

Coupé Quattro B3 2.2T MC+++
:diabel:
Obrazek

Tytuł: gdzie znajde montaz radia
PostNapisane: 20.sty.2008 23:44:58 
Użytkownik

posluchaj mnie mily kolego czy moglbys mi zaoszczedzic tej lektury wiem ze mozna jakos opisac to krotko .napisze ci kilka istotnych rzeczy kostka iso so dwie wiesz ty i ja jedna to prod i itd.druga kable do glosnikow .noi trzecia no wlasnie trzecia nnie mam jej gdzie podloczyc wiec musze jakos przerobeczke zrobic czy moglbys mi podeslac stronke bo jak ja szukam to tylko czytam i czytam i nic nie rozumie P.Sw tej tzreciej kostce so dwa biale kable kazdy do innego gniazda dwa niebiesko chyba czerwone cos takiego podloczone do jednego gniazda noi zolty i zolto bialy .pozdrawiam i przepraszam za to mojo plotanine . :d

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2008 23:54:57 
Użytkownik

Ale tam na podanej przeze mnie stronie wszystko jest opisane... skoro umiesz tak przerabiać samodzielnie te wszystkie połączenia to powinno Ci to wystarczyc...
Podejzewam ze nie grzebales w tamtej stronie...
otóż: wejdz na: http://www.studio24.prv.pl/
później w "kablomania"
i tam po lewej stronie w słupku na samej górze masz "ISO" "ISO 2" "ISO OEM"
Tam wszystko jest wyjasnione - kazdy model radia praktycznie. pzdr :peace:

Coupé Quattro B3 2.2T MC+++
:diabel:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2008 00:00:57 
Użytkownik

Nie wiem czego nie rozumiesz z szukajki, ale wyłożę to łopatologicznie...

Nie gra Ci tył i sub, bo one są sterowane aktywnie, a kostka głośnikowa zawiera wyjścia tylko na 2 przednie głośniki pasywne...

Potrzebujesz Adapter miniISO - Chinch takie coś: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=296515787

Wtedy podpinasz to zamiast swojej kosteczki i podłączasz do radia w wyjścia dla tylnych głośników i subwoofera (nie wierzę, że radio za 700zł ich nie ma ;) )

Co do wyłączania...
Nie wiem, czy Twoje radio ma wyprowadzone przewody i kostkę, czy tylko gniazda na kostkę.
Jeśli ma wyprowadzone przewody to musisz dołączyć do kabla czerownego (w kostce prądowej) kabel żółty - podtrzymanie pamięci i wtedy przestanie wszystko gubić...

A jeśli nie masz wyprowadzonych kabli z radia, to musisz pogrzebać w instalacji i podać na pin zasilający poddtrzymanie pamięci stały prąd (miernik prawdę Ci powie)...

Jeśli masz 2 lewe ręce do takiej roboty, to kup po prostu to:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=298961269

i masz wszystko załatwione (ewentualnie połączenie żółtego do czerwonego, jeśli nadal będzie gubić pamięć)...
IMHO to najprostsze i najszybsze rozwiązanie, bo od razu eliminuje problem głośników w każdym podłączanym radyjku i masz wyprowadzone sterowanie wzmakiem...

Prościej się nie da... :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1