.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 22:10:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4]Prędkościomierz
PostNapisane: 07.mar.2008 23:58:55 
Użytkownik

Witam
Wiem że o Tym już było pełno na Forum niestety nie znalazłem nic konkretnego. Przedstawię mój problem. W mojej Audi B4 1.9 Tdi od zakupu nie działał prędkościomierz i naliczanie kilometrów, klient od którego kupiłem mówił ze przekładał cała instalacje elektryczną i musiał coś nie podłączyć, trochę pojeździłem na nie działającej. Zacząłem szukać przyczyny. Sprawdziłem licznik przełożyłem mój do kolegi a kolegi do mnie mój u niego działa jego u mnie nie, więc licznik jest ok. Sprawdziłem napięcie jakie idzie na czujnik prędkości jest 10V nie wiem czy takie powinno być, zmieniłem czujnik prędkości i też nic. Co może być przyczyną? Proszę o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2008 16:50:27 
Użytkownik

Jeszcze mam pytanie, czujnik prędkościomierza działa na zasadzie takiej ze magnez dokonuje w nim zwarcia i prąd płynie do licznika jako impuls, tak oczywiście mi sie wydaje. Więc jeśli zewre dwa przewody idące do czujnika predkości na których jest napięcie 10V to wskazówka powina sie wychylić? czy spale przewody lub bezpiecznik? Prosze o jakięś sugestię

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2008 17:11:17 
Użytkownik

Dobrze rozumujesz. Weż dwa przewody idące do czujnika na skrzyni i szybko nimi pocieraj o ciebie tak by powstały krótkie zwarcia. Licznik odczyta to jako impulsy z czujnika.
Sprawdzona metoda. Robiłem tak w mojej B3.
Jeśli zegary działały u twojego kolegi to masz jeden duży problem z głowy.
Jeśli nie będą działać w czasie testu, który powyżej opisałem to sprawdź czujnik prędkości. Ten kontaktron często się zwierał i nie działał. Najgorszym problemem jaki może wystąpić to oderwany magnes w skrzyni.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2008 21:58:11 
Klubowicz

Czujnik prędkości to czujnik Halla.
Działa na zasadzie impulsów, ale mógł się uszkodzić.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2008 16:43:33 
Użytkownik

MarioBeer napisał(a):
Dobrze rozumujesz. Weż dwa przewody idące do czujnika na skrzyni i szybko nimi pocieraj o ciebie tak by powstały krótkie zwarcia. Licznik odczyta to jako impulsy z czujnika.
Sprawdzona metoda. Robiłem tak w mojej B3.
Jeśli zegary działały u twojego kolegi to masz jeden duży problem z głowy.
Jeśli nie będą działać w czasie testu, który powyżej opisałem to sprawdź czujnik prędkości. Ten kontaktron często się zwierał i nie działał. Najgorszym problemem jaki może wystąpić to oderwany magnes w skrzyni.

Wiec tak zrobiłem jak napisałeś, wskazówka wychyla się i bije kilometry, wiec stwierdzam ze walnięty jest albo czujnik albo magnez sie urwał. Jesli wyjme czujnik i bede przy nim ruszał szybko magnesem to powinno chyba działać jesli jest sprawny, warte zachodu? jesli i on bedzie sprawny to rozumiem ze trzeba by bylo skrzynie rozbierac? :((

Tytuł:
PostNapisane: 12.mar.2008 19:14:51 
Użytkownik

Jeśli będziesz machał przy czujniku magnesem to efekt powinien być podobny jak przy zwieraniu przewodów. Możesz też podłaczyc omomierz pod odłaczony od instalacji czujnik i sprawdzić jak reaguje przy zbliżaniu magnesu.
Osobiście nie mam doświadczeń z naprawą magnesu w skrzyni ale myślę że znajdziesz jakieś porady na forum.
Może to będzie jednak czujnik.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Strefa czasowa: UTC + 1