.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.cze.2025 22:21:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 AEL] Pytanie o sterownik klimy
PostNapisane: 29.maja.2008 13:40:28 
Użytkownik

Czesc

Mam pytanko a mianowicie - od momentu zakupu auta nie działały mi silniczki, ani od ustawien gdzie ma wiac - zero reakcji po wyborze, podobnie jest z ustawieniem temp. LOW wieje zimne a jak zmienie na 18 to leci gorące powietrze - 18-28 zero różnicy. Działa mi natomiast włącznik klimy (klima też działa), i włączenie obiegu zamkniętego.

Postanowiłem sprawdzic to Vag'iem i wywalilo mi wszystkie silniczki od klap oraz potencjometr os temperatury - wszystki brak napięcia. Auto poszlo do elektryka, który mial to posprawdzac - okazało się, ze rozkręcił sterownik i wyjął pękniety na pół tranzystor (szok) - który jego zdaniem powinien podac napięcie do silników klap.

Teraz pytanie czy taki tranzystor moze miec swoj zamiennik????, czy juz kaplica i trzeba szukac drugiego panela.

Elektryk powiedzial ze nie znajdzie takiego, i kupno jego jest praktycznie niemozliwe.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2008 16:34:17 
Użytkownik

to dziwne ze juz nie mozna kupic takiego panela bo lezy przedemna na polce i moge go sprzedać. Ale skoro twój elektryk mówi że nie można to nie można.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2008 17:55:30 
Użytkownik

Jak tylko odczytasz oznaczenia tranzystora to nie ma problemów z dokupieniem zamiennika. Jak nie produkują dokładnie takiego to przeważnie spokojnie można dobrać taki o zbliżonych parametrach.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2008 21:45:07 
Użytkownik

Trzeba dobrac stabilizator napięcia o zbliżonych parametrach bo oryginal ciezko znalesc. A mozna je łatwo spalić przy testowaniu poszczególnych silniczków vagiem jeżli silnik ma problem z komutatorem lub szczotkami. Apropos ktoś znalazł może jakiś zamiennik tych silniczków poniweważ kupno używanego to loteria.

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2008 10:24:55 
Użytkownik

flavius ale mi nie chodzilo o panel tylko o tranzystor. Więc musze poszukac może a nóż się uda to naprawic

uszkodzony mam taki transformator, rezystor - nie wiem jak na fotce:
http://obrazki.elektroda.net/9_1212575966.jpg

Pojechałem wczoraj do Gorzowa Wlkp specjalnie zeby kupic zamiennik. Okazało się ze nie ma identycznego na 8.5V i dano mi taki na 8V - powiedziano ze powinien spasowac - foto
http://obrazki.elektroda.net/17_1212576070.jpg

Elektryk powiedział mi, że przez to nie dziala mi sterowanie zadnym silniczkiem od klap powietrza a takze regulator temp ma prawo nie dzialac - ponoc nie dostaja pradu - Vag mowi to samo - Brak napięcia.

Prosze o pomoc czy moge dac tam ten zamiennik.

Strefa czasowa: UTC + 1