.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 20:25:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: mokro w miejscu kola zapasowego w coupe
PostNapisane: 03.wrz.2008 08:37:30 
Użytkownik

Auto: audi
witam
czy mial ktos podobny problem?zbiera mi sie woda w dole pod kolem zapasowych w coupe b3,mamy lato a tam kro,juz sie grzybek czy plesn zaczyna robic.jak sie tego pozyc?jak wode usunac i by sie nie zbierala?na podlodze w aucie tez czasem jest mokro,boje sie ze zwary sie beda robic na przewodach.

BYLO 100C2 1MILOSC 1.6 LPG
BYLO 100C3 1.8 (2004-2007)
BYLO KRÓTKO COUPE 2.3
Bylo 100C3 2.3LPG (2006-2010)
Bylo COUPE B3 2.3E (2006-2012)
BYLO 100 C3 1.9 5R,TYLKO POL ROKU
BYŁO IVECO DAILY 2.8
BYŁA SKODA FELICIA 1.9D JEDZIE SIE TANIO
BYŁO C4 2.5 TDI AAT AUTOMAT(2012-2016)
JEST SPRINTER 2.3D MALY DZIELNY OSIOŁEK DO PRACY
JEST A6 C5 02R 1.9 TDI AWX AVANT

MOGŁOBY BYC COS INNEGO GDYBY BYLO WIĘCEJ TEGO $$$$

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2008 10:38:19 
Użytkownik

Witam.
Miałem to samo w swoim b3. Powodem tego była taka mała osłona którą widać po zdjęciu tylnego zderzaka po lewej stronie. Była uszkodzona. Po wymianie problem znikł :)

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2008 13:12:08 
Użytkownik

Już przez to przeszedłem łącznie z walką z grzybem

Po ściągnięciu tapicerki w bagażniku pod kołem zapasowym i pod plastikiem profilującym miejsce na koło zapasowe zobaczysz małe kółko około 4 cm średnicy będące odpływem wody (w bagażniku masz wywietrzniki na bokach więc normalne że woda tam się będzie pojawiać) u mnie ten odpływ wody był zarąbany konserwacją. Sugeruję kilka czynności:

Pierwsze wytnij ten odpływ sprawdź czy nie jest odwrotnie założony czy nie jest zapchany - prawidłowo ma być założony kołnierzem o kształcie łuku w dół (tak jak sklepienie) otworkami wewnątrz auta do kierunku jazdy a co za tym idzie otworkami pod spodem w kierunku przeciwnym. Po wycięciu i wyczyszczeniu osadź go na sylikonie.

Najczęściej jeśli auto było ruszone nawet nieznacznie (o czym wcale nie musisz wiedzieć) to woda wpływa przez lampy ponieważ audi montowało lampy tylne na swego rodzaju kicie czarnym. Najlepiej ściągnąć lampy i blendę pod rejestrację. Jak już masz lampy nie wierchu to sprawdź czy do samych lamp nie dostaje się woda. Sugeruję też wyczyścić styki na panelu z żarówkami i wtyczce doprowadzającej kable do lampy. W miejscu kierunkowskazu tylnych lamp zobaczysz otwory okrągłe a w nich gumowe kółka zaślepki - wyciągnij je sprawdź ich stan jeślui są dobre osadź na sylikonie jeśli złe kup taśmę PowerTape (świetna do tego) przyklej pasek od zewnątrz a od wewnątrz nałóż warstwę sylikonu.
Następnie wyczyść rowki w lampach po kicie i miejsca styku kitu z karoserią. Sprawdź też przelotkę pod blendą na kabel oświetlenia rejestracji czy jest szczelna. Później weź lampę i rowki wypełnij sylikonem przeźroczystym na wysokość rowka następnie wyrównaj paluszkiem tak aby pozostało delikatne wgłębienie w sylikonie. Pozostaw na 2 - 3h nałóż kolejną warstwę sylikonu tak aby wystawała ze 3mm ponad krawędź rowka i zamontuj od razu lampę - pamiętaj o równym dokręcaniu śrubek.

Grzyba pozbędziesz się z tapicerki płynem firmy Hagesan do likwidacji grzyba z fug łazienkowych itp (do kupienia w liroj&Merlin) Natryskujesz go na powierzchnię z grzybkiem zostawiasz na dwa dni a potem szczotka i odkurzacz

I to by było wszystko - wiem to dość dużo sylikonu ale metoda jest sprawdzona i gwarantuję szczelność na wiele lat :D

Strefa czasowa: UTC + 1