.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 00:13:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 AEL] CENTRALNY CO ZROBIć?
PostNapisane: 04.maja.2008 17:19:27 
Użytkownik

WITAM Mam problem zacina mi sie centralny niechce sie za każdym razem otwierać i zamykać.bylem na warsztacie wymienili sterownik na nowy i nic w czym problem?

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2008 20:55:36 
Moderator

Auto: 4x Audi
jezeli bys zdiagnozował VAG'iem AEL to wyskoczył by ci błąd (w dziale 035 central locks) Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak) , czyli dosłownie masz przeciek powietrza na pompce , czasem łapnie a czasem nie ...

Edit : masz i tak sporo szczęscia , bo przewaznie te pompki padają szybko :P a to co mozna zobaczy po rozebraniu :

Obrazek

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2008 01:09:39 
Użytkownik

u mnie pomogło uszczelnienie siłownika w klapie bagażnika i spsikanie całego mechanizmu w drzwiach kierowcy WD-40. Przypuszczam że nie działał w pełnym zakresie obrotu kluczyka i nie podawał impulsu na centralkę. Objaw był podobny na ogół nie działał, czasem zdarzyło mu się zaskoczyć.

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2008 19:08:58 
Użytkownik

jutro sprubóje dobrać sie do mechanizmu napisze czy dałem rady dzieki za porade pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2008 19:01:31 
Użytkownik

Odświeżam nieco temat z tego względu,że problem dotyka również mnie i to od dobrego roku. Wkoncu ile można ryglowac drzwi ręcznie więc wziełem się za ten central (nie pierwszy raz) i ni jak nie moge zlokalizowac usterki.
Dziś zaglądałem w drzwi przednie od drivera i wyglądało względnie ok. Względnie bo za wiele nie zobaczyłem, pompka i przewód ciśnieniowy ukryte były we wzmocnieniach drzwi.
Jutro zerkne do przód prawych może coś tam znajde a jak nie to ręce opadają :(

Z moich obserwacji wynika:
* pompka jest ok. Po próbie zamknięcia drzwi z pilota słychac ją wyraźnie w lewym nadkolu przez więcej niż 10sek.
* antynapad nie opuszcza rygielków jednak z moja delikatna pomocą chowają się. Czuć wyraźnie,że w obwodzie wytwarza się podciśnienie jednak zbyt małe by zaryglowac drzwi.
* klapa bagaznika oraz klapka wlewu paliwa zamykają się poprawnie

IMO wniosek nasówa sie jeden-nieszczelnośc... ale gdzie?
Moje pytanie kieruje szczególnie do kolegi gustava200 z posta wyżej wynika,że juz walczył z powodzeniem z tym ustrojstwem :peace:

Audi ACO GT Typ85 - 2010 -> in progress 2.5T
Audi ACO 8B NG - 2011 ->

5 gang - beautiful noise
ObrazekPiszę poprawnie po polsku
.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2008 21:24:24 
Użytkownik

Auto: A6 C4 Avant
dołączam się do "odgrzańca", mam dotknął mnie właśnie problem pokazany na zdjęciu w tym wątku :), a jako że z tej okazji poznałem nieco allegrowe zasoby, mam kilka pytań:
- mam wersję 8L0...A, bez obsługi zdalnego sterowania, z dwoma wyjściami na rurki pneumatyczne, z czego jedna chyba idzie do klapki wlewu paliwa (sądząc po kierunku i kolorze rurki). Po co ten podział, skoro i tak nie ma zdalnego sterowania, więc zdalnie sobie i tak tylko klapki nie otworzę :P (a poza tym pompki z obsługą zdalnego sterowania mają jedno wyjście...) ?
- w związku ze stwierdzeniem Szanownego Kolegi "masz i tak sporo szczęscia , bo przeważnie te pompki padają szybko" - są jakieś "kompatybilne", które nie padają szybko ? Może ktoś produkował/produkuje zamienne kompresorki ? Bo wiadomo, nowej nie kupię a używka swoje już przechodziła, więc istnieje spore ryzyko, że za tydzień-miesiąc-rok pójdzie w ślady tej mojej. Nie uśmiecha mi się ładowanie co chwila w to samo....
- ma ktoś może tanio pasujący sprawny kompresorek :P ?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2008 18:33:47 
Użytkownik

Panowie, a jak otworzyć drzwi pasażera. Bo coś mi się wydaje ze poszła pompka i stało się to na zamkniętych drzwiach i teraz nie mam możliwości otwarcia ani od środka, ani z zewnątrz. Próbowałem mu pomóc i w tym samym czasie co otwieramwszystkie drzwi ciągnąłem kombinerkami guzik, ale się urwał :( Co robić ?? Czy jest jakiś sposób na otwarcie drzwi ????

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2008 18:58:41 
Użytkownik

Widze posty przewazające o elektronice...miałem taki sam problem. Okazało sie wina MECHANICZNEGO zamka tego co zaczepia o zaczep na słupku.
Moze jescze polecicie VAGiem zmienic zaczep? :): LUDZIE...rzeczy mechaniczne tez sie psują i tez w audi!. Zmieniłem zamek (akurat miałem z rozbiórek) i działa..a to auto w zyciu nie widziało VAGa.

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2008 19:03:31 
Moderator

Auto: 4x Audi
Barcik napisał(a):
..a to auto w zyciu nie widziało VAGa.

a może powinno ;) :?:

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2008 19:22:57 
Klubowicz

drheniek30 napisał(a):
Panowie, a jak otworzyć drzwi pasażera. Bo coś mi się wydaje ze poszła pompka i stało się to na zamkniętych drzwiach i teraz nie mam możliwości otwarcia ani od środka, ani z zewnątrz. Próbowałem mu pomóc i w tym samym czasie co otwieramwszystkie drzwi ciągnąłem kombinerkami guzik, ale się urwał :( Co robić ?? Czy jest jakiś sposób na otwarcie drzwi ????

Jeżeli masz otwarty bagażnik to proste.
Dostajesz się do pompki, zdejmujesz z niej wężyk i dmuchasz w niego powietrze.
W ten sposób wypchniesz siłowniki.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2008 21:19:49 
Użytkownik

Barcik napisał(a):
Okazało sie wina MECHANICZNEGO zamka tego co zaczepia o zaczep na słupku. Moze jescze polecicie VAGiem zmienic zaczep? :): LUDZIE...rzeczy mechaniczne tez sie psują i tez w audi!. Zmieniłem zamek (akurat miałem z rozbiórek) i działa..a to auto w zyciu nie widziało VAGa.

Być może i jest to sprawa mechaniczna, ale właśnie jak dobrać się do zamka i zaczepu na słupku, skoro nie idzie otworzyć drzwi ani od zewnątrz, ani od wewnątrz.
Spróbuje jak radził kolega w postu wyżej sciągnąć ten przewód od pompki, bo do bagażnika mogę się dostać.Tylko czy pompka jest w bagażniku, bo z tego co się orientuje w C4 była gdzieś w nadkolu.
Proszę kolegów o pomoc w zlokalizowaniu tej pompki w C5, ewentualnie numer części to znajdę ją w ETK. Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc, bo już byłem tak zdesperowany ze chciałem kupować nowe drzwi, a te potraktować butem rozmiar 45:)

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2008 17:38:38 
Użytkownik

szogun0 napisał(a):
drheniek30 napisał(a):

Jeżeli masz otwarty bagażnik to proste.
Dostajesz się do pompki, zdejmujesz z niej wężyk i dmuchasz w niego powietrze.
W ten sposób wypchniesz siłowniki.

Dzięki szogun0 za odpowiedź.Znalazłem ją w bagażniku,ale nie idą do niej żadne wężyki :?:
Masz jakieś inne pomysły ?

Strefa czasowa: UTC + 1