.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 15:36:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4 1z] opis wymiany łozyska kompresora klimatyzacji
PostNapisane: 23.paź.2007 18:20:12 
Użytkownik

witam miałem padniete łożysko szumiało juz okropnie wiec postanowiłem je wymienic.
przedstawiam krótki opis jak tego dokonać

firma NSK 35BD6224DU
czyli wymiary 35x62x24mm
Ja sciagnałem pierwsze łożysko a potem podjechałem do sklepu ze starym i kupiłem nowe przy okazji wymieniłem pasek na nowy i rolke napinajaca aby miec juz wszystko z głowy.

najtrudniejsza rzecza jest sciagniecie tarczki dociskowej sprzegła elektromagnetycznego
radze ostrorznosci przy jej zdejmowaniu aby jej nie pokrzywic.

1. odkrecamy srube M6 wału sprezarki która trzyma tarcze sprzegła najlepiej na właczonym zapłłonie właczyc klimatyzacjie wtedy bedzie właczone sprzeglo sprezarki i bez problemów odkrecimy srubke.
2. zdejmujemy pasek napedzajacy kompresor
3. musimy zdjac tarcze sprzegła do tego mozemy uzyc 2 płaskich srubokretów wbijamy srubokrety delikatnie po przeciwnych stronach miedzy tarczke a koło pasowe i delikatnie podwarzamy moze schodzic ze sporym oporem. nalezy uwarzac przy zdjejmowaniu bo moga byc tam podładki którymi reguluje sie odleglosc tarczy sprzegła od koła pasowego nie wolno ich zgóbic bo bedzie ciezko dobrac takie cieniutki podładeczki.
4. po zdjeciu tarczy sprzegła nalezy wyjac zabezpieczenie tzw. zegier odpowiednimi szczypcami
5. teraz musimy zdjac koło sprezarki do tego celu mozemy uzyc łapki podkładajac ja miedzy kompresor a koło pasowe raz z jednej raz z drugiej strony uwarzajac przy tym aby za głeboko nie włożyc łapki i przez przypadek nie zachaczyc o cewke sprzegła i jej nie pogiac.
6. jesli mamy juz sciagniete koło przy uzyciu prasy wybijamy stare łożysko i wciskamy nowe. nie polecam uzywania do tego młotka ale w ostatecznosci mozna jesli nie ma dojscia do prasy.
po wbiciu nowego łożyska nalezy zaklepac leko rant tak aby łożysko sie nie wysuneło (zdazaja sie takie przypadki)
7. zakładamy koło na sprezarke do tegu uzywamy małego młoteczka lub jakiegos narzedzia tak aby wbic koło
8. zakładamy zabezpieczenie
9. zakładamy tarczke sprzegła
10. zakrecamy srubke
11. zakładamy pasek

i tak mamy wymienione łożysko całosc zajmuje nam około 2 godzin
powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2009 14:07:46 
Użytkownik

Odświeżam temat. Chcę wymienić łożysko klimy w swoim golfie III '96 z silnikiem 1.9 TD AAZ, przy okazji usuwania luzów napinacza i regeneracji alternatora.
Ma ktoś może kilka fotek, lub schemat budowy-złożeniowy napędu klimy. Niestety z góry nie widać żadnych oznaczeń.

Strefa czasowa: UTC + 1