.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 21:46:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2009 13:03:15 
Użytkownik

iaqbec napisał(a):
Szaowny Panie DKG coz za wzburzenie , jakby szanowny Pan nie zauwazyl to pisalem wlasnie o "bajerach" nazywajac je gadzetami ;-)
Watpie aby koledze ktory zadal pytanie chodzilo o zmiany typu mozliwosc dozbrojenia w kamerke itd. bo takie rzeczy to robia juz tylko tacy magicy jak Szanowny Pan za Magiczne pieniazki i dla takich osob ma to znaczenie , przecietny uzytkownik nie wie i nie zauwazy zmian w pkt od 1.do 10. itd... wmienionych wyzej .
Co do reszty nie bede komentowal bo nie ma to sensu.
Dziekuje za rade co do tresci wlasciwej watku , sprobuje odnalezc ta plytke ze screenami moze pomoze, raz jeszcze thx . ;-)

Pozdrawiam !

Dzięki za uczciwą informację. Jestem pragmatykiem więc bajery mnie nie interesują.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2009 16:32:51 
Użytkownik

mross napisał(a):
Tak przez moment zastanawiałem się, czy to nie temat na nowy wątek, ale doszedłem do wniosku, że właściwie to też kwestia grafiki... :)

Pytanie jest następujące:
- czy ktokolwiek próbował zmieniać grafikę w instrukcji obsługi na CD ?
... ja próbowałem - instrukcję można zmienić dowolnie, z tekstem i obrazkami włącznie... Chodzi mi właściwie o możliwość wyświetlania grafiki ruchomej... (czyli filmików) na ekranie MMI.
Wydaje mi się, że skoro w MMI siedzi jakiś tam system (nie mam zielonego pojęcia jaki...) i ów system obsługuje format html (a taki właśnie ma instrukcja obsługi), to niby dlaczego nie mógł by obsługiwać chociażby formatu flash w owym html-u??? ( a przecież na taki format można przekonwertować każdy film i "dorzucić" go do własnej stronki startowej instrukcji)....
Nie trudno mówić jakie miało by to znaczenie dla użytkowników A6 C6 bez tunera telewizyjnego...

Ma ktoś jakiś pomysł?

W sofcie MMI jest przeglądarka internetowa Audi.

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b4 ... a0c9f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb7 ... 234bf.html

To są pliki wyjęte z softu do MMI. Ciekawie kombinujesz ;)

AUDI 80 2.0 - zapomniałem, że to tez było
< Jak mam dość Audi to biorę auto najmłodszego syna (Staś już ma prawie 4 lata).

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2009 20:54:33 
Użytkownik

... Iaqbec - sprawdziłem u siebie, na 5150 mogę dowolnie zmienić wygląd ekranu startowego MMI. Od 0 do 5 (4? kurcze.... ?). Na 1 jest S6. Uśmiałem się... Tak czy inaczej - wiesz co? - mam teraz dziwne wrażenie, że zupdate'owałeś sobie MMI "by engineering sample of 5150" ....
... i być może stąd ten napis...

Co do tematu filmów w zmienionej instrukcji obsługi, które można by odtwarzać na naszym ekraniku MMI : powalczę z tym... Z tego co widzę - na jednej płytce CD zmieściło by się około 4,5h filmu w rozdzielczości wyświetlacza, z dźwiękiem (czy się odtworzy?) i 25fps... (i z automatycznym kodekiem do odtwarzania... oczywiście).
Trza by tylko wyczaić format który zostanie przełknięty przez system MMI... żeby tak ktoś wiedział na czym toto biega... może jakiś linux???

Sama konwersja filmiku z dvd na format (taki czy inny) obsługiwany przez html trwa mniej-więcej tyle ile trwa ów filmik (ale ja mam komp sprzed stu lat).

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2009 23:13:39 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Tylko po co ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2009 00:48:03 
Użytkownik

Całe MMI najprawdopodobnie oparte jest na Linuksie.

< Jak mam dość Audi to biorę auto najmłodszego syna (Staś już ma prawie 4 lata).

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2009 07:51:08 
Użytkownik

Pablo200 napisał(a):
Tylko po co ? :)

:) po to żeby np w trakcie jazdy móc puścić dzieciakom ze zmieniarki w schowku 27 godzin bajek... i dojechać np do Cannes... bez brzęczenia z tyłu i bez wieszania torby z dvd na oparciu siedzenia... lub bez zakupu tunera tv i odtwarzacza dvd za 1500PN... i bez dnia spędzonego w serwisie.... :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2009 09:31:33 
Użytkownik

Troszkę pogrzebałem i wygląda to tak:
- system operacyjny naszego A6 C6 to niestety nie linux.
Ów system to Tornado - "system natychmiastowy" robiony pod konkretny precosr (procesory). Stworzony przez kompilator Wind River Systems.
Tak na marginesie... ten sam system obsługuje sporo innych "urządzeń". Między innymi systemy naprowadzania rakiet balistycznych .... :) niektórych oczywiście.
Nieco lepsza wiadomość jest taka, że istnieje możliwość pozyskania kompilatora i dekompilera dla tego systemu.
Jeśli ktoś wiedziałby na jakim procesorze hula nasz system MMI (arm, intel, cold pipe, inne ) - niech da znać. Ta informacja powinna nieco przyspieszyć możliwość "przegrzebania" MMI ... :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2009 19:39:50 
Użytkownik

MB86291AS
6417709A SH-3 Hitachi
XC2S200 Xilinx

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2009 21:23:33 
Użytkownik

Auto: A3 / A5 / S5 / RS5 / S8 / SQ5 / R8
Zassałem to iso, o którym pisałem wyżej, wypaliłem CD i zainstalowałem u znajomego w Aucie w MMI z wersją SW 51.5.0 Śmiga. Szybko i prosto, a w dodatku bez kabla i fachowej wiedzy :)

Obrazek

Ostatnio edytowano 15.lut.2009 21:34:43 przez DKG, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2009 21:33:10 
Użytkownik

mross napisał(a):
Troszkę pogrzebałem i wygląda to tak:
- system operacyjny naszego A6 C6 to niestety nie linux.
Ów system to Tornado - "system natychmiastowy" robiony pod konkretny precosr (procesory). Stworzony przez kompilator Wind River Systems.
Tak na marginesie... ten sam system obsługuje sporo innych "urządzeń". Między innymi systemy naprowadzania rakiet balistycznych .... :) niektórych oczywiście.
Nieco lepsza wiadomość jest taka, że istnieje możliwość pozyskania kompilatora i dekompilera dla tego systemu.
Jeśli ktoś wiedziałby na jakim procesorze hula nasz system MMI (arm, intel, cold pipe, inne ) - niech da znać. Ta informacja powinna nieco przyspieszyć możliwość "przegrzebania" MMI ... :)

"morss" Ciekawe rzeczy piszesz :) Taki kompilator ułatwił by wiele rzeczy. Oglądanie filmów z CD-Changera to pestka z możliwościami całego systemu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2009 11:53:58 
Użytkownik

Az milo popatrzec jak pieknie rozwinela sie dyskusja w tym watku , solidarnie wszyscy zaczeli dazyc do konkretnych rozwiazan, DZIEKUJE i oby tak dalej , moim zdaniem pozytywna zmiana :)

DKG napisał(a):
Zassałem to iso, o którym pisałem wyżej, wypaliłem CD i zainstalowałem u znajomego w Aucie w MMI z wersją SW 51.5.0 Śmiga. Szybko i prosto, a w dodatku bez kabla i fachowej wiedzy :)

Dzieki za pomoc :)
U mnie niestety objaw inny ... przy aktualizacji tego pojedynczego screena przez CAR+SETUP wywala mi po uruchomieniu bootloadera jakis blad pliku metainfo ... ze nie jest kompletny :) jakby sqmalo ze to tylko ten jeden screen, wyrzuca plytke ze zmieniarki i pozostaje przy bootloaderze ... nie pozwalajac na aktualizacje z tej plytki ( sprawdzalem tylko przez CAR+SETUP )

Kobra7 napisał(a):
Mam jeden taki sterownik u siebie, który zachowuję się tak jak w zostało to opisane w pierwszym poście. Jest możliwość usunięcia tego, ale musiałbym mieć ten moduł u siebie.

Sterownik okazal sie ok :) poprostu w poprzednim sofcie nie wiem czy to byl 0500 czy 1200 screen byl tylko jeden screen wyswietlany przy kodowaniu "0" pozostale byly tzw Engineering sample , czyli pojdejrzewam ze w "tamtych czasach" pozostale obrazki w sofcie byly jeszcze w fazie projektowania ... :)

Kobra7 napisał(a):
Tym softem ładujesz tylko jeden screen, lepiej wymusić ładowanie i załadować screeny z orginalnej płyty, potrwa to niewiele dłużej, a będzie pewniejsze.

Wymuszenie aktualizacji tylko samych Screenow w MMI_HI z pelnego Firmware 5150 rozwiazalo problem calkowicie :) ... poniewaz bez kabelka , trzeba bylo to zrobic przez CAR+RETURN - (w Car+Setup nie mozna , albo nie umiem wybrac opcji do updateu).
Aktualnie sa wszystkie dostepne 1, 2 , 3 i 4 :))

Co ciekawe jest to caly czas ta sama plytka z softem co w pierwszym poscie , przy tych pierwszych updatach softu ktore robilem uaktualnilo sie wszystko poza tymi obrazkami ... nie wiem dlaczego :) w kazdym razie jest to jak widac powyzej w prosty sposob odwracalne :) tj. latwo doinstalowac :)

POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC ! :)) TAK DALEJ :P

Ps. doszliscie juz do czegos z ta instrukcja w zmieniarce ? :)
ps2. istnieje polska wersja tej instrukcji ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2009 23:03:56 
Użytkownik

iaqbec napisał(a):
Dzieki za pomoc :)
U mnie niestety objaw inny ... przy aktualizacji tego pojedynczego screena przez CAR+SETUP wywala mi po uruchomieniu bootloadera jakis blad pliku metainfo ... ze nie jest kompletny :) jakby sqmalo ze to tylko ten jeden screen, wyrzuca plytke ze zmieniarki i pozostaje przy bootloaderze ... nie pozwalajac na aktualizacje z tej plytki ( sprawdzalem tylko przez CAR+SETUP )

Update robi się opcją SETUP+RETURN, a nie CAR+SETUP i musi działać !!!

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2009 10:20:49 
Użytkownik

DKG napisał(a):
Update robi się opcją SETUP+RETURN, a nie CAR+SETUP i musi działać !!!

Sprawdzone , dziala :) SETUP+RETURN nie marudzi nic o metainfo, DZIEKUJE, ale chyba itak lepiej zaladowac z oryginalnej plytki wszystkie obrazki ... POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2009 10:49:28 
Użytkownik

Tak. Tylko, że do zmiany obrazka musisz mieć komputer z okablowaniem lub odblokowaną opcje SERVICE MENU i troszkę wiedzy jak to zmienić. Ta płyta zrobiona jest dla pracowników AUDI. Wkłada, robi update i po chwili ma logo S6 w S6 lub A6 ;)
Przeczytałem gdzieś, że logo S6 wyszło w samochodzie od wersji SW 42.2.0, a S6 z przed tego SW miały robiony update taką płytą by mieć startowy ekran S6.
Ja osobiście wolę zrobić update komuś taką płyką, a nie pełną ponieważ:
1) Nie ma ryzyka wysypania softu podczas aktualizacji
2) Trwa to dosłownie chwilkę
3) Nie grozi nam problem związany z ochroną komponentu
4) Po co komuś logo S5 w A6 ???

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2009 11:06:37 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Ostatnio widziałem na niemieckim forum zdjęcie startowe MMI kolesia laski :)
Nie moge teraz tego odnaleźć

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2009 11:11:56 
Użytkownik

ha ha ha logo S5 :-)
kiedys jeden gość z naszego forum aktualizował mi soft (złupił mnie strasznie) i ustawił właśnie logo S5
twierdząc ze nie można innego, po tygodniu sam doszedłem jak w menu serwisowym można wybrąć inne screny :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2009 14:12:18 
Użytkownik

No to super być złupionym przez kolegę z forum. Może pomylił to forum z Allegro?
Mam nadzieję, że nie dojdzie do sytuacji, że na każdą prośbę o pomoc będą podawane tylko oferty za ile.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lut.2009 14:24:39 
Użytkownik

Cytuj:
ha ha ha logo S5 Smile
kiedys jeden gość z naszego forum aktualizował mi soft (złupił mnie strasznie) i ustawił właśnie logo S5
He he miałem podobny problem z gościem z tego forum, ale inny gość z tego forum posprzątał po tamtym :d
pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1