.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 06:38:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4/B6 1,9 TDI] Pytanie o klimę!
PostNapisane: 05.mar.2009 09:54:51 
Użytkownik

Kiedy w Audi A4/B6 1,9 TDI 130 KM powinien się włączyć wentylator od klimatyzacji? W momencie włączenia klimy czy dopiero po pewnym czasie gdy zagrzeje się płyn chłodzący?

POzdawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2009 15:03:01 
Użytkownik

Kolego sprecyzuj trochę Twoje pytanie.

Wentylator+sprężakra klimy włączy Ci się,jak włączysz klime - w przypadku klimatronika wtedy kiedy czujniki kabiny stwierdzą,że zadana temperatura jest inna niż w kabinie.

A co do płynu chłodzącego i wentylatora załączy Ci się wtedy gdy termostat się otworzy, płyn poleci przez chłodnicę,a czujnik w niej zamontowany określi zbyt wysoką temeraturę. A temperatura płynu do klimy ma się tylko tyle,że dopóki płyn się nie nagrzeje nie bedziesz miał ogrzewania w budzie (ciepłe powietrze nie poleci).

Ja w A6 2.5 TDI mam klimatronik włączony, więc wentylator klimy kręci się cały czas.

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2009 16:35:22 
Użytkownik

Byłem na przeglądzie okresowym klimy i mechanik stwierdził że klima jest ok. Powiedział też że zaraz po włączeniu klimy powinien włączyć się wentylator klimatyzacji ale u mnie się nie załączył i powiedział że wentylator jest do wymiany. Aby się upewnić zapytałem drugiego mechanika co o tym sądzi. Powiedział że wentylator powinien włączyć się po tym jak sprężarka zacznie pompować i zmieni się temperatura płynu(czy coś w tym stylu).

Teraz zastanawiam się czy wymieniać wentylator czy też nie.

Który mógł mieć rację?
I jak jest naprawdę bo wentylator trochę kosztuje.

Strefa czasowa: UTC + 1