.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 04:37:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6] [ALL] kilka problemow
PostNapisane: 19.mar.2009 03:53:49 
Użytkownik

1.posiadam auto z kierownica po prawej stronie ostatnio zmienilem codowanie spalania na reszte swiata i mam teraz w litrach ,ale nie o tym
zuwazylem ,ze jak otwieram dzrzwi od kierowcy (prawa strona) to na wyswietalczu pokazuje mi lewe drzwi,z tylu jest ok.
wi ktos jak to rozwiazac

2.dotyczy navigacji strikte TMC ruch drogowy ,w polsce nie dziala ale niemcy francja belgia itp dziala moze ktos wie cos na ten temat,
otoz, wybieram trase ,po jakims czasie pojawia sie na mapie informacja o wypadku korku itp,oczywiscie jezeli cokolwiek sie zdarzy,
i teraz pytanie .mialem tak sytuacje wczoraj jadac na koncu odcinku trasy zobaczylem ze jest wypadek ,i navigacja wcale mi nie przeliczyla nowej trasy nie ominela,nie zapytala czy ominac nic zadnej reakcji,

moze tak ma byc ,ale nie sadze ,czy ktos ma jakies doswiadczenia ??

3.intersuje mnie koszt zalozenia bixsenonow nie zaglebiajac sie w schematy elektryczne spriskiwacze wsio po prostu jaki koszt i czy da sie to zrobis samemu ??? albo czy ktos z was to robi i jaki koszt.

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2009 12:46:11 
Użytkownik

Auto: A3 / A5 / S5 / RS5 / S8 / SQ5 / R8
Ad1.

Zakodowałeś sterownik na opcję Rest of World (Left-Hand-Drive) = "1" zamiast Rest of World (Right-Hand-Drive) = "8"

xxxx?xx: Country
0 = Germany
1 = Rest of World (Left-Hand-Drive)
2 = USA
3 = Canada
4 = Great Britain
5 = Japan (Left-Hand-Drive)
6 = Arabian States
7 = Australia
8 = Rest of World (Right-Hand-Drive)
9 = Japan (Right-Hand-Drive)

Ad2.

TMC pobiera informacje z radia, ale nie z każdego nadajnika. Nie zawsze te informacje są nadawane lub wypadek musiał zdażyć się niedawno. TMC jest usługą bezpłatną i dlatego nie można od niej zbyt wiele wymagać.

Ad3.

a) Możesz zmontować same żarówki ksenonowe do swoich reflektrów czego osobiście nie polecam, bo mogą razić z przeciwka nadjeżdżających - koszt ok 300pln.
b) Możesz zamontować całe lampy ksenonowe i zostawić resztę bez zmian (bez automatycznego poziomowania, bez spryskiwaczy) - koszt ok 2500pln
c) Możesz zamontować wszystko zgodnie ze sztuką (ze spryskami, z poziomowaniem automatycznym) - koszt ok 6000pln.

Pzdr / DKG

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2009 14:37:52 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Możesz także zastosować lampy bi-xenon skrętne diodowe

TMC bazuje na systemie informacji drogowych, które są na bieżąco rejestrowane - odbywa się to automatycznie poprzez umieszczone przy autostradach czujniki lub za pośrednictwem policji. Bez żadnego opóźnienia informacje napływają do rozgłośni radiowych, gdzie są kodowane cyfrowo, różnicowane na poszczególne regiony, odcinki tras i kierunki ruchu, a następnie bezgłośnie emitowane w trakcie trwania programu. Dzięki systemowi syntezy głosu tego rodzaju telegramy z informacjami drogowymi mogą być formułowane w logiczne informacje głosowe, podawane w języku ojczystym kierowcy, istnieją już odpowiednie kody standardowe. Urządzenie odbiorcze dokonuje selekcji wiadomości, wybierając region i kierunek ruchu najbardziej interesujący kierowcę. TMC sygnalizuje rodzaj zdarzenia na drodze oraz miejscowość. Wiadomość zapisywana jest w pamięci odbiornika TMC

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2009 22:24:26 
Użytkownik

wszysko zrozumialem dziekuje.musze przekodowac jeszcze raz.

tzn.ze TMC nie zmienia trasy automatycznie tylko informuje nas w sensie ze widzimy te korki wypadki itp. na mapie jadac lub sami je sprawdzamy na przycisku info .
na to wychodzi,
wiecie co bo jest taka sama usluga w tom tom i tak samo wykorzystuje TMC tylko ze trzeba uiscic roczny abonament ,ale w tom tom jak sie cos zmienia na trasie od razu gps pyta czy zastosowac optymalna droge.
tom tom wykorzystuje rowniez druga metode przez gprs ale to juz wiecej kosztuje.
konkludujac TMC w tom tom potrafi wykorzystac dane plynace z radia i nalozyc je na mape,strikte wspolpracuje z nia

ciekawe dlaczego programisci audi jeszcze tego nie zrobili

fajnie jet otrzymywac informacje,ale w praktyce trudno je wykorzystac ,
super bylo by tylko zaakceptowac pytanie czy zmienic droge czy niie
ok dzikeuje jeszcze raz pozdrawiam
ps.musze jeszcze raz zakodowac a koles mnie kasuje za kazdym razem hmmm.

mamy z kolego kabel ale nie widzi nam go laptop kabel obd2 szczegolow nie znam.

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2009 23:12:57 
Użytkownik

TMC w C6 i pewnie w innych navi audi tez , uwzgledia jak najbardziej informacje o wypadkach i korkach i automatycznie moze wybierac nowa trase omijajaca te zdarzenia , wystarczy w opcjach nawigacji zaznaczyc zeby w obliczaniu trasy uwzglednial komunikaty TMC ... wielokrotnie uzywalem tego i dziala ... coprawda raz lepiej , raz gorzej z aktualizacja jest roznie , ale kilka razy pozwolilo mi to ominac potezne korki na autostradach , gdzie rownolegle jadacy znajomi np. do Chorwacji po wpakowaniu sie w nieprzejezdny odcinek autobany stracili na postoju 4 godziny ... nawi ostrzegla w pore i wyprowadzila objazdem ...

ps. podlaczylbym sie o pytanie o lampy skretne , jaki koszt ? bez diodek

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2009 01:16:22 
Użytkownik

Możesz zmontować same żarówki ksenonowe do swoich reflektrów czego osobiście nie polecam, bo mogą razić z przeciwka nadjeżdżających - koszt ok 300pln.

dlaczego bede oslepial skora mam reguracje wysokosci,
poza tym jak bym kupil to czy trzeba cos vagiem zmieniac.
i jakie polecacie zarowki?

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2009 08:48:00 
Użytkownik

mismlx1 napisał(a):
Możesz zmontować same żarówki ksenonowe do swoich reflektrów czego osobiście nie polecam, bo mogą razić z przeciwka nadjeżdżających - koszt ok 300pln.

dlaczego bede oslepial skora mam reguracje wysokosci,
poza tym jak bym kupil to czy trzeba cos vagiem zmieniac.
i jakie polecacie zarowki?

bo nie masz samo poziomowania
poprzedni właściciel mojego auta zdołował reflektory tak, że nie oślepiałem. Jako, że w razie stłuczki (jeśli ktoś się połapie) i tak jesteś sprawcą kolizji bo poruszasz się nie sprawnym autem wyrzuciłem w diabły wracając do dobrych żarówek i dobrego ustawienia świateł

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2009 00:49:42 
Użytkownik

kolega iaqbec napisal ze " informacje o wypadkach i korkach i automatycznie moze wybierac nowa trase omijajaca te zdarzenia , wystarczy w opcjach nawigacji zaznaczyc zeby w obliczaniu trasy uwzglednial komunikaty TMC ... wielokrotnie uzywalem tego i dziala "

prosze powiedz mi gdzie znalazles w mmi jakolkolwiek opcje zeby odznaczyc zeby uwzglednial TMC
jedynie jest jakis stoper nie wiem do czego sluzy w TMc setup
siedzialem z godzine w aucie nie mozliwosci wyboru by auto uwzglednialo TMC lub nie.

jezeli tak jest to prosze mnie nakierowc .

mam bardziej powazna sprawe spalila mi sie zarowka mijania ,a z tego co czytam to jest klapa chyba tylko serwis ,bo od gory nie dojdzie chyba ze od dolu jakas srobka i lampa wychodzi

ma ktos jakies dosiwiadczenia??jak to zrobic?

jak juz o lampach to czy wiecie w jaki sposob pozbyc sie zaparowanych tylnych lamp

najbardziej zaparowane mam tylnie swiatla wsteczne??

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2009 10:00:36 
Użytkownik

Od dolu w nadkolu masz zaslepke sciagasz ja i masz dostep do lampy,jesli chodzi o tylne lampy to ich wada konstrukcyjna paruja bo sa za szczelne,musisz wyciagnac lampy, w lewym lub prawym dolnym rogu zrobic dziurke aby woda mogla spokojnie splywac i po klopocie. ps.zeby efekt byl natychmiastowy po przebiciu lampy osusz ja suszarka

Strefa czasowa: UTC + 1