.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lip.2025 22:25:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Aux LineIn Radio Concert - zamiast kasety -na przycisk
PostNapisane: 08.wrz.2009 11:58:06 
Użytkownik

Witam

Zapragnąłem wyposażyć mojego Concerta (I) w wejście LineIn dla np mp3. Na forum są opisy jak zrobić to za pomocą dodatkowego kabelka z symulatorem zmieniarki (koszt obecnie około 90zł), ale mnie zainteresowało inne rozwiązanie.
Znalazłem instrukcję jak wpiąć się zamiast kasety ale zniechęcające było to że trzeba używać kasety, żeby uaktywnić kanał.
Rozkręciłem radio i po krótkiej analizie zasady działania mechanizmu kasety, wpadłem na pomysł, jak uniknąć wkładania kasety.

Ogólna zasada działania:
Chcąc przełączyć radio na nasze nowe LineIn wciskamy przycisk (aktywujący mechanizm kasetowy).
Robimy to tylko raz, bo dopóki nie "wyjmiemy kasety" źródło dźwięku (Radio/LineIn) przełączamy
za pomocą klawisza "Mode".

Może komuś się przyda... :)
Potrzebne części:
- gniazdo minijack(lub wtyk)
- kabel 3 żyły (do gniazda)
- mikro-styk (włącznik) - Ważne: musi być domyślnie "zwarty", a "rozwarty" w momencie naciśnięcia
Ja wziąłem ze starej myszki komputerowej - akurat był tego typu.

Mikro-Styk (zewnętrzne Piny są domyślnie zwarte...)

Efekt jak na zdjęciu poniżej...
Ja wyprowadziłem sobie gniazdo w miejscu klapki od kasety a przycisk tuż obok.
Oczywiście jest to moja wersja - każdy może to zrobić po swojemu i np. wyprowadzić kable poza radio...

Panel przedni

Mój koszt: 0zł (wszystko miałem, albo skądś wygrzebałem)
Czas: 1h

1. Pierwsze to wyjęcie radia - nie będę opisywał - jest na forum.
2. Zdjęcie dolnej i górnej pokrywy radia - schodzi łatwo, bez rozkręcania, wystarczy podważyć.
3. Odkręcamy mechanizm kasetowy - umocowany na 4 śrubach (torx 8 - chyba)
Przy wyjmowaniu trzeba wypiąć tasiemkę od głowicy (jest wpięta do "płyty głównej"), oraz taką mini płytkę po przeciwnej stronie mechanizmu (widoczna na zdjęciu poniżej)
4. Interesują nas kabelki idące do czujnika położenia (leżącego na spodniej części mechanizmu)

Ten czujnik ma 3 pozycje.
Otóż w momencie gdy kasety nie ma w radio, obwód stworzony przez kabelki (szary i fioletowy) oraz czujnik jest zamknięty.
W chwili wkładania kasety jest on tymczasowo przerywany, po czym znowu wraca do "zwarcia".

Idea mojego prostego rozwiązania to zastosowanie dodatkowego mikrostycznika wpiętego "w szereg" który zasymuluję tę pierwszą fazę "przerwania obwodu".

Kabelki

Czujnik (w praktyce mikro-styk)

Czujka Zoom

5. Rozcinamy przewód szary lub fioletowy i pomiędzy rozcięte końce przewodów wlutowujemy przełącznik (mikrostyk - domyślnie zwarty).
Oczywiście rozcięte kabelki trzeba przedłużyć w zależności gdzie chcemy go umieścić

6. Mając przylutowany przełącznik możemy pomyśleć nad jego zamocowaniem lub wyprowadzeniem na zewnątrz.

Ja wyciąłem miniaturową szparkę w klapce od kasety i tam "wkleiłem" mikro-styk - działa idealnie.

7. Teraz trzeba wyprowadzić gniazdo minijack.
W tym celu należy wlutować się w "płytę główną" radia (spodnia części) w miejscach oznaczonych na zdjęciu

Wyprowadzenia
Kanał audio
Kanał audio - L/R
Kanał audio - GND

8. Czas poskręcać wszystko do kupy...

Przykręcamy mechanizm kasetowy, pamiętając o poprawnym podłączeniu tej małej płytki z elektroniką do płyty głownej, oraz o tym aby nie podłączać głowicy - można ją całkowicie wyjąć.

Inne rzeczy odchudzające jakie można zrobić to:
- wymontowanie "dużego" silnika - nie jest on nam już do niczego potrzebny + koniecznie izolacja na odlutowane przewody.
- wymontowanie kasetki na kasetę :decayed:

Koszyk

W wymontowaniu kasetki może nam pomóc otwarcie tych zatrzasków.
Ruch zgodnie z numerkami (do środka, do góry i potem na zewnątrz.
Zatrzaski

9. Przed złożeniem do kupy wszystkiego - obowiązkowo Test!

- Podłączamy radio pod zasilanie.
- Podłączamy jakiś odtwarzacz pod nasze wejście
- Włączamy oba Device'y
- Klikamy w nasz przycisk "aktywator" :naughty: - powinien się załączyć mechanizm i po krótkiej chwili powinniśmy usłyszeć dźwięk z odtwarzacza.
- Klikamy "Mode" i znów mamy w głośnikach Radio
- Klikamy "Mode" ponownie - i sprawdzamy czy znów gra Odtwarzacz
- Przytrzymujemy przyciski "FF i FR" - mechanizm powinien "wyjąć kasetę" (oczywiście jej tam nie ma)
- w tym momencie przyciskiem "Mode" nie będziemy mogli się przełączać pomiędzy źródłami dźwięku.
- Znów klikamy "aktywator".

10. Skręcamy resztę, zamykamy i cieszymy się nowym, tanim, LineIn

Podsumowanie
Zalety:
- prawie darmowe
- proste
- dobra jakość dźwięku
- przełączanie przyciskiem

Wady:
- przy przełączaniu słychać mechanizmy kasety -
- ingerencja w radio - mi nie przeszkadzało - bo i tak nic więcej z tego radia by nie było...

Tylko nie piszcie że zepsułem radio, przez zamontowanie gniazda z przodu - mi się podoba. Pomaluje tylko je na czarno

Mam nadzieję, że ktoś coś z tego zrozumiał ;) :580:

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2009 19:01:59 
Użytkownik

Tak mie zastanawia poc o Ci gniazdo z przodu zamiast w schowku? Praktyczniej i nie widać kabli...ale...

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2009 00:22:30 
Użytkownik

makaon napisał(a):
Tak mie zastanawia poc o Ci gniazdo z przodu zamiast w schowku? Praktyczniej i nie widać kabli...ale...

Niby racja...
Ale ja najczęściej podłączam do radia telefon (Omnia) i używam jako odtwarzacza.
Telefon mam w uchwycie pod nawigacje i tak też steruje playerem... (dotykowy ekran). Mam krótki kabel z Omni do radia..., a do schowka musiałbym to ciągnąć kawałek dalej ;). Kable i tak byłoby widać i tak...

Jeśli ktoś ma osobną mp3jke to schowanie wszystkiego w schowku jest super rozwiązaniem.
Tak jak pisałem, umiejscowienie gniazda jest dowolne.

Strefa czasowa: UTC + 1