BiLu napisał(a):
Kornel napisał(a):
Base Settings, nie załatwia sprawy, adaptacje bo o to ci chodzi zapewne się nie wykasują, prostą sprawą jest odpięcie aku na noc, i zwarcie klem.
Potem rano podpinasz klemy w odpowiedniej kolejności, robisz adaptację przepustnicy w przypadku twojego ACK, odpalasz zimny silnik i czekasz aż nagrzeje się do momentu uruchomienia wentylatorów, na biegu jałowym bez dodawania gazu, gasisz go. Następnie możesz go odpalić i pojeździć trochę na PB, do momentu, aż adaptacje długoterminowe zejdą do 0,0%.
Nie pamiętam, czy są one podzielone, na adaptacje na biegu jałowym z puszczonym pedałem gazu i adaptacje podczas wciśniętego pedału gazu, do momentu aż sterownik wchodzi w tryb open log i przestaje korygować mieszankę po sondzie, około 3/4 wciśniętego pedału gazu, trzeba by zaobserwować.
Czy też masz adaptacje długoterminowe podzielone tylko na Bank 1 i Bank 2, bez podziału na obroty i bieg jałowy.
Nie wiem może macie na to jakiś inny sposób, ale ja robię to tak.
dla AEC procedura wygląda analogicznie?
Tak tylko w AEC, nie trzeba robić adaptacji przepustnicy, a adaptacja jest tylko jedna z uwagi na ubogie możliwości diagnostyczne sterownika, i jedną sondę.
Adaptacja dla AEC jest w bloku 000 pozycja 9. Powinna zawierać się pomiędzy 78 a 178, jeżeli jest równo 100 to jest idealnie. Mając LPG pewnie będzie inna, aczkolwiek są wyjątki, przy prawidłowym wystrojeniu instalki LPG powinna pozostać taka jak na PB.
Jest to jedna adaptacja długoterminowa dla silnika AEC.
Wartość 8 odpowiada wskazaniom z sondy lambda i powinna zawrzeć się w zakresie od 121 do 135, odpowiada to wartościom od 0V do 1V, podczas pracy powinna oscylować. Oczywiście przy rozgrzanej sondzie.