rodzynek i hans dziękuje za info.
nie wiedziałem, że blokada szyb tylnych odłącza zapalniczke tylną, dobrze wiedzieć bo pod to można fajnie sie podpiąć, ale ja nie mam 4 szyb elektrycznych ani zapalniczki tylnej
Idea zrobienia wyłącznika była taka, że jeżeli mam cos podłaczonego w bagażniku to żebym mógł sobie wyłączyć (np. lodówkę) przy pozostawianiu auta na jakiś dłuższy czas, bez ciagłego otwierania bagażnika i wyciągania i wkładania wtyczek.
Ale generalnie jest to pierdoła, mam jedno miejsce wolne w przyciskach więc pomyślałem żeby w ten sposób je wykorzystać.
Alternatywnym i chyba najlepszym rozwiązaniem jest układ odłączający obwód przy spadku napięcia aku przy pewnym napięciu (chyba z 11,5V) tak aby nie rozładować aku, widziałem są takie gotowe w sprzedaży i to chyba najlepsze i najbardziej "automatyczne" rozwiązanie.
Ogólnie to głównie "wakacyjny" problem na razie to mam wystarczającą lodówke w aucie

. Najpierw zamontuje same ze 2-3 gniazda na stałe pod aku a potem zobaczymy jak to w praktyce bedzie. W ostatnie wakacje uzywałem "pakietu" przedłużaczy i rozgałęźników zapalniczkowych ale to sie słabo sprawdza.