.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lip.2025 19:38:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6] RNS-E - problem z odczytaniem płyty navi (laser?)
PostNapisane: 16.lip.2008 14:21:54 
Użytkownik

Witajcie!

Mam problem z moim RNS-E - gdy wrzucam do niej ori płytkę z nawigacją ('08 - 8P0 919 884 AA) na panelu wyświetlają się komunikaty:
ObrazekObrazek
Sprawdzałem płytkę u kolegi - smiga bez nicznego. Próba uruchomienia jego kopiowanej navi (wypalona na Verbatimie) skończyła się tak samo jak z ori. Sprawdzałem soft - mamy ten sam (650). Dla uzupełnienia dodam że płyty AUDIO/MP3 wczytują się bez problemu.

Rozbierałem już moduł i czyściłem soczewkę lasera. Polecono mi także wyczyszczenie pamięci podręcznej w ukrytym menu - żadna z w/w czynności nie pomogła.

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz - po włożeniu do czytnika płyty DVD z filmem na panelu pojawia się komunikat UNKNOWN FILES (w przypadku płyty z navi mam IMPROPERLY INSERTED). Czy to znaczy, że laser odczytał płytę DVD z filmem (lecz zgodnie ze specyfikacją RNS-E po prostu nie potrafi jej odtworzyć?). Czy jest to znak, że laser jest OK i przyczyny trzeba szukać np. w regulacji?

Jeśli jednak uważacie, że nie obejdzie się bez wymiany lasera - czy ktoś może polecić mi jakiś zakład w WLKP (gdyby udało się coś znaleźć blisko Poznania :D ). No i najważniejsze - o jakich kosztach mówimy? (BTW dzwoniłem do ASO - nie bawią się w podmianki laserów, jeśli już to wymiana całej navi :029: )

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2008 15:11:17 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Ta navi nie odtwarza filmów DVD !
Moja sugestia podłącz pod VASA i zobacz jaki jest błąd.

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2008 15:15:18 
Użytkownik

Tak jak wcześniej napisałem - wiem, że nie odtwarza filmów (widzi nośniki DVD ale - z wyjątkiem navi - nie potrafi ich odczytać). Wspomniałem o tym aby podkreślić, że w przypadku próby odtworzenia filmu lub navi komunikaty błędów są różne.

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2008 15:56:21 
Klubowicz

Miałem to samo - wymiana lasera razem z mechaniką. Koszt? och... zależy jakiego speca znajdziejsz, ale ja płaciłem w poniedziałek 610zł z nowym mechanizmem - teraz bangla aż miło nawet na porysowanej płycie - trasę z Warszawy do Gdańska wytycza błyskawicznie (wcześniej trochę to trwało i czasem był właśnie czerwony komunikat).

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2008 16:26:22 
Użytkownik

Heveliusz potwierdził to co napisałeś Grzesiu (właśnie staram się o jakąś audiencję u niego - zobaczymy co z tego wyjdzie).

Dzwoniłem dziś do naviservice.com.pl (mają siedzibę w Józefowie koło Wawy) i owszem wykonują takie naprawy - przy czym nie wymieniają lasera tylko cały napęd. Koszt 500/600zł. Niestety ostatnią sztukę montowali wczoraj przy okazji serwisu a na następne trzeba czekać 3 tygodnie :/

Oprócz tego znalazłem jeszcze jedną firmę w Poznaniu (uff, będzie znacznie bliżej) - BUDSOUND. Także zajmują się tego typu naprawami ale muszą zobaczyć jaką mam RNS-E aby dobrać odpowiedni model lasera. Jutro tam podjadę - zobaczymy co wykminią :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2008 16:34:33 
Klubowicz

Bart-S napisał(a):
Heveliusz potwierdził to co napisałeś Grzesiu (właśnie staram się o jakąś audiencję u niego - zobaczymy co z tego wyjdzie).

Obawiam się, że Hev wiele nie pomoże - choć trzeba w to wierzyć :)

Bart-S napisał(a):
Dzwoniłem dziś do naviservice.com.pl (mają siedzibę w Józefowie koło Wawy) i owszem wykonują takie naprawy - przy czym nie wymieniają lasera tylko cały napęd. Koszt 500/600zł. Niestety ostatnią sztukę montowali wczoraj przy okazji serwisu a na następne trzeba czekać 3 tygodnie :/

I tylko wymiana całego napędu ma sens - mnie chcieli namawiać na czyszczenie, co już wcześniej robiłem we własnym zakresie, po czym po wymianie powiedzieli, że faktycznie nie było czego czyścić :peace: A co do ostatniej sztuki: czy chcesz wiedzieć kto ją posiada w swojej Navi? :peace: Chcesz zobaczyć fakturę na tę ostatnią część? :D :peace: (i nie wczoraj ją montowali tylko w poniedziałek, wczoraj to ja dzwoniłem z podziękowaniem za dobrze wykonaną usługę). Jeśli chodzi o Naviservice - profesjonalizm na najwyższym poziomie mimo dość wysokich cen - ja osobiście mam do nich niedaleko, ale hala, na której dokonują napraw mówi wiele o firmie, a takich jak moja RNS mieli na półce jeszcze z 5 :) IMHO jak nie chcesz się zarżnąć kosztami to od razu umawiaj temat w NS. Razem ze mną był tam Maciej_avant - on pojechał na czyszczenie DXa - niestety nie wiem na czym stanęło bo ja swoją Navi zostawiłem a on czekał...

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2008 17:51:49 
Użytkownik

Cytuj:
GrzesB napisał:
Obawiam się, że Hev wiele nie pomoże - choć trzeba w to wierzyć

W zasadzie to bardziej nastawiam się na VAG-owanie/sprawdzenie logów niż na to, że usuniemy usterkę z odczytem. Chociaż kto wie :)

Cytuj:
GrzesB napisał:
A co do ostatniej sztuki: czy chcesz wiedzieć kto ją posiada w swojej Navi? :peace: Chcesz zobaczyć fakturę na tę ostatnią część? :D :peace:

No to teraz wszystko jasne :(: Po prostu sprzątnąłeś mi napęd spod nosa :P

Cóż, skoro tak dobrze się o nich wypowiadacie - wypadałoby się tam wybrać. Przerażają mnie tylko dodatkowe koszty (km). Poza tym trzeba by się dogadać co do wymiany/serwisu od ręki bo w moim przypadku o pozostawieniu navi czy auta raczej nie ma mowy. Zobaczymy co jutro w BUDSOUND powiedzą i wtedy podejmę decyzję, chociaż ta nasuwa się sama - wolę zapłacić więcej i mieć porządnie wykonaną robotę niż liczyć na to, że tańszym kosztem "jakoś się uda".

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2008 19:54:29 
Klubowicz

Bart - nie żartuj - nie lepiej wysłać kurierem?? :peace: To nie jest firma pokroju "komórka zamykana na patyk" - znam tą firmę od roku, parę gratów od nich wziąłem i mają dobrą renomę także u nas, na AKP, więc możesz im zaufać... Ja zostawiłem, choć powiedzieli, że będzie to trwało tylko 40 minut (wcześniej dzwoniłem, że jadę). Szkoda mi było jednak czasu i poleciałem pozałatwiać inne tematy - pozatym nie lubię jak mi ktoś na ręce patrzy więc i ja nie chciałem stać i się gapić :) (choć byłoby na kogo, szczególnie na recepcji ;-) :): :diabel: ).
No w każdym razie umów się z nimi kiedy będą mieli ten sprzęcior, poczekaj aż odłożą i wtedy wyślesz. Hev napewno ma klucze to Ci wyciągnie... Nie kombinuj ze śmiganiem z Wrześni bo to Ci się kompletnie nie opłaca. Tylko weź kurierkę z ubezpieczeniem!! Jak wyjmiecie Navi spróbujcie przedmuchać soczewkę, jak nie pomoże to do NS i będzie po problemie.

A na wymianę tej mechaniki umawiałem się już od dawna, ale zawsze albo już było za późno albo ja byłem w drugim końcu miasta - no i wreszcie załatwiłem temat w ponidziałek - także przykro mi - spóźniłeś się :P

A co do tańszych kosztów - ja już nawet nie chciałem kombinować taniością - to się po prostu mści - dlatego byłem zdeterminowany wymienić... i od tamtej pory ani razu czerwonego komunikatu - napęd pracuje cichutko - nic się nie dzieje.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2008 20:10:51 
Użytkownik

mam identycznie to samo :/ a nie mieliście czasem przypadku że płyta nie chciała wyjść? u mnie tak bywa , pomaga dopiero hard reset :(

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2008 21:04:59 
Klubowicz

Trzeniu napisał(a):
mam identycznie to samo :/ a nie mieliście czasem przypadku że płyta nie chciała wyjść? u mnie tak bywa , pomaga dopiero hard reset :(

Tak - czyli potencjalnym klientem NaviService już jesteś... Może trzeba z nimi pogadać aby jakiś rabat udzielili dla AKP ;-) Pewnie się okaże, że też masz mocno "zblokowaną" elektronikę jak i ja miałem... Trzeniu - nie zastanwiaj się - pisz do nich maila ewentualnie dzwoń do miłej pani i poproś, by i Tobie zamówili mechanikę (no chyba, że nie używasz Navi). Ja przez 3 dni zrobiłem ok. 500km po mieście - normalnie miałbym już ze 20 razy komunikat, że nie moze odczytać płyty - teraz nic :D Musze sobie jednak nagrać nowy back-up bo mój obecny jest już zrysowany, a szkoda niszczyć nowy laser ;-)

Uprzedzając fakty - nie kopiuję map dla innych (ostatnio dostałem bardzo wiele pytań o to) - na allegro są po 180 pln ori więc w piractwo nie warto się bawić... Mi po prostu szkoda ori płyty do szargania po moich dziurawych drogach, dlatego stosuję back-upy...

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2008 22:53:08 
Użytkownik

Ja też myślę, że bez wymiany się nie uda tego przeskoczyć. Ale podłączymy, zresetujemy to, co wypluje, przeczyścimy soczewkę i może jeszcze do wymiany napędu przejeździ...

Nic pewnego, ale jest minimalna szansa... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 08:52:13 
Klubowicz

Hev - mi po takich zabiegach banglało pół roku ale czerwony komunikat wyskakiwał od czasu do czasu - trasy wyszukiwało strasznie długo, czasem nie mogło odczytać w ogóle... innymi słowy męka dla kogoś, kto potrzebuje Navi na codzień (a wiem, że nie wszyscy tak jej używają) - niestety na palmtopa się obraziłem więc w końcu zmieniłem ten laser i... :diabel: :D :): :peace:

Heveliusz napisał(a):
Nic pewnego, ale jest minimalna szansa... :peace:

I tutaj się zgadzam w 100% :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 15:08:36 
Użytkownik

Udało się dziś spiknąć z Hevim w Poznaniu - czyszczenie soczewki zgodnie z przewidywaniami nic nie dało. Natomiast z VAG-owania jestem bardzo zadowolony (ALL OK). Jeszcze raz wielkie dzięki Hev, za to że znalazłeś czas - z podziękowaniem nie żartowałem, na pewno zreflektuję się podczas kolejnego spotkania :) Gdybyś jeszcze mógł sprawdzić cóż to jest 008 w bloku navi (tylko tam wywaliło nam error).

Jeśli chodzi o NAVISERVICE - zadzwoniłem dziś do nich ponownie aby ustalić szczegóły i... okazało się, że jednak mają napędy (hmm... jakiś bałagan na magazynie?). Od razu zaklepałem 1szt. Koszt operacji wyceniony na 600zł - mam wysłać kurierem, jak dojdzie ponoć tego samego dnia dokonują naprawy i odsyłają za pobraniem za pośrednictwem DPD.

Normalnie pewnie przełknąłbym koszty i pojechałbym osobiście - ale skoro tak polecacie to wszystko wskazuje na to, że można im zaufać. Tera pozostaje tylko spakować navi, wybadać cenę wysyłki/ubezpieczenia i zadzwonić po kuriera (swoją drogą polecacie kogoś?)

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc - dam znać co i jak gdy navi już wróci :D

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 17:17:58 
Klubowicz

Dobrze opakuj tak, że jak ktoś upuści przesyłkę to żeby Navi się nic nie stało. Ja wysyłam zazwyczaj wszystko DHLem, ale np. GLS mnie ostatnio (za pomocą klubowicza) bardzo mile zaskoczył... Gdyby było coś nie halo to nie mam do nich aż tak daleko... ale wątpię by był jakiś problem... Koniecznie dodaj do paczki swój adres zwrotny i numer telefonu na kartce w środku - to bardzo ułatwia pracę przy odsyłaniu (też pracuję w serwisie) :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2008 11:28:54 
Użytkownik

Bart-S napisał(a):
Udało się dziś spiknąć z Hevim w Poznaniu - czyszczenie soczewki zgodnie z przewidywaniami nic nie dało. Natomiast z VAG-owania jestem bardzo zadowolony (ALL OK). Jeszcze raz wielkie dzięki Hev, za to że znalazłeś czas - z podziękowaniem nie żartowałem, na pewno zreflektuję się podczas kolejnego spotkania :) Gdybyś jeszcze mógł sprawdzić cóż to jest 008 w bloku navi (tylko tam wywaliło nam error).

Jeśli chodzi o NAVISERVICE - zadzwoniłem dziś do nich ponownie aby ustalić szczegóły i... okazało się, że jednak mają napędy (hmm... jakiś bałagan na magazynie?). Od razu zaklepałem 1szt. Koszt operacji wyceniony na 600zł - mam wysłać kurierem, jak dojdzie ponoć tego samego dnia dokonują naprawy i odsyłają za pobraniem za pośrednictwem DPD.

Normalnie pewnie przełknąłbym koszty i pojechałbym osobiście - ale skoro tak polecacie to wszystko wskazuje na to, że można im zaufać. Tera pozostaje tylko spakować navi, wybadać cenę wysyłki/ubezpieczenia i zadzwonić po kuriera (swoją drogą polecacie kogoś?)

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc - dam znać co i jak gdy navi już wróci :D

Nie ma problemu :peace:
Ile mogłem, tyle pomogłem, czyli generalnie niewiele się udało zrobić poza stwierdzeniem "it's Fu***d" :diabel:
Mam nadzieję, że wymiana napędu zakończy ten bój...

Tytuł:
PostNapisane: 20.lip.2008 21:43:57 
Użytkownik

...kurcze, właśnie pakuję sprzęt i tak mi się skojarzyło - czy ja mam im wysyłać swój nośnik z nawigacją czy też tak poważna firma będzie miała sposób na to aby sprawdzić czy po wymianie odczyt płyt jest OK?

Grzesiu jak to było w Twoim przypadku - gdy odbierałeś powiedzieli Ci że jest OK czy dopiero później sam musiałeś sprawdzić?

Tytuł:
PostNapisane: 20.lip.2008 22:57:59 
Użytkownik

Daj spokój z nośnikiem :)
Już oni sobie poradzą na pewno... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 20.lip.2008 23:18:50 
Użytkownik

Wiecie co, miałem dokładnie to samo. U mnie na szczęście pomogło czyszczenie płytą ALE.... zwykłą, starą płytą do czyszczenia CD. Czyczenie płytami do CD-ROM nic nie dawało.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2008 08:09:06 
Klubowicz

D-Bomb Jaro napisał(a):
Wiecie co, miałem dokładnie to samo. U mnie na szczęście pomogło czyszczenie płytą ALE.... zwykłą, starą płytą do czyszczenia CD. Czyczenie płytami do CD-ROM nic nie dawało.

Ja czyściłem zarówno płytą CD-ROM jak i ręcznie rozkręcając napęd - na długo nie pomogło :)

Bart-S napisał(a):
Grzesiu jak to było w Twoim przypadku - gdy odbierałeś powiedzieli Ci że jest OK czy dopiero później sam musiałeś sprawdzić?

Nie tylko powiedzieli, ale przy mnie załączyli Navi, wrzucili odpowiednią płytkę (nawet pytali z którego roku mam mapę żeby w sofcie nie namieszać, bo im nowsza płyta tym nowszy soft i te mapy przed 2006 przestają być czytane) i wszystko chodziło - ale nawet bez tego bym od nich odebrał ;-) Mówiąc wiec wprost - mają mapy stare i nowe także sprawdzą sobie napewno :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2008 12:39:34 
Użytkownik

OK. Wysłane - jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem powinna wrócić w środę/czwatek. Po testach dam znać :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1