.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.cze.2025 21:36:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] - montaż radia dla laika zdjęcie kostek i wtyków
PostNapisane: 11.paź.2007 21:38:31 
Użytkownik

Witam,
nie zajmuję się na codzień montażem radia a zamierzam kupic radi. Mam A6 z 2003 roku i kostki jak na rysunku. Jedna duza czarna, 2 takie same brazowa i czarna + jakis wtyk z srebrnym metalowym prętem. Proszę o info, która kostke podłaczyc (Radio Sony CDX 410 z USB)
Proszę o pomoc, bo nie chce zepsuc radia a sam bede go musial zainstalowac.
Dziekuje i pozdrawiam

Obrazek

Ostatnio edytowano 11.paź.2007 22:01:29 przez rjsunset, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2007 21:46:57 
Klubowicz

1. Popraw zdjęcie - jest za duże i niezgodne z regulaminem.
2. Popraw temat - jest niezgodny z przyjętymi zasadami
3. Podpinasz tylko te dwie podobne do siebie kostki - tej szerokiej nie podpinasz. Brązowa to głośnikowa, czarna zasilająca. Źle ich nie wepniesz bo nie pasują.

P.S.
Jak nie poprawisz punktu 1 i punktu 2 do jutra dostaniesz warninga :P

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2007 22:04:38 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź i łagodne potraktowanie. Temat już poprawiony, a zdjęcie zmniejszone. :d

Zastanawiam sie do czego słuzy ta duza czarna kostka oraz ten metalowy wtyk? :?:

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2007 22:12:03 
Klubowicz

No, teraz znacznie lepiej :peace:

Metalowy wtyk to antena :)
Czarna podłużna kostka to podłączenie fabrycznej instalacji audio - w Twoim wypadku nie wiem gdzie wchodza te kabelki... ale moze to być telefon, może być zmieniarka (wątpię, bo ona więcej kabli potrzebuje - ale zdjęcie może kłamać) i takie tam - używasz jej tylko do NaviPlus bądź fabrycznego radia.

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2007 01:21:39 
Użytkownik

Jak chcesz inne radio, to podpinasz kostki ISO, tak, jak powiedział Grześ...
Co do czanej, to jest ona złożona z 3 małych (mini ISO), albo jak u Ciebie jest to jedna duża, ale dzieli się na 3 sekcje: od lewej - Wyjścia liniowe, pilot,wyświetlacz, zmieniarka.
Sądząc po małej liczbie pinów, nie masz aktywnie pędzonych głośników (to dobrze, bo potrzebowałbyś przejściówki), nie masz zmieniarki, ale masz wyświetlacz między zegarami (gdzie pokazuje stacje), lub sterowanie z kierownicy (nie mogę rozszyfrować w którą stronę ta kostka leży)...
Jedna z tych rzeczy (zależy którą posiadasz), nie będzie działała, po podłączeniu niefabrycznego radia. Jeśli podłączysz jakieś fabryczne (cp. Concert 2, to wszystkie funkce będą takie jak, były...

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2007 22:40:58 
Użytkownik

Bardzo dziękuję za super- wyczerpujące odpowiedzi. Rzeczywiscie nie mam zmieniarki i nie mam sterowania z kierownicy. Zastanawiam sie teraz czy kupic radio fabryczne np. Concert 2 (będę miał miedzy zegarami wyswietlane stacje...) czy zwykłae radio np SONY z USB i MP3?
Co doradzicie>?

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2007 22:44:40 
Użytkownik

Pomijając fakt, że radio Sony z MP3 to chłam i większość tanich radii to chłam, to wybrałbym opcję z Concert II. Będzie ładnie wyglądało we wnętrzu, nie będzie się rzucać w oczy, ładnie pokaże na zegarach co i jak, a do tego gra przyzwoicie...

Można pokombinować z emulatorem zmieniarki i podłączyć MP3 tak samo, jak do Sony, a o ile ładniejszy wygląd będzie zachowany :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2007 08:17:04 
Użytkownik

Nie znam sie na radiach samochodowych. Skąd przekonanie, że SONY i inne niefabryczne to "chłamy". Ludzie by ich nie kupowali....? Mozesz podac linka lub kilka powodów, gdzie odradzisz zakup SONY np. takiego:

http://allegro.pl/item255507501_sony_cdx_gt414u_410_gwar_f_vat_pl_usb_kielce.html

http://allegro.pl/item255507501_sony_cd ... ielce.html

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2007 11:04:51 
Użytkownik

rjsunset napisał(a):
Nie znam sie na radiach samochodowych. Skąd przekonanie, że SONY i inne niefabryczne to "chłamy". Ludzie by ich nie kupowali....? Mozesz podac linka lub kilka powodów, gdzie odradzisz zakup SONY np. takiego:

http://allegro.pl/item255507501_sony_cdx_gt414u_410_gwar_f_vat_pl_usb_kielce.html

To nie tak, że niefabryczne radio to chłam... Sam mam niefabryczne i uważam, że fabryczne, też jakością nie grzeszą.
Chodzi o pułap cenowy. Radio za 450zł nie może być dobrej jakości jeżeli posiada peno bajerow, bo one kosztują a za free nikt nic nie daje.
Zwłaszcza Sony nie jest fajnym radiem. Trochę radii już przesłuchałem i generalnie nie ma żadnej rożnicy (bądź lekka na korzyść fabrycznego) w dźwięku w przedziale cenowym do 500zł. (mowa o nowych niefabrycznych radiach, a nie używkach). Lasery w Sony szybko padają, panel ulega szybkiemu zużyciu i zaczyna trzeszczeć itd.
Jakość wydobywającego się dźwięku pozostawia sporo do życzenia, dlatego uważam, że zamiast wymieniać na tanie radio, lepiej kupić fabryczne. Grać będzie tak samo, a wygląda o niebo lepiej w aucie, pokazuje na wyświetlaczu i nie sprawia problemow.

Jeśli zmieniać na niefabryczne, to w konkretnym celu tj. poprawa jakości brzmienia, a takiej nie osiągniesz w tym przedziale cenowym.

Jestem troszkę zboczony na punkcie Audio, stąd moje poglądy. Jeżeli nie zamierzasz rozbudowywać sprzętu w przyszłości, tylko chcesz żeby odtwarzało radio i czasem jakiś kompakcik, to ten Sony Ci z powodzeniem wystarczy, ale rownież wystarczy Concert II i dlatego wziąłbym oryginał.

Jeśli jednak masz zapędy na rozbudowę, to ten Soniacz się do tego absolutnie nie nadaje i szkoda kasy... Wtedy za te same pieniądze można kupić dobrą używkę, ktora będzie posiadała niezbędne funkcje i dobrą jakość przetwornikow...

Wybor jest Twoj. Jeżeli podoba Ci sięjak gra Sony, to go weź. Nikt do niczego nie zmusza ;)
Ale ja za te pieniądze kupiłbym oryginał... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2007 12:51:48 
Użytkownik

Jeśli chodzi o podpinanie złącz IOS do radia to nie da się zamienić złącza brązowego z czarnym. Złącza te są kodowane tzn. mają zaczep w innym miejscu co powoduje że nie ma możliwości wsunięcia ich w inne pole (chyba że przy użyciu niewspółmiernie wielkiej siły).

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2007 20:10:34 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
rjsunset napisał(a):

To nie tak, że niefabryczne radio to chłam... Sam mam niefabryczne i uważam, że fabryczne, też jakością nie grzeszą.
Chodzi o pułap cenowy. Radio za 450zł nie może być dobrej jakości jeżeli posiada peno bajerow, bo one kosztują a za free nikt nic nie daje.
Zwłaszcza Sony nie jest fajnym radiem. Trochę radii już przesłuchałem i generalnie nie ma żadnej rożnicy (bądź lekka na korzyść fabrycznego) w dźwięku w przedziale cenowym do 500zł. (mowa o nowych niefabrycznych radiach, a nie używkach). Lasery w Sony szybko padają, panel ulega szybkiemu zużyciu i zaczyna trzeszczeć itd.
Jakość wydobywającego się dźwięku pozostawia sporo do życzenia, dlatego uważam, że zamiast wymieniać na tanie radio, lepiej kupić fabryczne. Grać będzie tak samo, a wygląda o niebo lepiej w aucie, pokazuje na wyświetlaczu i nie sprawia problemow.

Jeśli zmieniać na niefabryczne, to w konkretnym celu tj. poprawa jakości brzmienia, a takiej nie osiągniesz w tym przedziale cenowym.

Jestem troszkę zboczony na punkcie Audio, stąd moje poglądy. Jeżeli nie zamierzasz rozbudowywać sprzętu w przyszłości, tylko chcesz żeby odtwarzało radio i czasem jakiś kompakcik, to ten Sony Ci z powodzeniem wystarczy, ale rownież wystarczy Concert II i dlatego wziąłbym oryginał.

Jeśli jednak masz zapędy na rozbudowę, to ten Soniacz się do tego absolutnie nie nadaje i szkoda kasy... Wtedy za te same pieniądze można kupić dobrą używkę, ktora będzie posiadała niezbędne funkcje i dobrą jakość przetwornikow...

Wybor jest Twoj. Jeżeli podoba Ci sięjak gra Sony, to go weź. Nikt do niczego nie zmusza ;)
Ale ja za te pieniądze kupiłbym oryginał... :peace:

Witaj,
bardzo dziękuję za podjęcie tematu. Zastanowię się jeszcze nad wyborem radia, dzięki Twemu postowi. Ciężko znaleźć dobrą używkę (nie wiadomo, czy nie ma wad ukrytych), nie wiem tez czy każde będzie pasowało. Na minus to, że nie ma USB i MP3 ale o tym juz pisalem, na + na pewno wyglad. Tak czy owak, raz jeszcze dziękuję za info.

Tytuł:
PostNapisane: 15.paź.2007 22:59:36 
Klubowicz

Jakiś czas temu długo sprzedawałem mojego Clariona HIGH-END z C4... Był to najwyższy model (miał ok. 3 lat) z MP3/WMA i całą masą drobiazgów... Radio było full legal z paragonem i pudełkiem a poszło za 700 zł - więc można kupić coś tanio (ja je kupiłem za 2800).

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2007 14:20:23 
Użytkownik

A ma ktoś może rozpiskę i schemat przewodów w desce rozdzielczej pod radio w A6 98rok sedan????
Potrzebuję wiedzieć jak idą kable do głośników i do tuby oraz inne, zasilające to już sobie oblukałem miernikiem:)

A najbardziej interesuje mnie podłączenie subwoofera i jego załączanie:)
Pomoże mi ktoś?/
Bo mam poobcinane kable w konsoli i nie moge do tego dojść:)

Strefa czasowa: UTC + 1