.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lip.2025 14:48:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem głośności w radiach Audi chorus i concert - NAPRAWA
PostNapisane: 20.maja.2008 20:52:23 
Użytkownik

1. Uprawiasz otwartą reklamę na forum, co jest zabronione, dodatkowo umieszczasz reklamę w podpisie, co jest również zabronione.
2. Ogłoszenia umieszczamy w stosownym dziale naszego forum.
3. Otrzymujesz kartkę a niezastosowanie się do prośby zdjęcia reklamy z podpisu poskutkuje kolejną, aż do autobana włącznie.

pozdrawiam

Baskecior

Witam
Jeśli masz problem z głośnością w swoim radiu, tzn. chcesz troszkę pogłośnić a radio ryczy na Ciebie na MAXA i już masz tego dość, to jest informacja właśnie dla Ciebie. Posiadam nowe, czyste procesory, takie jak w radiach concert i chorus. Mogę wymienić wadliwy procesor na nowy. Przed wlutowaniem nowego trzeba go jeszcze zaprogramować wsadem odczytanym ze starego, wtedy wszystkie ustawienia zostaną zachowane.

Są metody pseudo naprawy tej usterki polegające na podgrzaniu procka zapalniczką, czy nawet włożenie go do piekarnika, ale to nie jest naprawa lecz odsunięcie w czasie efektów usterki. Problem polega na tym, że po przekręceniu gałką od głośności procesor po każdym impulsie zapisuje nową wartość do swojej pamięci eeprom, a wiadomo że pamięć eeprom ma ograniczoną ilość cykli zapisu (około 10 tys. razy), po tych cyklach uszkadza się komórka pamięci przechowująca poziom głośności. Po podgrzaniu procesora, komórka odzyskuje swoją sprawność na jakiś czas, za każdym razem krótszy.

Tu jest opisany ten problem dokładnie:
http://www.erta.ru/review/chorus-problem_eng.shtml

Prawdziwa naprawa tego radia nie polega na podgrzaniu, lecz wymianie procesora na nowy, bez uszkodzonej komórki odpowiedzialnej za poziom głośności.
Tak wygląda nowy procesor:
Obrazek

Posiadam sprzęt aby wymienić procesor oraz odczytać stary i zaprogramować nowy.
Jak ktoś mieszka niedaleko mnie to zapraszam, dla pozostałych pozostaje wysyłka radia a ja odeślę radio już naprawione następnego dnia co je otrzymam.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2008 21:45:40 
Klubowicz

Jakbyś jeszcze podał koszt, chyba, że to na PW, to co innego. :peace:

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 24.maja.2008 14:12:15 
Użytkownik

W związku z licznymi zapytaniami na PW informuję, że na chwilę obecną koszt zaprogramowanego procesora wynosi 120zł + koszty wysyłki, po przesłaniu radia do mnie montaż jest GRATIS, czyli nowy procek + montaż =120zł ponosisz tylko koszt przesłania radia w obie strony zgodnie z cennikiem Poczty Polskiej lub firmy kurierskiej (wedle własnego życzenia). Napisałem koszt na chwilę obecną (obecny zapas procesorów) gdyż cena może się zmienić na +/- zależnie w jakiej cenie uda mi się sprowadzić kolejne czyste procesory – naprawy tego typu wykonywane są bardzo często, tak wiec mam duży przerób tych procesorów. Jednak zawsze mam zapas tych procesorów by klient w przypadku takiej awarii został obsłużony od ręki :)

Pozdrawiam i zapraszam

Tytuł:
PostNapisane: 24.maja.2008 21:05:25 
wodnik szuwarek

Czy jest szansa na wykonanie naprawy w innych modelach? Mam ten sam problem z radiem Delta. Nie jest jeszcze tak dotkliwy, ale po przekreceniu galki zawsze scisza sie lekko i trzeba korygowac.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2008 18:07:14 
Użytkownik

Problem z głośnością z winy procesora występuje:
we wszystkich Chorusach Blaupunkta I generacji,
Concertach Blaupunkta I generacji (Concert, Concert A8, Concert M4, Concert NAV i Concert TT).

W radiach tych problem głośności wystąpi prędzej czy później. Jest to spowodowane błędem inżynierów Blaupunkta przy pisaniu programu.

W radiu delta to raczej wina mechaniczna impulsatora/potencjometru i powinno pomóc wyczyszczenie.

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2008 19:08:14 
Użytkownik

Chciałbym poinformować, że Motorola zaprzestała produkcji procesorów o których mowa powyżej. Wszystkie procesory w magazynach Motoroli są już zarezerwowane. Towar staje się nie do kupienia. Obawiam się ze usługa wymiany tego procka może podrożeć wraz z upływem czasu z powodów oczywistych. Kto ma radio do naprawy proszę się decydować bo potem może być za późno.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1