.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 08:01:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 b5 klimatronic]nie grzeje i nie chłodzi :( ale dmucha
PostNapisane: 28.gru.2007 22:06:38 
Użytkownik

Witam
Mam zamiar kupić a4 b5 tdi 110KM która przyjechała miesiąc temu do polski na lawecie. Miesiąc stała zupełnie nieruszana, a że okres na auta jest dość kiepski to cena znacząco spadła i stąd moje zainteresowanie. Problem jest taki że auto ani nie grzeje ani nie chłodzi, poprostu dmucha powietrzem takim samym jak zasysa.Auto zagrzałem do prawie 90 stopni, na klimatroniku przestawiłem na najwyższą temperature i nic zero ciepła,pomyślałem zobaczymy czy chłodzi i jak wciskam śnieżynkę(przycisk) żeby chłodziła zo zaświeca sie jej symbol tylko w czasie kiedy trzymam przycisk po czym gaśnie. jeśli to może mieć jakiś wpływ(choć nie sądze) to akuma była wyładowana do zera a auto zostało odpalone poprzez pożyczenie prądu. bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc co to może być i czy da się to w miare prosto i niewielkim kosztem naprawić.

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2007 22:56:04 
Klubowicz

przy zbyt niskiej temperaturze zewnetrznej nie uruchomisz klimatyzacji (chlodzenia/sniezynki), wiec odruch jest prawidlowy.
problem z regulacja temperatury nawiewanej moze polegac na zblokowanych klapach - pomocna bedzie diagnoza komputerowa, ktora wyjasni co i dlaczego.

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 12:38:49 
Użytkownik

No więc muszę założyć że chłodzenie działa, ale to grzanie? Zastanawiam się czemu niby miały by się zblokować? A podłączenia do jakiego kompa to wymaga?Pozatym zauważyłem wczoraj że nie zaświeca się kontrolka od poduchy.Może ktoś ją celowo wysiągnął poduchy przednie na 90% nie były odpalone. Auto mam na tydzień do przetestowania, posprawdzania itd więc chciałbym jak najwięcej ustalić. A no i gdzie w a4 jest skrzynka z bezpiecznikami?

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 13:35:44 
Użytkownik

Poszperałem i chyba pójde sprawdzić kody błędów na klimatronicu, tylko nie mam pojęcia któty przycisk jest od recylkulacji, więc nie wiem czy uda mi się to odpalić

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 16:22:32 
Użytkownik

przycisk od recyrkulacji masz w prawym dolnym rogu (symbol samochodu z zakręconą strzałką :) )
najlepiej zrobisz jak podjedziesz do kogoś kto dysponuje jakimkolwiek testerem typu VAG no chyba że masz dużo wolnego czasu i samozaparcia żeby walczyć z tymi kodami na piechotę
vagiem można sprawdzić dużo więcej niż tylko odczytać same kody błędów...

WWW.VAGELEKTRONIKA.PL

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 18:13:29 
Użytkownik

niestety nigdzie nie podjade bo auto jest niezarejestrowane a lawety nie mam :/ czas wolny pewnie by się znalazł ale gożej będzie z samozaparciem :( więc chyba będe musiał coś innego wykąbinować. Chyba sobie odpuszcze to auto i będe dalej szukał, z drugiej strony mam jeszcze kilka dni żeby z tym wszystkim powalczyć tylko pomysły się kończą :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.gru.2007 20:10:15 
Użytkownik

poszukaj kogoś z vagiem i laptopem ;)
poza tym uzupełnij profil :!!:

WWW.VAGELEKTRONIKA.PL

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2008 14:37:02 
Użytkownik

Niestety nie znalazłem żadnergo artysty z laptopem, a że dziś niedziela i nuda ogólnie, to postanowiłem coś poszperać przy przy tym ogrzewaniu.I tak wymontowałem schowek(prawa strona) i półke pod kierownicą (lewa strona) radio i popielniczkę(ją to nie wiem po co ;) ). Po stronie lewej znalazłem jakiś siłrownik(silniczek) który ma kostkę i cięgno w kolorze budyniowym (jak niemieckie taxi) a po prawej stronie 2 takie ustrojstwa koloru czerwonego i niebieskiego. Które z nich odpowiadaja za ciepłe powietrze(szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi). Dodam jeszcze że obydwa węże wchodzące do nagrzewnicy są ciepłe a płyn jest czysty(w miarę)

Strefa czasowa: UTC + 1