.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 23:34:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C5 2.5TDI Avant] Wymiana zestawu głośnomówiącego telefonu
PostNapisane: 03.wrz.2007 18:13:10 
Użytkownik

Witam,
W moim Audi jest taki zestaw CULLMANN a do telefonów Nokia 5110/6110 etc. - taki wysuwany z podłokietnika.
Wiadomo, że w chwili obecnej jest to rozwiązanie raczej z lekka archaiczne więc postanowiłem wymienić go na zetaw bluetooth Nokia CK-1W.

Moduł CULLMANN jest zainstalowany wewnątrz konsoli środkowej obok hamulca ręcznego. Co więcej są do niego doprowadzone obwody, zasilania, wyciszenia radia, dźwięku do radia oraz mikrofonu.
Wydaje mi się zatem, że instalacja powinna być dość prosta - wystarczy odkręcić konsolkę z podłokietnikiem, "wypruć" CULLMANN-a i do odpowiednich kabli podłączyć moduł Nokii CK-1W.

I tu mam do Was pytania:
- czy opisany powyżej mój tok myślenia ma jakieś wady ;-)
- w jaki sposób zdemontować konsolkę środkową z podłokietnikiem

Pozdrowionka
bobie

Tytuł: Re: [C5 2.5TDI Avant] Wymiana zestawu głośnomówiącego telefo
PostNapisane: 04.paź.2007 22:49:04 
Użytkownik

Witam.
Mam ten sam problem. Ale słyszałem, że można kupić adapter i będzie działać nowsza Nokia np. 6230i.
czy może ktoś to sprawdzał.

Pozdrawiam
Jacek

bobie napisał(a):
Witam,
W moim Audi jest taki zestaw CULLMANN a do telefonów Nokia 5110/6110 etc. - taki wysuwany z podłokietnika.
Wiadomo, że w chwili obecnej jest to rozwiązanie raczej z lekka archaiczne więc postanowiłem wymienić go na zetaw bluetooth Nokia CK-1W.

Moduł CULLMANN jest zainstalowany wewnątrz konsoli środkowej obok hamulca ręcznego. Co więcej są do niego doprowadzone obwody, zasilania, wyciszenia radia, dźwięku do radia oraz mikrofonu.
Wydaje mi się zatem, że instalacja powinna być dość prosta - wystarczy odkręcić konsolkę z podłokietnikiem, "wypruć" CULLMANN-a i do odpowiednich kabli podłączyć moduł Nokii CK-1W.

I tu mam do Was pytania:
- czy opisany powyżej mój tok myślenia ma jakieś wady ;-)
- w jaki sposób zdemontować konsolkę środkową z podłokietnikiem

Pozdrowionka
bobie

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2007 06:46:17 
Użytkownik

Witam,
nie miałem czasu wcześniej napisać, ale mam wszystko sfotografowane i postaram się skrobnąć wkrótce posta.
Otóż, udało mi się wypruć oryginalny zestaw i zamontować w miejsce tego samego okablowania zestaw bluetooth NOKIA CK-15W z wyświetlaczem ;-).

Po zdemontowaniu podłokietnika i odcięciu oryginalnej wtyczki od CULLMANN-a zidentyfikowałem i wpiąłem się w kabelki z moim nowym zestawem.

Nie trzeba ciągnąć żadnych dodatkowych kabli poza kablem od wyświetlacza i kablem od manipulatora. Reszta (zasilanie, wyciszenie, głos w radiu, mikrofon...) jest już w wiązce. Co więcej - nawet mikrofon fabryczny pasuje ;-).

Sama operacja nie jest trudna o ile wie się co do czego i gdzie podłączyć odkręcić ;-), co postaram się wkrótce opisać.
-bobie

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2007 07:28:44 
Użytkownik

Myślę bobie że byłby to znakomity materiał.
Jak tylko będziesz miał chwilę czasu koniecznie zamieść dokładny opis. C5-tki zdecydowanie często sprzedawane sa ze starymi, archaicznymi adapterami Cullmana.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2008 12:58:08 
Użytkownik

Bobie jak tam historyjka z montażem zestawu ? Nosze się z zamiarem takiej instalacji więc podziel się doświadczeniami pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2008 13:01:51 
Użytkownik

Jest tutaj ;-)

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?p=1144288&highlight=#1144288

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2008 13:26:23 
Użytkownik

Dzięki i gratulacje. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2008 15:53:27 
Klubowicz

Czy stary uchwyt telefonu (wyjeżdżany z podłokietnika) masz jeszcze? Chcesz go sprzedać?

Strefa czasowa: UTC + 1