.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 15:33:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [All] Jak wygląda świeca żarowa do Webasto
PostNapisane: 19.mar.2008 08:32:52 
Użytkownik

Jak w temacie, czy świeca żarowa jest taka sama wszędzie czy każda instalacja ma inną. Ja mam S8 '98 r i webasto oryginale w podłokietniku i poczytałem troszkę na forum i chyba mam niedziałającą świecę ( a przynajmniej tak mi sie wydaje) bo webaso załącza , pompka chodzi po chwili załącza się wentylacja ale po 30 sek wszystko się wyłącza, więc myślę że to świeca
pzdr i czekam na konstruktywne podpowiedzi :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2008 08:50:25 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
http://www.allegro.pl/item330426454_swi ... v_17a.html

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2008 17:05:33 
Użytkownik

Witam!
Przede wszystkim odczytaj dokładnie jakie masz zamontowane ogrzewanie postojowe. Z tego co wiem (tak mam też u siebie) w Audi od zawsze montowane były urzadzenia marki Webasto TermoTop Z/C w dwóch typach zaleznie czy do benzyny czy diesla.

W tych urzadzeniach nie ma świecy żarowej a jest tzw knot żarowy który spełnia dokładnie tą samą funkcję. Knot żarowy jest zamontowany bezposrednio w samym webasto i aby sie do niego dostać musisz niestety zdemontować urządzenie.

Tak powinno wygladać u Ciebie samo webasto (zdjiecie pogladowe bo chodzi tylko o krztałt a nie o oznaczenia):
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5553fbd08f492a19.html

A tak wyglada sam knot zarowy znajdujacy sie w komorze spalania (ten mały precik znajdujacy sie na samym dokle):
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1919e9c0cd666a07.html

Jak masz VAGa to samemu mozesz sobie zdiagnowować co Ci padło w webasto. Ja ostatnio naprawiałem u siebie webasto, bo miałem walniety czujnik temperatury który jest zamontowny w samej elektronice tego urzadzenia. Rozgryzalem to wszystko przez 3 miesiace, ale naprawilem samemu za 400zł bo tyle mnie wyniosło wyjecie i zalozenie później webasta (trzeba wyjąć przedni zderzak i dolną oslonę silnika aby się tam dostać - jest przy tym troche roboty) - resztę robiłem sam.

Przymierzam się do napisania krótkiego opisu jak diagnozwoawć i naprawiać webasto w Audi bo serwisy nawet za niewielką pierdułkę kasują grube tysiace PLN - ale do tego potrzebuję troche wolnego czasu. Napewno do przyszłego sezonu zimowego pojawi się to już na forum dokładny opis co i jak :diabel:

Jezeli jesteś pewien ze padł Ci knot żadowy to możesz go kupić tanio z urzywek. Takie same knoty są w wersjach bezynowych i ON i nie jest to droga sprawa. Knoty te wytrzymiją jednak do 1500 cykli załączania, więc moim zdaniem w twoim przypadku jest mało prawdopodobne ze jest uszkodzony bo masz stosunkowo młode auto, a wiec być moze jest poprostu jest zasyfiony złogami.

Knot żarowy znajduje się w komorze spalania bezposrednio za taką metakową siateczką na które podawane jest paliwo (widać to na drugim zdjięciu). Bardzo często na tej siatce w wyniku spalania odkladają się kamienie (tzw złogi) Jezeli te złogi zasyfią Ci całość tej siateczki to paliwo nie przedostaje się dalej do knota i nie nastepuje proces zapalenia. Tak samo moze być jezeli sam knot żadowy jest zasyfiony tymi złogami co skutkuje takimi samymi objawami jak u Ciebie - może wystarczy poprostu wszystko w środku przeczyścić i bedzie OK.

W kazdym bać razie tak na odległość i bez doagnozy VAGiem nic więcej Ci nie pomogę... Poczekaj spokojnie na mój opis bo zima się juz konczy a i tak nie bedziesz zaraz korzystał z webasta...

pzdr
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2008 18:28:28 
Użytkownik

Big thx za pomoc. Bede czekał na manuala o webasto i moze w międzyczasie zdiagnozuję gdzieś VAGiem co i jak
Jesio raz dzieki.
PZDR

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2008 12:16:14 
Użytkownik

a ja się podepne do tematu.

Czy jest już może jakiś manual o webasto?

Mój problem polega na tym, że mam błąd na vagu:"no flame" czyli brak płomienia.

Jak zalączam webasto, to chodzi pompa przez jakieś 30 sekund, słychać pykanie pompki paliwa (najpierw wolno a potem bardzo szybko pyka), a potem wszystko się rozłącza a spod maski idzie masa białego dymu, po 5 sekundach dymu nie ma i jest cisza. Akumulator mam nowy. Webasto działało jeszcze miesiąc temu. Co mi poradzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2008 12:54:02 
Użytkownik

Auto: A8, R8
W Audi były także montowane urządzenia firmy EBERSPACHER
Ja własnie takie mam u siebie
Jestem zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sty.2009 20:27:51 
Użytkownik

Sovteq, i co nowego słychać z Twoim Webasto ?

Ja mam A8 z 2001 roku z Webasto. Przed zakupem sprawdzałem w ASO i okazało się, że był błąd "Brak powstawania płomienia". Po zakupie spróbowałem uruchomić i faktycznie nie zadziałało, było słychać pykanie, potem coraz szybsze pykanie, pojawił się zapach benzyny i wszystko się wyłączyło.

Później udałem się do serwisu Webasto ale fachowcy się poddali, bo ... "to jest fabrycznie zamontowane Webasto". Chcąc nie chcąc uderzyłem do ASO. Nawet się umówiłem na wizytę, ale postanowiłem jeszcze raz odpalić. I ... uruchomiło się :)

Nie ma białego dymu, spod silnika wydobywają się raczej normalne spaliny. Ale jest to pykanie które przyspiesza i po pewnym czasie wyłącza się :(:

Czy ktoś wie o co chodzi z tym pykaniem ? To tak ma być czy coś się psuje ???

Tytuł:
PostNapisane: 01.lut.2009 09:14:04 
Klubowicz

pykanie to pompka paliwa , jest to normalny dzwiek ... przynajmniej u mnie w busie.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lut.2009 09:53:37 
Użytkownik

No to się uspokoiłem :d , niech tam sobie pyka ...

A jeszcze jedno pytanie. Na forum wyczytałem, że do ponownego uruchomienia Webasto trzeba najpierw odpaić silnik. Że niby kończy się paliwo w Webasto. No ale ja mam tak, że mogę ustawić czas grzania do 60 minut (jeśli tylko wytrzyma to akumulator). W tym czasie to z pewnością Webasto będzie musiało kilka razy uruchomić palnik aby podgrzać płyn chłodniczy. No to jak to się ma do konieczności uruchomienia silnika z powodu braku paliwa ... :<

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2009 13:19:11 
Użytkownik

panowie dolaczam sie do tematu chodzi mi o webasto gdzie znajduje sie samo webasto nie chodzi mi o sterowanie tylko o samo urzadzenie bo slyszalem kilka wersji jak ktos by powiedzial tak po chlopsku gdzie dokladnie ono jest bo mam podejrzenia ze kupilem auto ktore ma sterowanie do webasta i podejrzewam ze ktos je po prostu wymatowal mam audi A8 4.2 1996 rok pozd

Strefa czasowa: UTC + 1