.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 18.lip.2025 00:30:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 AEL] 2 bieg wentylatora klimy - brak
PostNapisane: 11.cze.2008 11:45:36 
Użytkownik

Gdzie szuka przyczyny, że drugi bieg wiatraka od klimy sie nie włancza - wiatrak kręci sie na 1 szym biegu przez caly czas - wiatrak do wymiany??????

Może jakieś bezpieczniki są odpowiedzialne za biegi wiatraka

Możliwe że to będą szczotki????? wiatrak sie wlancza dmucha - tak samo w innej audi ale tam po ok 2 minutach dzialania klimy wiatrak wyraznie prspiesza mocniej dmuch i jest slyszalny a u mnie kreci sie caly czas jak na poczatku

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2008 13:12:01 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
Za włączenie drugiego biegu odpowiada czujnik bodajże wysokiego ciśnienia(przy chłodnicy klimy), jak jest za duże to puszcza drugi bieg. Możesz mieć zwalony ten czujnik, lub po prostu wentylator.

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2008 13:32:18 
Użytkownik

no tak ale który czujnik - piszesz ze wentylator ale skoro dziala na 1 biegu to i na drugim powinien.

Chyba jednak wiatrak do wymiany test wagiem wentylatora cieczy pokazał jak wolno kreci sie wiatrak na 1 biegu - szok ledwo ledwo na drugim troche przyspiesza - wiec wiatrak jest skopany.

Tytuł:
PostNapisane: 12.cze.2008 17:45:02 
Użytkownik

Pierwsze co zrób, to sprawdź ten bimetaliczny włącznik terminiczny wkręcony w chłodnicę - jest trzypinowy. W temperaturze powyżej 97* powinien zewrzeć oba piny idące do przekaźników.
Sprawdź również, czy zwieranie na krótko pinów we wtyczce czujnika uruchamia oba biegi śmigła.
Robisz to tak:
- włączasz zapłon (silnika lepiej nie uruchamiać :!!: )
- woltomierzem szukasz, na którym pinie jest +12V
- ten właśnie pin zwierany z dwoma pozostałymi MUSI uruchamiać dwa biegi śmigła

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2008 08:01:46 
Użytkownik

siema

ale ja tam nie widzialem zadnego 3 pinowego włącznika w chłodnicy. Tam jak sie zdejmnie to zaslepke w zderzaku widac 2 czujniki - do oby dwóch dochodza 2 kabelki wiec nie zabardo rozumiem o jakim 3 pinowym wlaczniku jest mowa, gdzie go szukac w ktorym miejscu dokladnie. Jesli mozesz to opisz mi gdzie on jest. pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2008 08:53:53 
Użytkownik

Włącznik wentylatora (no i jego wtyczka) jest w lewej dolnej części chłodnicy, blisko króćca prowadzącego płyn chłodzący z chłodnicy do silnika. Na pewno dostęp jest po zdjęciu zderzaka, ale myślę, że jeśli zdejmiesz osłonę silnika to też się tam dostaniesz.

Tytuł:
PostNapisane: 19.cze.2008 09:20:32 
Użytkownik

Wczoraj postanowiłem sprawdzic wiatrak - dzis mialem zamawiac nowy, gdyz dziala tylko 1 bieg. Poszukalem gdzie ida kable od wiatraka klimy, zeby go podlaczyc na krotko.

Rozłączyłem kostke tą co idzie od + z wiatraka klimy i dałem prąd bezpośrednio po kablu z akumulatora - ogromne bylo moje dziwienie kiedy wiatrak zaczal krecic się z ogromna predkoscia - dziala.

Zacząłem szukac przyczyny porównując wszystkco w mojej audi do tescia audi w ktorej klima dziala idealnie. Uwagę moją zwróciły kable od wiatraka - brazowy jest przykrecony do podłużnicy do masy a plus idzie pod ta podluznice. Zdjałem wiec plastikowa klapke w zderzaku i spojrzałem gdzie idzie ten czerwony kabelek == idzie tutaj:

Obrazek

Wziąłem więc próbnik i przyłożyłem do kazdego z 3 przewodów - na 2 pierwszych bylo większe napiecie niz na tym gdzie podpiety jest wiatrak.
Rozłączyłem wtyczke od wiatraka i uruchomilem klime podlaczylem wiatrak po srodkowy przewod - o dziwo wiatrak chlodzi wydajniej, gdy natomiast chlodnica zrobila sie goraca podalem napiecie z akumulatora i w 10 s wiatrak schlodzil chlodnice i klima sie nie wylaczala.

Spojrzalem wiec jak to jest podlaczone u tescia w audi. Połączenie jest zupełnie inne a wyglada minej wiecej tak jak na foto:

Obrazek

Tearaz pytanie do kogoś kto moze cos wie na ten temat - skoro wiatrak po podaniu pradu z akumulatora kreci sie 5x mocniej niz po wlaczeniu klimy to chyba jest sprawny - po odpalenu obu audi i ustawieniu temp na LO w jednej po 3 minutach wiatrak wszedl na 2 bieg a u mnie po 3 minutach krecil sie nadal wolno i klima sie rozlancza.

Prosze was prawdzcie jak macie to podlaczone u siebie bo moze u mnie tu lezy przyczyna.

Pozdrawiam IEBLE

Strefa czasowa: UTC + 1