.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 08:33:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Klima w pasacie b5
PostNapisane: 03.sie.2008 18:32:53 
Użytkownik

Pozbyłem sie swojej b4 i kupiłem od znajomego pasata b5 1.9 tdi ( cena była dosc atrakcyjna oto głowny powód). Nabiłem klime nawet i działa ok ale na jednej rurce na podszybiu gromadzi się szron ? wrecz lód że można go zdrapywac ? chyba cos jest nie tak ? Pozatym po uruchomieniu silnika gdy załacza się srodkowy panel -miga na początku przez pare sekund i normalnie działa .
Znajomy wogule nie nabiłał klimy (bo spreżarke miał do wymiany ) i wtedy nie wystepowało miganie wyswietlacza . Którymi przyciskami na panelu można sprawdzić błedy ?

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2008 19:45:09 
Użytkownik

Ogólnie szron w passacie na rurce od klimy też miałem więc chyba wszystko w porządku, w audi do tej pory tego nie sprawdziłem, a co do błędów to:
"Zapłon wyłączony. Nacisnąć rónocześnie guziki [zamknięty obieg powietrza] oraz [ECON] i przytrzymać minimum 3 sekundy. Trzymając przyciśnięte włączyć zapłon. Diagnoza zostanie przeprowadzona. Na koniec na wyświetlaczu climatronica po prawej stronie pojawi się liczba błędów a po lewej stronie kod błędu. Przełączamy pomiędzy nimi guzikiem [temperatura +]"- opis zaczerpnięty z http://forum.vw-passat.pl gdzie swego czasu byłem stałym bywalcem :) ps. masz pewność ze dobrze klima nabita i jest szczelna ? miganiem objawia sie chyba brak czynnika, aha i jeśli po diagnozie wyskoczy 444 to brak błędów.

pod tym linkiem masz kody usterek i ich tłumaczenia:
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=54

VW Passat B5 1.9 TDI AFN
Audi A6 1.9 TDI AWX
jest:
BMW :)

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2008 13:53:14 
Użytkownik

zaczerpnięty z http://forum.vw-passat.pl gdzie swego czasu byłem stałym bywalcem :) ps. masz pewność ze dobrze klima nabita i jest szczelna ?

Napewno jest nabita bo była nepełniana 2 tygodnie wstecz i podobno jak stwierdział ten co nabijał jest szczelna bo sprawdzali przed nabiciem.
Jak sobie przypominam to miganie wyswietlacza było już przed nabiciem klimy-
mignie pare razy po odpaleniu auta i dalej jest juz ok .
Co do błedów to jest taki :4f8 po lewej stronie po prawej pokazuje 00
czyli wogule nie ma błedów ?
na tej stronie z kodami jest podobny bląd :
4F7 Mechanizm/silnik nastaw klapy temperatury – V68 (awaria siln/zablokowany ale tego nie znalazłem .
Zarejestrowałem się na forum passata ale coś tam nie działa bo nie moge pisac postów .

Strefa czasowa: UTC + 1