.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 19:47:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6 ALL] Ekran startowy MMI
PostNapisane: 12.lut.2009 18:33:33 
Użytkownik

Udalo sie komus zmienic ekran startowy MMI w 5150 ?
Wchodze w MENU
DIAG SETTINGS >HU CODIERUNG > STANDBY-BILD

Chcialem ustawic RS6 , ale jak wpisuje wartosc inna niz "0" , pojawia mi sie standardowy screen przekreslony zielonym napisem "***Engineering sample***" .
Mial tak ktos ? Co zrobic zeby zmienis ten screen ?

Pozdrawiam ! :):

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2009 18:40:07 
Użytkownik

Chciałbym mieć takie zmartwienie, ja w ogóle nie mam ekranu startowego :(
Od razu startuje mi radio... ale jeszcze nie miałem czasu zająć się tym tematem.

Pozdro
matitam

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2009 18:51:46 
Użytkownik

Zapewne masz timer screena startowego ustawiony na "zero" wystarczy zwiekszyc czas ... albo jakas zupelnie stara wersje mmi 0500 , 1200

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2009 22:24:17 
Użytkownik

Panowie podajcie proszę realne korzyści z dokonanych aktualizacji softu MMI. Jak do tej pory czytałem to ich brak poza potrzebą użycia Vag, aby przywrócić to co uciekło min battery level.

Tytuł: Re: [A6 C6 ALL] Ekran startowy MMI
PostNapisane: 12.lut.2009 23:48:37 
Użytkownik

iaqbec napisał(a):
Udalo sie komus zmienic ekran startowy MMI w 5150 ?
Wchodze w MENU
DIAG SETTINGS >HU CODIERUNG > STANDBY-BILD

Chcialem ustawic RS6 , ale jak wpisuje wartosc inna niz "0" , pojawia mi sie standardowy screen przekreslony zielonym napisem "***Engineering sample***" .
Mial tak ktos ? Co zrobic zeby zmienis ten screen ?

Pozdrawiam ! :):

Nie chcę nic mówić na 100%, ale wygląda mi że masz moduł z auta potestowego.

AUDI 80 2.0 - zapomniałem, że to tez było
< Jak mam dość Audi to biorę auto najmłodszego syna (Staś już ma prawie 4 lata).

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 11:06:00 
Użytkownik

Auto: A3 / A5 / S5 / RS5 / S8 / SQ5 / R8
Nie chcę się wymądrzać, ale może to być efekt ładowania SW przez Botloadera :D

P.S. Na rapidshare jest obraz kilku CD do ładowania obrazów bez konieczności użycia komputera. Autor: "Audi Team" ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 11:28:35 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Znam jednogo od nas z Forum co zassał z netu takie cd i chyba było nie kopletne.
Koszt tez zabawy to 3800 PLN w ASO

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 11:56:25 
Użytkownik

Najśmieśniejsze jest to, że cały update trwa ponoć kilka sekund i można tym CD zrobić logo S6 i RS6.

Ale jak to każde oprogramowanie zassane z netu obarczone jest ryzykiem uszkodzenia sprzętu. Ja jeszcze tego nie testowałem. Jak to zrobie to oczywiście pochwale się na forum czy się udało czy też nie :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 12:14:16 
Użytkownik

Komputer podczas ladowania nowej wersji SW jest zdecydowanie zbedny , jezeli rozblokowane jest menu CAR+SETUP zbedny jest nawet VAG do przywracania np . Stanu Aku slawnego , ze niby znikaja opcje z menu itd.
Klopoty moga wystepowac z niektorymi sterownikami telefonu , ale to rzadkosc :) Uaktualnilem 3 szt 4F i jedna Q7 ( oczywiscie za free ) na 5150 i w zandym nie bylo klopotow z jakimkolwiek sterownikiem czy przywroceniem "znikajacych" opcji.

Jezeli chodzi o moj problem ze screenem ... bardziej przychylalbym sie do tego ze update zostal zrobiony przez SETUP + RETURN ... znalazlem an forum.us podobny watek gdzie wystapil ten problem i po ponownej aktualizacji przez bootloadera CAR+SETUP problem juz nie wystepowal , u mnie niestety po ponownym updacie jest to samo.

Byc moze jest to jakis dziwny sterownik jak napisal kolega kobra.

Moim zdaniem klopoty przy aktualizacji firmware o ile mamy sprawne zasilanie to mit osob zdzierajacych pieniazki ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 14:04:14 
Użytkownik

Mają znajomi z Tobą dobrze. W mojej okolicy za free to można się powietrza nawdychać. Ponawiam pytanie co daje aktualizacja organoleptycznie, a nie teoretycznie. Czy MMI zyska jakieś dodatkowe funkcje, czy tylko pozostaje samozadowolenie, że się ma najnowszą wersję softu?

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 14:53:00 
Użytkownik

Co zyskujesz ? W zasadzie niewiele ... z zauwazalnych rzeczy dochodzi widok mapy 3D ( mi zupelnie nie odpowiada , zdecydowanie wole zwykly, chociaz np. jeden kumpel ktoremu zrobilem jezdzi sporo na navi i nie mogl wyjsc z zachwytu ) oczywiscie mozesz wybrac nie jest na stale 2D/3D, dodatlkowo navi pokazuje aktualna wysokosc npm. jest tez kilka innych bardziej kosmetycznych zmian :) No i jak wspomiales samozadowolenie z najnowszego softu :) bycie na czasie ;-) z gadzetami - bezcenne ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 19:39:02 
Użytkownik

iaqbec napisał(a):
Co zyskujesz ? W zasadzie niewiele ... z zauwazalnych rzeczy dochodzi widok mapy 3D ( mi zupelnie nie odpowiada , zdecydowanie wole zwykly, chociaz np. jeden kumpel ktoremu zrobilem jezdzi sporo na navi i nie mogl wyjsc z zachwytu ) oczywiscie mozesz wybrac nie jest na stale 2D/3D, dodatlkowo navi pokazuje aktualna wysokosc npm. jest tez kilka innych bardziej kosmetycznych zmian :) No i jak wspomiales samozadowolenie z najnowszego softu :) bycie na czasie ;-) z gadzetami - bezcenne ;-)

"iaqbec" nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Wiem prawie wszystko o systemie MMI łącznie z rozmieszczeniem całej instalacji w Audi A5/A6/A8/Q7. Każda nowa wersja softu daje duży wkład do systemu MMI. Wizualizacja w 3D czy nowe logo startowe to tylko bajer. Co zyskujesz ???
1. Możliwość zakodowania kamery cofania
2. Obsługę zmieniarki MP3
3. Obsługę interfejsu AMI
4. Przewijanie stacji radiowych w DABie
5. Obsługę Analogowo-Cyfrowgo tunera TV
6. Pełne informacje o utworze podczas odtwarzania muzyki z iPoda/iPhona
7. Obsługę graficznego parktronic'a
8.
9.
10.
... i wiele, wiele innych rzeczy.

Nie wspomne o szybszym wzbudzaniu się systemu i poprawionych błędach w poprzednich oprogramowaniach !!!

Co do komputera podczas ładowania nowego SW to się też z Tobą nie zgodzę "iaqbec". Spróbuj zrobić komuś update nie sprawdziwszy uprzednio czy w którymś sterowniku nie siedzi ochrona, wtedy szybko zmienisz zdanie !!!

Co do dziwnego sterownika, to z pełnym szacunkiem dla "Kobry7" również nie mogę się z tym zgodzić. Jeśli sterownik przyjmuje update, to jaki by nie był nowe logo też załapie!!! Skorzystaj z płyty ładującej nowe logo do systemu MMI (nie pamiętam jej part numberu ale jest dostępna na rapidshare).

iaqbec napisał(a):
Moim zdaniem klopoty przy aktualizacji firmware o ile mamy sprawne zasilanie to mit osob zdzierajacych pieniazki ;-)

Z tym też się nie mogę zgodzić. Osoba biorąca za to kasę bierze na siebie odpowiedzialność w razie jak by coś miało pójść nie tak. Jeśli uważasz, że to jest zdzierstwo, to co powiesz na temat sprawdzenia błędów w sterownikach w ASO za 122pln ??? :D

Z wyrazami szacunku dla wszystkich klubowiczów / DKG.

Ostatnio edytowano 13.lut.2009 23:32:42 przez DKG, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 21:34:58 
Użytkownik

Szaowny Panie DKG coz za wzburzenie , jakby szanowny Pan nie zauwazyl to pisalem wlasnie o "bajerach" nazywajac je gadzetami ;-)
Watpie aby koledze ktory zadal pytanie chodzilo o zmiany typu mozliwosc dozbrojenia w kamerke itd. bo takie rzeczy to robia juz tylko tacy magicy jak Szanowny Pan za Magiczne pieniazki i dla takich osob ma to znaczenie , przecietny uzytkownik nie wie i nie zauwazy zmian w pkt od 1.do 10. itd... wmienionych wyzej .
Co do reszty nie bede komentowal bo nie ma to sensu.
Dziekuje za rade co do tresci wlasciwej watku , sprobuje odnalezc ta plytke ze screenami moze pomoze, raz jeszcze thx . ;-)

Pozdrawiam !

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 22:45:37 
Użytkownik

Mam jeden taki sterownik u siebie, który zachowuję się tak jak w zostało to opisane w pierwszym poście. Jest możliwość usunięcia tego, ale musiałbym mieć ten moduł u siebie.

< Jak mam dość Audi to biorę auto najmłodszego syna (Staś już ma prawie 4 lata).

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 23:11:25 
Użytkownik

Nie szukaj. Poniżej masz link.

http://rapidshare.com/files/197766480/C6S6_Update.iso.html

Jak załadujesz to daj znać czy działa.

Pozdrawiam Ciebie "iaqbec" i resztę klubowiczów / DKG

P.S. "Kobra7" sprawdź co to jest warte. Ja mam rozkręconą furę bo zakładam B&O i nie mam możliwości sprawdzić.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2009 23:56:32 
Użytkownik

DKG napisał(a):

P.S. "Kobra7" sprawdź co to jest warte. Ja mam rozkręconą furę bo zakładam B&O i nie mam możliwości sprawdzić.

Tym softem ładujesz tylko jeden screen, lepiej wymusić ładowanie i załadować screeny z orginalnej płyty, potrwa to niewiele dłużej, a będzie pewniejsze.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2009 00:34:16 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Miałem gdzieś program który potrafił modyfikować ten format obrazu na MMI.
Jak znajde to dam znać

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2009 00:49:09 
Użytkownik

Pablo znowu bajki opowiadasz... Jak się nazywał ten program do edycji ???

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2009 00:59:42 
Użytkownik

Kobra7 napisał(a):
DKG napisał(a):

Tym softem ładujesz tylko jeden screen, lepiej wymusić ładowanie i załadować screeny z orginalnej płyty, potrwa to niewiele dłużej, a będzie pewniejsze.

"Kobra7" ale z tego co widze to jest oryginalna płyta. W HST Elsa Audi opisuje update screen'a dla S6 C6 z wersją softu 21.2.0, 34.6.0 i wyżej.

Z analizy tego pliku wynika, że ładowany jest tylko sam obraz startowy.
Program oraz inne znaczące pliki mające wpływ na bezpieczeństwo nie są ładowane.

Co o tym myślisz ???

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2009 10:22:32 
Użytkownik

Tak przez moment zastanawiałem się, czy to nie temat na nowy wątek, ale doszedłem do wniosku, że właściwie to też kwestia grafiki... :)

Pytanie jest następujące:
- czy ktokolwiek próbował zmieniać grafikę w instrukcji obsługi na CD ?
... ja próbowałem - instrukcję można zmienić dowolnie, z tekstem i obrazkami włącznie... Chodzi mi właściwie o możliwość wyświetlania grafiki ruchomej... (czyli filmików) na ekranie MMI.
Wydaje mi się, że skoro w MMI siedzi jakiś tam system (nie mam zielonego pojęcia jaki...) i ów system obsługuje format html (a taki właśnie ma instrukcja obsługi), to niby dlaczego nie mógł by obsługiwać chociażby formatu flash w owym html-u??? ( a przecież na taki format można przekonwertować każdy film i "dorzucić" go do własnej stronki startowej instrukcji)....
Nie trudno mówić jakie miało by to znaczenie dla użytkowników A6 C6 bez tunera telewizyjnego...

Ma ktoś jakiś pomysł?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1