.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 17:51:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6] Tutorial - Shoutcast w samochodzie
PostNapisane: 29.mar.2009 16:02:42 
Użytkownik

Witam Kolezanki i Kolegow.

Urzeczony powalajacym poziomem naszych rodzimych stacji radiowych postanowilem wzbogacic oferte audio mojego pojazdu o przekazy shoutcastowe (a konkretnie di.fm). W tym celu dokonalem nizej udokumentowanej instalacji, ktora z duma prezentuje ;-)

Aby w naszym zestawie BOSE rozbrzmiala muzyka z internetowych fal, bedziemy potrzebowali:

- Audi A6 + MMI z Tunerem TV (lub dowolne inne z MMI+TV, mi sie najbardziej podoba moje A6 :P)
- PSP Slim 2000 lub 3000 (starsze podobno nie dadza rady AAC+)
- Nielimitowany internet komorkowy (w moim przypadku jest to BlueConnect)
- Modem GPRS/UMTS/HSDPA (tu: XU870) wraz z przejsciowka na szeroka pcimcie
- Antenka magnetyczna do w/w
- Router WRT54G3G
- Trytytki
- Troche przeroznych drutow, gniadek, wtyczek i pinow
- Konto premium na di.fm
- Dowolne konto http na pliki .pls

Przygotowania:

1) Na wstepie caly nasz dobytek aktualizujemy do najnowszych firmwarow, czyli:
- MMI: zeby szpanowac nawigacja 3d
- XU870: zeby smigalo HSDPA
- WRT54G3g: zeby smigal XU870
- PSP: zeby smigaly aac+ (przy okazji warto przejsc na rodzine firmware'ow M33 :>)

2) Na PSP instalujemy pspradio. Wystarczy z konsolki odpalic:

http://pspradio.co.uk

Po instalacji - a jakze - aktualizujemy je do najnowszej wersji.

3) Logujemy sie do konta premium di.fm i ustawiamy swoja playliste. Nastepnie exportujemy ja do plikow .pls.

Tutaj drobna dygresja odnosnie formatu. Ostatnio di.fm przeszlo na mp3/cbr 256kbps, ktore gra naprawde pieknie. Natomiast na to moga sobie pozwolic tylko ci z nas, ktorzy beda jezdzic autem w obszarze z zasiegiem HSDPA. Dla pozostalych proponuje aac+, ktory gra prawie tak samo ladnie przy transferze 64kbps.

Wyeksportowane pliki .pls hostujemy gdzies tak, aby mozna do nich sie dostac przez publiczny URL.

Uwaga: w tych plikach sa zapisane nasze loginy i hasla do di.fm!

4) W pspradio dodajemy URLe z naszymi listami .pls do playlisty.

Nastepnie bierzemy caly nasz dobrobyt, ladowarki, druty, obcinaczki, trytytki i schodzimy na parking przed blok.

Instalacja:

1) Aby wszystko ladnie gralo, modem musi miec dobry sygnal GSM/UMTS. W tym celu wpinamy do niego antenke magnetyczna. W moim przypadku antenka uporczywie wypadala, wiec za pomoca 2 trytytek przekonalem ja, aby siedziala na swoim miejscu:

Obrazek

2) Jak juz sie zorientujemy, ze tak zainstalowana wtyczka od antenki uniemozliwi instalacje modemu ;>, poprawiamy ja (obrot o 180 stopni), a nastepnie wrzucamy modem w przejsciowke, a calosc do routera. Router konfigurujemy wg upodoban albo na stale 3G albo na dynamiczne 2G/3G (jezeli ktos wyjezdza poza miasto). Ustawiamy i zabezpieczamy AP, calosc wpinamy do gniazdka zapalniczki za pomoca zasilacza.

Obrazek

3) Jezeli modem bedzie odbieral sygnal 3G, to diodka zapali sie na niebiesko (a przy transmisji na zielono, co oznacza 3.5G == HSDPA). Antenke montujemy wg wlasnego uznania, ja umiescilem ja na metalowym slupku pod zaglowkiem pasazera:

Obrazek

4) Teraz musimy wpiac sie do interfejsu AV naszego tunera TV. Tutaj za pomoc dziekuje koledze z forum - DKG - ktory poradzil, jak dobrac sie do calej machinerii i jaka jest rozpiska pinow. Rozpiska widoczna jest na 1. zdjeciu pod modemem. Teoretycznie do 20-pinowej czerwonej wtyczki da sie dostac bez rozkrecania calosci...

Obrazek

5) ...ale znacznie wygodniej jest odkrecic 4 srubki 10-tki i ujrzec nasz zestaw AV w calej okazalosci. Na 1. planie nasza czerwona kostka:

Obrazek

6) Aby z czerwonej kostki wydobyc czarna wtyczke, trzeba ja z boku podwazyc cienkim srubokretem. Nastepnie musimy zmajstrowac 3 kable (per interfejs) chinch zakonczone pinami najbardziej zblizonymi do oryginalu (moj sasiad twierdzi, ze to takie same, jak kiedys CD-Romy do karty dzwiekowej mialy). Po podlaczeniu przewodow i zatrytytkowaniu wiazki kabli na wtyczce, chowamy cala wieze spowrotem tam, gdzie jej miejsce.

Tutaj jeszcze jedna dygresja. Na allegro czesto sprzedaja gotowe wiazki kabli z pinami i WTYCZKAMI chinch. Ja wolalem zalozyc GNIAZDKA chinch, aby moc sobie podlaczac do nich co tylko dusza zapragnie:

Obrazek

7) Nastepnie bedziemy potrzebowac kabla AV do naszej PSP. Przy zakupie warto zwrocic uwage, aby bylo to kabel z TRZEMA chinchami, a NIE PIECIOMA. Ten drugi wyprowadza sygnal video w formacie HD i w naszej instalacji bedzie bezuzyteczny. Wtyczka od strony konsolki wyglada tak:

Obrazek

8) Po wpieciu wtyczki wybieramy opcje przelaczenia sie na zewnetrzny ekran (ustawienia takie jak na fotce)...

Obrazek

9) ...i jezeli wszystko podlaczylismy, jak nalezy, to powinnismy przeskoczyc na ekran MMI:

Obrazek

10) Odpalamy wczesniej przygotowane radyjko:

Obrazek

11) Wybieramy playliste i nasz wczesniej skonfigurowany AP:

Obrazek

12) I gra! :-)

Obrazek

Dzieki temu nigdy wiecej juz nie musimy sluchac zdebilalych reklam i konkursow z naszych fm'owych rozglosni.[/img]

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2009 23:40:43 
Użytkownik

Auto: A3 / A5 / S5 / RS5 / S8 / SQ5 / R8
Brakuje Ci tylko najważniejszego: sterowania tym wszystkim z poziomu panela MMI. Poza tym są to dość duże koszty (sprzęt+abonament) w stosunku do problemu jaki masz z reklamami w radiu hehe
Ja osobiście wolę AMI (Audi Music Interface) + iPod 60GB lub HDD 2.5" z 200GB przestrzenią i wszystko sterowane z poziomu MMI :D

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2009 00:17:38 
Użytkownik

Chyba nie doceniasz k*wy, do jakiej moze doprowadzic czlowieka zkretynialy smieszny glosik pana Kawalca (lub kogos podobnego) mowiacy "bluzka biala, bielsko biala, sratata, zuj gume". Naprawde, gdyby taka np trojka nie puszczala reklam (w koncu zyja z abo teoretycznie), to problem by nie istnial.

A Twoje rozwiazanie, moze i wygodniejsze, nie pozwoli Ci sluchac live BBC One stojac w korku w Krakowie ;-)

No i nie jeden abonament, tylko dwa: za internet i radio osobno ;>

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2009 09:22:12 
Użytkownik

Auto: A3 / A5 / S5 / RS5 / S8 / SQ5 / R8
Mam to szczęście mieszkać w małej mieścinie gdzie nie ma korków i nie nadaje live BBC One hehe Poza tym stacji jest tyle, że jak mnie któraś denerwuje, to przełączam na inną ;)

Pozdrawiam / DKG

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2009 13:33:18 
Użytkownik

Ale moje rozwiazanie pozwoli Ci sluchac BBC One wszedzie w PL :>

Strefa czasowa: UTC + 1