.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.lip.2025 13:10:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 8L] Problem z kierunkowskazami
PostNapisane: 18.sty.2010 02:16:38 
Użytkownik

Witam!
Jakoś z nastaniem nowego roku kierunkowskazy zaczęły mi wolniej mrugać. Później doszło do tego, że po kilku mrugnięciach kierunkowskaz się wyłączał samoczynnie (żarówki przestawały mrugać), a teraz jest już tak, że mrugnie raz, góra dwa i gaśnie. Przy wyłączaniu kierunkowskazu, gdy już żarówki nie mrugają słychać pojedyncze kliknięcie, tak jak przy prawidłowym działaniu, ale już żadna żarówka wtedy też nie mrugnie.
Pytanie: w czym może tkwić problem?

Dotychczas sprawdziłem:
- wszystkie żarówki kierunkowskazów - sprawne
- światła awaryjne działają prawidłowo - zarówno częstotliwość mrugania jest prawidłowa, jak również nie wyłączają się po jakimś czasie samoczynnie.

Podejrzewam, że może gdzieś coś trzeba przeczyścić, bo może to głupie, ale po tej ilości soli, co drogowcy rozsypywali wtedy, gdy zacząłem mieć problemy, to auto z czarnego zrobiło mi się białe, więc pomyślałem, że kto wie gdzie ta sól mogła się jeszcze dostać :/
A może to jakiś przerywacz do wymiany?

Będę wdzięczny za wszelkie porady, bo to jakaś masakra, żebym podczas jazdy robił za przerywacz i machał manetką kierunkowskazów :/

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2010 09:59:55 
Klubowicz

pomimo, że światła awaryjne działają to winowajcą wariujących kierunków jest prawdopodobnie włąćznik awaryjnych.

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2010 10:05:38 
Użytkownik

jeśli jest tak jak w a4 czy golfie 4 to we włączniku świateł awaryjnych są dwa przerywacze: jeden do awaryjnych drugi do kierunków
i wina może leżeć po stronie jednego z nich (z tym że u mnie objawem jego uszkodzenia było świecenie kierunków światłem ciągłym, pomogła 1/3 zapałki :diabel:
Obrazek

sprzedam koła 15"

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2010 21:38:50 
Użytkownik

To jeszcze zanim się za to wezmę 2 laickie pytania:
1) Jak się do tego włącznika i przerywaczy dostać?
Chętnie bym zobaczył jakiś schemat, gdzie jest jaka śrubka i zatrzask, żeby otworzyć te okolice, bo nie chciałbym przypadkiem czegoś uszkodzić.
2) Jak rozpoznać czy ten element z przerywaczami jest sprawny, czy będzie wymagał naprawy lub wymiany?

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2010 09:32:49 
Użytkownik

powinno coś pomóc http://a3-club.net/forum/showthread.php?t=952

sprzedam koła 15"

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2010 15:00:57 
Użytkownik

Chciałem podziękować, bo wszystkie powyższe posty mi pomogły - bez problemu poradziłem sobie z doprowadzeniem włącznika awaryjnych do porządku i kierunkowskazy znów zaczęły działać.
Niestety po paru miesiącach problem powrócił - tym razem efekt był odwrotny, kierunkowskazy zapalały się światłem ciagłym i wogóle nie mrugały.
W związku z tym odpuściłem sobie zabawę w naprawianie i zakupiłem nowy włącznik. Koszt oryginału 160zł, ale mam nadzieję, że tym razem będe miał spokój na dłużej niż parę miesiecy :)

Piszę to głównie po to, by ktoś mający podobny problem zastanowił się czy warto się bawić w naprawę.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1