.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lip.2025 09:43:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup Audi A5 F5 2.0 TDI Quattro
PostNapisane: 03.lip.2025 16:41:52 
Użytkownik

Witam serdecznie,
Z racji, że powoli rozglądam się za nowym samochodem trafiłem do Was, żeby się trochę podpytać.
Na dziś dzień mam 2 Leony, 1M i 1P w 1.9TDI oraz 1P z 2011 z 2.0TDI 170km. Żaden się nigdy nie zepsuł i są świetnie, zwłaszcza konfiguracja w 1P z DSG.
Szukam już czegoś większego jako typowe daily do łykania kilometrów. Do pracy codziennie robię 50km czyli miesięcznie 1000km do samej pracy. Więc dla mnie
diesel jest idealny, jednak chciałbym coś z napędem 4x4, ogólnie bardzo mi się podoba Formentor 4x4 w TDI ale najbardziej podoba mi się A5 a widzę, że ma 2 litrowego diesla w quattro. Teraz mam kilka pytań do Was, może ktoś ma podobny model bo ciężko od ręki znaleźć coś w internecie na temat napędu, czy A5 przedlift/polift ma stałego Torsena czy odłączane Ultra? To było mieszane?

Ogólnie to czego bym potrzebował w samochodzie po przesiadce z Leona 1P, to na pewno napęd na 4 koła, fajnie jak by był stały Torsen, jak to jest w tym A5?
Kolejną sprawa to elektryczne siedzenia z pamięcią? Widziałem, że elektryczne są ale czy mają pamięć?
Następnie to bardzo mi brakuje opcji w Seacie otwierania i zamykania klapy bagażnika z pilota, czy w A5 jest taka opcja?
Z takich rzeczy mniej "must have" czy te A5 miały grzaną kierownice/szybę przednią/kanapę z tyłu?
No i jeszcze widzę, że polift to atrapy wydechu, czy ktoś przerabiał to na zwykłe końcówki?
I jeszcze jak wygląda sprawa skrzyni, mam w Leonie DSG, chyba DQ250 i jest super, co siedzi w Audi? Jest jeden rodzaj czy kilka rożnych?

Pozdrawiam serdecznie

Strefa czasowa: UTC + 1