SonY_Milk napisał(a):
Jestem świadomy tego, że brak quattro mocno odczuję w zimie

Samochodem robię średnio około 35 tys km rocznie - stąd pomysł na diesla i (w miarę) oszczędną jazdę. 70%-80% to jazda w trasie - dlatego szukam wygodnego autka

BMW bardzo fajne, jednak do mnie jakoś nie przemawia, tył X5 i środek mnie zniechęcają. Zakochany jestem w Audi i bardzo chciałbym kontynuować użytkowanie samochodów z Ingolstadt.
Jeżeli PB to jedynie + lpg aby zaoszczędzić na jeździe. Do gazu jestem średnio przekonany, ale w ostateczności mógłbym to rozważyć (np 4,2 w C6 - rzadkość a poza tym chyba nie ten przedział cenowy).
3,0 TDI w C6 byłoby super rozwiązaniem, ale bardzo boję się problemów z tym silnikiem.
S8 D2 musiałbym się przekonać, a do tej pory nie miałem okazji tym jeździć.
Marzeniem, jak wspominałem jest D3 i może wystarczy poczekać aż cena spadnie przez wprowadzenie D4... ? i poszukanie zadbanego D3 2002r i wsadzenie lpg. Budżet to 65tys zł max. hmm
Odnośnie BMW wiadomo jednym się podoba innym nie i jest to bez dyskusji. Mi np. bardziej podoba się na zewnątrz X5 od Q5 Q7, jednak reszta przemawia za AUDI.
Mój przelot roczny to około 25-30 tys. km i jeżdżę tym co widzisz. Do "normalnego" poruszania się wystarczy, a i zapas mocy jak na nasze drogi też jest.
Odnośnie LPG, teoretycznie, jeżeli jest dobra instalacja jeździ się bezproblemowo, człowiek zapomina na czym jedzie. Niepochlebne opinie wypisują ci, którzy albo nie mieli auta na gaz, albo zrazili się instalacjami starego typu montowanym w szopie u pana wladzia na rogu ulicy.
D3 będzie tanieć na pewno (sam na to liczę

) tylko nie spodziewaj się, że w tym roku kupisz D3 za przeznaczony budżet. Za rok o tej porze jak trochę dołożysz do budżetu i coś tam stanieje auto bardziej realne będzie znaleźć odpowiedni egzemplarz. Powodzenia w podejmowaniu decyzji