Ivo napisał(a):
ciekawy temat

a powiedzcie mi jak z polisa OC?
Dobrze rozumuje ze polisa jest na auto a nie na uzytkownika...?
moge miec inne dane w dowodzie a inne dane na polisie OC (moje)...?
jak taka sprawa ma sie za granicą PL?
PS.
powinni zrobic jak w Holandii ze KAŻDE auto ma tu tylko jedne tablice od fabryki aż po złom i są NIEZMIENNE..
Właśnie to przerabiam teraz

a więc tak...
Owszem, polisa jest na auto a nie na użytkownika ale...
np. w takim przypadku jak mój, gdzie chcę skorzystać ze zniżek kogoś kto je ma (bo ja nie mam

) a chcę żeby i moje zniżki zaczynały się rozwijać bez płacenia chorej składki istnieją dwa wyjścia:
1.Przy spisaniu umowy KS (tak jak już ktoś mnie doinformował wczesniej tutaj) powinny widnieć w miejscu kupującego dane dwóch osób (czyli ja + osoba która ma zniżki)
Ponieważ automatycznie wtedy w dowód rejestracyjny wpisywane są dwie osoby co pozwala nam przy kupnie OC skorzystać ze zniżki (zasada jest taka że bierze się zniżki od tej która ma większe)
ja np. wpisałem tylko siebie jako kupującego, a sprzedający już zgłosił ten fakt sprzedaży więc nie mogłem już nic dopisać, na szczęście jest w tej sytuacji druga opcja
2.Spisujemy Umowę Darowizny i obdarowujemy osobę ze zniżkami 1/2 udziału w samochodzie

idziemy z tym do US i jeśli połowa wartość pojazdu nie przekracza 9637zł to jesteśmy wolni od podatku w tej kwestii czyli nic nie płacimy, US nam to stępluje i z tą umową juz przy przerejstrowywaniu auta wpisywana jest automatycznie osoba obdarowana do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciel, co pozwala nam równierz skorzystać ze zniżek