.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.cze.2025 23:31:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czyszczenie przepustnicy
PostNapisane: 23.cze.2005 12:53:33 
Użytkownik

Witam,

Chciałbym przeprowadzić procedurę czyszczenia i adaptacji przepustnicy
W związku z powyższym chciałem zasięgnąć pomocy szanownych Kolegów,

Mam w domku rozcieńczalnik ekstrakcyjny - czy mogę go użyć zamiast benzyny ekstrakcyjnej ?

Czy powinienem również rozkręcić i wyczyścić układ silniczka krokowego który jest zespolony z przepustnicą (za plastikową osłonką) można go bezpiecznie rozkręcić i przeczyścić ? (czym go potem nasmarować ??)

... a może już ktoś coś takiego robił w domowych warunkach ?
... adaptacja VAGiem - to już oczywiście formalność ;)

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2005 13:18:04 
Użytkownik

Jeżeli można to podłącze się pod temat ze swoim silnikiem :D Również to mnie czeka.
We wcześniejszych postach o czyszczeniu przepustnicy koledzy radzili zaopatrzyć się w uszczelkę. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2005 09:10:22 
Użytkownik

Panowie (i Panie :) ) - przecież ktoś musi coś wiedzieć w tym temacie … :|

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2005 19:28:27 
Użytkownik

Mam wrażenie, że jestem osamotniony w tym temacie :)

No cóż, więc może napiszę kilka słówek na temat moich dzisiejszych przejść.

Wykonałem czyszczenie przepustnicy (nagaru się troszkę uzbierało, ale bez większego problemu udało się go usunąć szmatką i benzyną ekstrakcyjną ;)

Czyszczenie opłaca się zrobić tylko samej przepustnicy - ponieważ jak odkręciłem "kopułkę" z silniczkiem krokowym doznałem małego szoku - element jest niesamowicie skomplikowany (jak na taki prosty silniczek z potencjometrem ;), a całość jest tak szczelnie zamknięta, że nie ma co czyścić (wszystko się "świeci" - przynajmniej w przepustnicy montowanej w Aczwóreczkach)

Przepustnica się zaadoptowała i pięknie trzyma obroty, a wszelkie regulacje nie sprawiają jej żadnego problemu ;)

Mam natomiast mały, denerwujący problemie który nie został zażegnany po czynności czyszczenia - mianowicie jeśli włączę xenonki to obroty na chwilkę się obniżają o ok. 150 w dół :( (do 750) - jest to związane zapewne z poborem mocy jaki się tworzy na alternatorze - ale myślałem, że przepustnica jest na tyle szybka, że nie pozwoli obrotom opaść ? - podobnie sytuacja się ma z załączeniem klimy - podczas samego załączenie obroty na chwilkę podnoszą się o ok. 50 i zaraz wracają do normy - PIĘKNIE :) - ale podczas już działającej klimy jak dodam gazu i puszczę to obroty spadają do jakiś 750 i natychmiast podnoszą się do 900 :)

Czy może być coś nie tak z którymś czujnikiem ? - dzieje się to niezależnie od temperatury silnika, a VAG oczywiście nie wykazuje żadnych błędów...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1