.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.cze.2025 23:31:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapala i gaśnie
PostNapisane: 09.cze.2005 14:51:27 
Użytkownik

Od kilku dni mam problem, który powtarza się coraz częściej. (Znalazłem kilka postów ale były tylko podobne.) Przy odpalaniu za każdym razem niunia łapie od strzała lecz gdy tylko złapie, odrazu gaśnie. Nie zdarza się to za każdym razem gdy ją odpalam, ale niestety coraz częściej. Lecz kiedy już tak stanie okoniem, to czasem nawet kilkanaście razy tak muszę ją zastartować. Aż wstyd trochę żeby takie autko tyle razy trzeba było chochlować. Nie ma znaczenia, czy zapalam ją bez dodawania gazu, czy przycisnę pedał, to i tak odrazu gaśnie. Czasami wyciągam całkiem kluczyk ze stacyjki i wkładam spowrotem i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy tylko zbieg okoliczności, ale wydaje mi się, że po takim zabiegu czasami zapali. To tak wygląda, jak by natychmiast po odpaleniu odcinało coś zapłon. Może ktoś miał podobny przypadek, proszę o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2005 20:25:59 
Użytkownik

może czujnik halla

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2005 20:41:55 
Użytkownik

Parę dni temu miałem coś takiego.
Silnik chodził bez zarzutu. Jadę sobie w pewnej sprawie i w trakcie pewnego manewru na drodze nieopacznie zdusiłem silnik. Od razu złapałem za stacyke i uruchomiłem ponownie. No i jade dalej. Przjeżdzam po 10 min. do miejsca-celu wyłączam silnik. Załatwiam sprawę. Po 5 min. próbuję uruchomić silnik.
A on: uruchamia się i zaraz gaśnie. I tak do w kółko. Dodanie gazu zaraz po uruchomieniu tez nic nie dawało. Wyglądało to tak, jakby jakieś zabezpiecznie się włączyło. Czarna rozpacz.
Ale przypomniał mi się staty trick z czasów jak miałem Fiata Bravo. Odłączyłem masę od akumulatora, odczekałem z 10 minut i pierwsza próba - to samo. Druga - uruchamiam, trochę gazu i... chodzi. Uff...
I tak chodzi juz bez zarzutu drugi dzien.

Nie wiem co to było. Wybieram się do jakiegoś szpeca, co by zerknął na komputer.

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 07:30:47 
Użytkownik

Może to te szwankujące w A4 immobilajzery? ewentualnie czujnik Halla.

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 09:43:55 
Użytkownik

ja mialem cos podobnego.

SPRAWDŹ CZY NIESĄ ZAPCHANE PRZEWODY PALIWOWE, ew, pompa paliwa!
wiadomo ze polskie paliwo czystością nie grzeszy, i zawsze jakis syf cos moze zapchac...
u mnie zapchal sie zawór pomiedzy jedną a drugą komorą w baku..i mimo ze wskaznik paliwa pokazywal ze paliwo jest ( bo i bylo) to przez zatkany zawór nie szlo do drugiej części zbiornika.
ale zatankowanie do pelna pomoglo i teraz jezdze na tej "dobrej" polowie zbiornika :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 09:44:48 
Użytkownik

a immobillajzery szwankują we wszystkich autach.
w a8 i vw passatach tez :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2005 18:42:38 
Użytkownik

jestem zdecydowanie za.........uszkodzonym immobiliserem

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2005 14:42:04 
Użytkownik

Pytanie do Ulthora - udało Ci się jakoś rozwiązać problem?

U mnie objawy nasiliły się. Miałem taki dzień, że z 7 razy pod rząd, po wyłączeniu silnika nie mogłem go już uruchomić. Dobiero odłączanie aku lub ileś tam prób i działało. Dziwne jest to, ze od tego razu juz siódmy dzień samochód odpala bezbłędnie.

Tytuł: Zapalai gaśnie
PostNapisane: 27.cze.2005 18:54:19 
Użytkownik

Witam.
Mam podobny przypadek. Okresowo mam podobne objawy. Jestem pewna, że u mnie jest coś z immobilizerem w części poza kluczykiem /dorabiałam w ASO nowy kluczyk z kodowaniem przez WAG i jest to samo/ Ja znalazłam sposób żeby nie męczyć silnika i akumulatora oraz się nie ośmieszać- to wstyd żeby Audi nie zapalało od pierwszego kopa. Pomaga : 1 przekręcenie kluczyka na drugą stronę. 2 dotknięcie metalowego elementu stacyjki . 3 Splunięcie trzy razy przez lewe ramię /to oczywiście żart, ale przy nieprzewidywalności usterek w Audi może coś by pomogły czary/
A sposób o którym pisałam wcześniej to pzekręcenie kluczyka do pozycji kiedy zapalą się kontrolki /przed pozycją START/ i obserwowanie kontrolki immobilizera. Jeżeli zgaśnie można smiało zapalać, a jeżeli miga i słychać piszczenie to należy wykonać czynności 1 i 2 Sprawdzone wiele razy-pomaga.
Jeżeli immo nie miga a mimo to auto nie zapala to jest tego inna przyczyna i wtedy tyklo do wróżki.

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2005 20:32:51 
Użytkownik

Dziękuje pięknie. :) Spróbuję następnym razem wg Twojego sposobu. :D

Tytuł: Zapala i gaśnie
PostNapisane: 27.cze.2005 22:01:01 
Użytkownik

Zapomniałam dodać, że facet w serwisie powiedział żeby po włożeniu kluczyka do stacyjki chwilę odczekać aby dać immobilizerowi czas na połączenie się z kluczykiem.
Mnie już weszło w nawyk, że za każdym razem przed uruchomieniem auta sprawdzam immo a wygląda to trochę jak w starych dieslach ze świecami żarowymi.
Jak sprawdzisz działanie daj znać jaki efekt.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1