Mam A3 - 1,6 - 2001r. - cos dziwnego dzieje sie ze wskaznikami poziomu paliwa i temperatury silnika. Wskaznik paliwa przy pelnym baku dobija do samego konca, tzn na maksymalne wychylenie, grubo poza 1/1. W czasie jak w baku jest coraz mniej paliwa stopniowo opada, jednak bardzo powoli, i w momencie kiedy bak jest pusty i zapala sie rezerwa, wskazowka jest na polowie - 1/2. Czyli pokazuje, jakby bak byl w polowie pelny. Pamietam, ze dawniej, przy po zatankowaniu do pelna, wskazowka poprawnie ustawiala sie na 1/1, a nie leciala do samego konca. Czy moge jakos dokonac kalibracji tego licznika (mam ODBII i oczywiscie VAG'a) ??? Chyba, ze to cos innego. Sprawdzalem juz ustawienie kanalu 30 w instruments (17), jest ustawione 128.
A teraz podobna sprawa ma sie z wskaznikiem temperatury silnika. Przy zimnym silniku, wskazowka ustawia sie na ok 70st. (a nie na poczatkowe 60), natomiast po kilkunastu minutach pracy, wskazuje ok 100st (zamiast nominalnych 90). Temperatura jest raczej OK, poniewaz nie wlacza sie dmuchawa itd. Co moze byc przyczyna tego, ze praca tych dwoch wskaznikow jest tak dziwnie zaklocona w podobny sposob.
Jeszcze dodatkowe pytanie Jak ustawic, aby licznik do inspekcji "SERVICE" wyswietlal sie zaraz po wlaczeniu stacyjki, juz od 15000 km, a nie od 1500. Mialem tak kiedys, a potem mi poszperali w serwisie i teraz wyswietla sie po przekreceniu kluczyka dopiero od 1500km. Kanaly 42 i 43 sa ustawione na 15, wiec powinno byc OK. Moze to kanal 40, byl ustawiony na 15, zmienilem na 150, ale tez bez rezultatu.
Bardzo dziekuje i Pozdrawiam
publist
|