Karol Brzeziński napisał(a):
Mam Audi B3 rocznik 91 z silnikiem 1,6. Co chwilę mam problemy z wskaźnikiem temperatury, tzn. albo się nie włącza albo po prostu "zdycha" w podczas jazdy (czasem też nie pokazuje 90C tylko ok. 80 i nie wiem co jest przyczyną bo termostat wymieniłem)
Wymieniłem wskaźnik temp. w zegarach i pomogło ale widzę, że znowu zaczyna głupieć. Poza tym to jest końcówka modelu i ma bardzo nietypowy czujnik temp. (dopiero w serwisie potrafili mi go ustalić po numerze seryjnym). Kupiłem nowy czujnik ale chyba sobie jaja w sklepie zrobili bo oryginał to 049919501E a dali mi zamiennik do ...501B. Zegary zaczęły od razu mrugać temperaturą ale wskaźnik nawet się nie ruszył.
Czy ktoś ma doświadczenie z podobnym przypadkiem? Czy to wskaźnik, czujnik a może zegary nawaliły? I co jest z tą temperaturą (najciekawsze jest, że w lato jest względnie ok, natomiast zimą praktycznie poniżej 80C, a termostat mam zimowy ustawiony na 95C).
Pomocy
Zuniek
zuniekk@poczta.fm
Mam ten sam rocznik i silnik 1.6PP
Czujnik temp. kupiłem bez problemu.
Ja skoleji od pewnego czasu mam coś takiego ze auto się nagrzeje do 89 stopni a w czasie jazdy temp. potrafi spaść do 70 stopni i tak się uczymywać. Poczym w korku znowu się podnieść do 95 stopni a po wałączeniu się wentylatora spaść do prawidłowych 89 stpni.
Też nie wiem czy (czasem) w czasie jazdy te 70-80 stopni to jest ok.