.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 17:29:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 200 2.2T 10V (MC) Q - jak tym ekonomicznie jezdzic?
PostNapisane: 04.sie.2005 10:02:43 
Klubowicz

Witam,

Nurtuje mnie pytanie takie jak w temacie. Nie wiem jak tym jezdzic w miescie w miare ekenomicznie. Czy lepiej jest trzymać silnik na wyższych obrotach, powyżej 3500 tak aby turbinka cały czas pompowała czy lepiej jest nie dochodzić do tej prędkości obrotowej i nie dopuszczać do pojawienia się nadciśnienia w układzie. Zauważyłem chyba, że mniej pali jak się jeździ na wyższych obrotach. Czy dynamiczna jazda do 3100 obr/min może powodować większe spalanie? Wszelkie proady mile widziane :)

P.S Szukałem w szukaczu i nie znalazłem ciekawych wątków na ten temat.

Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 11:18:53 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
plynnie naciskac pedal gazu, nie jak guzik wlacz/wylacz
jesli ma malo palic, to nie za duzo tego gazu, 1/3 wychylenia max , turbiny lepiej nie zalaczac, mozna sie tego nauczyc sledzac wskazanie doladowania, tak zeby 1,0 nie przekraczalo. z malych obrotow troche gazu a na wyzszych odpuszczac zeby nie rozpedzac turbawki i wskazania 1,0 nie przekraczało , kwestia wprawy. 3tys nie trzeba przekraczac do normalnej jazdy. starac sie jak najwiecej hamowac silnikiem z odpuszczonym pedalem gazu do konca, bo wtedy benzyna wogole nie leci cut-off. ktos pisal ze mozna ze 2-3 literki zaoszczedzic w miescie w ten sposob.

P.S. ja jakos nie moge tak jezdzić :D , ciagle mnie korci zeby przycisnąć :) przyzwyczailem sie ze juz w miescie ze mi pali ~17 gazu jezdzac srednio dynamicznie. bo jak butuje to ponad 20, nawet do 30 w ekstremalnych jazdach gaz/hamulec/gaz/hamulec:D

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 21:58:46 
Klubowicz

Hej! Jezeli chcesz ekonomcznie jezdzic po miescie to niestety pomyliles samochody. Tym sie nie da ekononicznie jezdzic po miescie . Jezeli chodzi o silniki turbo to maja one nisko umieszczony moment obrotowy i to trzeba wykorzystywac, przede wszystkim w miescie nie krecic silnika ponad ta wartosc i to co pisal Lukasik - delikatnie przyspieszac i hamowac silnikiem.

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2005 00:02:22 
Użytkownik

Hm... a ile wachy powinien palić silnik 2.2 wolnossący w 90 quattro '84 w cyklu miejskim, jeśli się nie przegina (ale i nie pedali)?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1