jacoo napisał(a):
Hm...no nie zupelnie bo niema zadnej nakretki na 32'ke tylko od tyłu pod alternatorem jest dziura i tam jest sruba n a imbusa 8'ke i niema tam lewego gwintu.....

Czyli pewnie masz to co ja czyli AFN.
To wyglada mniej wiecej tak:
1. Do dobrania sie do calego ustrojstwa warto zdjac alternator (nie wiem czy trzeba, ja sciagalem)
2. Trzeba sprawdzic srube na ktorej wiskoza sie trzyma - u mnie sprzeglo urwalo sie na srubie, wiec trzeba bylo ja wymienic. Jest tam niestandardowy skok gwintu wiec musialem po srube latac do ASO, na drugi koniec warszaw (cena sruby: 3zl)
3. Procedura zmiany wyglada mniej wiecej tak:
- zdejmujesz pasek klinowy, zdejmujesz alternator (jesli dobrze pamietam to wystarczy zdemontowac tylko jedna srube, a nastepnie odchylic alternator na poluzowanej drugiej)
- zdejmujesz wiskoze, odkrecasz od niej kolnierz, ktory jest jednoczesnie rolka paska klinowego.
- kolnierz dokrecasz do nowej wiskozy
- podobnie robisz z plastikowym wiatrakiem chlodnicy
- zakladasz wiskoze i dokrecasz wspomniana wyzej sruba
- zakladasz alternator (tu jest troche zabawy, bo np u mnie nowa wiskoza byla nieco szersza i trzeba bylo przyszlifowac srube alternatora zeby sie to wszystko zmiescilo)
- zakladasz pasek (uwaga na prowadzenie, ja sie z mechanikiem niemal poklocilem jak pasek powinien byc prowadzony - mialem racje :"P)
To by bylo tyle. Rzecz jest do zrobienia samemu, aczkolwiek wymaga sporo babrania sie z odkrecaniem i przykrecaniem calego tego szpeju.
Przyda sie ew. druga osoba do zakladania paska, do przytrzymania go aby sie nie zsuwal z rolek.