.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 21:38:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jeszcze raz hamulce do B4
PostNapisane: 08.sie.2005 09:36:43 
Użytkownik

Witam. Zamierzam niedługo wymienić tarcze i klocki hamulcowe na przodzie w moim ABT . Przejrzałem sporo Waszych postów na ten temat i wiem , że większośc typuje tarcze brembo lub ATE + klocki Textar lub Ferrodo Premier. Czy ktoś z czystym sumieniem może poecić któryś z zestawów , jeśli tak to jaki ?, Zaglądając na strnkę klubową znalazłem info o zniżkach na tarcze zimmerman, zadzwoniłem tam i koles doradził mi taki zetaw: tarcze zimmerman (115 zł/1szt + klocki textar 110zł. Komplet wychodzi 340 zeta. Do tego dochodzi jeszcze rabat -20% (chyba że podał mi już po rabacie). Przyznacie, że cena całkiem spoko zważywszy, że wszystko sprowadzane z Niemiec, a nie niby niemieckie i produkowane w Polsce w fabryce w Pacanowie :) . Doradzcie co kupić (dodam , że jeżdzę praktycznie tylko po mieście na krótkich dystansach i najczęsciej hamuje na zimnych heblach)

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 09:39:16 
Klubowicz

Odradzam w ogole tarcze brembo. Wlasnie w ABT skrzywily mi sie dwa NOWE KOMPLETY, kiedys opisywalem ten problem na forum. To ciezki samochod bez wentylowanych tarcz i wymaga dobrej jakosci materialu z jakiej sa wykonane tarcze. Brembo nadaje sie najwyzej do poldka....Zimmermany + Ferrodo przod i Zimmermany + ATE tyl dzialaja w moim ABT wysmienicie - polecam.
Dodam jeszcze, ze ten sam problem mial posiadacz B4 1.9TDI spotkany u mojego mechera calkiem niedawno - wywalil brembo i jak reka odjal.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 10:07:30 
Użytkownik

Auto: Renata
zuru napisał(a):
Odradzam w ogole tarcze brembo. Wlasnie w ABT skrzywily mi sie dwa NOWE KOMPLETY, kiedys opisywalem ten problem na forum. To ciezki samochod bez wentylowanych tarcz i wymaga dobrej jakosci materialu z jakiej sa wykonane tarcze. Brembo nadaje sie najwyzej do poldka....Zimmermany + Ferrodo przod i Zimmermany + ATE tyl dzialaja w moim ABT wysmienicie - polecam.
Dodam jeszcze, ze ten sam problem mial posiadacz B4 1.9TDI spotkany u mojego mechera calkiem niedawno - wywalil brembo i jak reka odjal.

a ja mam Brembo przod i tyl i nie narzeka. a powiem ze dosyc dynamicznie jezdze. i nie boje sie uzywac pedalu hamulca..... :peace:
Polecam zetsaw Brembo + Ferrodo ......... :P

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 10:17:50 
Klubowicz

Spanky :)
Moze ja wtedy trafilem na jaka lipna serie. Fakt jest taki, ze jesli firma dopuszcza do produkcji takich bubli to ja nigdy wiecej nie kupie jej wyrobu. Stracilem wtedy z 600 pln na wymiane tarcz przednich. Dwa razy kupowalem komplet i jeszcze przetaczalem po razie kazdy z nich :/

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 11:05:55 
Użytkownik

Auto: Renata
zuru napisał(a):
Spanky :)
Moze ja wtedy trafilem na jaka lipna serie. Fakt jest taki, ze jesli firma dopuszcza do produkcji takich bubli to ja nigdy wiecej nie kupie jej wyrobu. Stracilem wtedy z 600 pln na wymiane tarcz przednich. Dwa razy kupowalem komplet i jeszcze przetaczalem po razie kazdy z nich :/

ja cos kiedys slyszalem o podrobkach tarcz Brembo i moze Ty wlasnie na takie trafiles........... ja osobiscie jestem bardzo zadowolony. moj ojciec w A6 tez ma Brembo i przejechal na nich z 20 tys i zeo problemow.......... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 11:37:51 
Użytkownik

różnice w jakośći polegają na tym ,ze jeśli tarcze firmy Brembo produkowane są bodajze we Włoszech i takie kupimy to pewnie będziemy zadowoleni, a jeśli kupimy tarcze Brembo produkowane w fabryce w Polsce może być kicha, taka jest prawda. To samo jest z samymi samochodami, ja napewno wolałbym moje audi z fabryki np w Monachium niż montowane w Polsce. Poza tym wkurwia mnie jak pytam w sklepie motoryzacyjnym czy jakaś częśćto jest sprowadzana z zagranicy czy produkowana w Polsce a sprzedawca nie ma o tym pojęcia.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 11:49:30 
Użytkownik

Zamiast wydziwiac, czy Brembo, czy ATE, lepiej jedz na szrota, kup zaciski do tarcz wentylowanych 280x22, usztywnij jarzmo na prowadnicach, kup tarcze Mikody + klocki Lucas. Ja na tym jezdze od kiedy pamietam i nie mialem zadnych problemow. A te zwichrowania tarcz to nie wina tarcz tylko jarzma i luznych prowadnic. Jezeli chodzi o szczegoly to zapraszam na GG 4645007. Dodam, ze zaciski od Passata B5, Audi 100, A4, C4 tez pasuja. A kupa tego zlomu lezy na szrotach. Za zacisk zaplacisz 30-50 PLN, kupisz Mikode po 90 PLN, Lucasy po 130 PLN i wyjdzie Ci taniej niz za Brembo i Ate do pary wziete a nie sadze, zeby bylo gorzej, bo nie raz widze wypasione fury, spie....jace za mna na pobocze... Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 19:25:07 
Użytkownik

Stary a kto tu widziwia ?, Chyba jednak zostanę przy wersji zimmerman + textary, w sumie wydatek mniejszy od tego co proponujesz. Może i lepiej hamuje taki zestawik jak napiałeś, ale jako laik +brak czasu nie podejmuje się tego, ale pomysł w porząsiu

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 20:01:55 
Użytkownik

Jak uwazasz, w sumie heble wazna rzecz, jak nie jezdzisz za szybko i nie zalezy Ci na dzialajacych hamulcach ze 160 do 0 km/h, a nie, ze od 80 ich nie masz, to luz. Textary sa prawie 2 razy drozsze od lucasow, a majac je u siebie nie zauwazylem zadnej cechy oddajacej roznice... Powodzenia, a kombinacje o jakich pisalem to 4 - 6 h pracy, czasami warto... A zeby nawet bylo smieszniej to znam kola co by Ci to w Radomiku zrobil, hehehe. Troszke sie tam kiedys szwendalem, prawie ozenilem, hehehe. Na Poludniu, przy skrecie na ten Wasz skansen, ul. Warsztatowa? Jakos tak... Nie dosc ze sprowadza czesci to sam wsio robi... Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 08.sie.2005 20:05:35 przez RobertKar, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 20:02:08 
Użytkownik

Ja mam bardzo dobre doświadczenia z ATE. Choć znam BREMBO z dobrej strony i TEXTAR tez jest wysokiej klasy marką. A jeśli chodzi o OTTO ZIMMERMAN nie znam tej marki,spotkałem ją tylko na forum. Chetnie dowiem sie czegoś o nich(ceny mają dobre-jeśli jest to produkt z górnej półki,jak te wczesniej tu przytoczone),jak sie będą sprawowały przy eksploatacji.Osobiscie polecam wyroby marki ATE- jednak cena jest ich jedyną wadą :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 21:36:28 
Użytkownik

Ja kupiłem nowe Brembo w IC w pudełkach z niemieckimi napisami :D i przez 1,5 roku było ok, teraz zaczynam czuć delikatne drżenie na kierownicy podczas lekkiego hamowania przy prędkościach powyżej 120 pewnie już sie pokrzywiły :P ale jeszcze sprawdzę jak tu ktoś sugerował jarzmo i prowadnice. TEXTARY ok, troche brudzą felgi, ale nie piszczą jak poprzednie moje klocki.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 21:48:17 
Klubowicz

Bylo bicie, kupilem Zimmerman + Textar (od Lewiana) i jak reka odjal :peace:
Juz zrobilem ze 2kkm a tarcze jak nowki. Klocki tez super, delikatnie pyla alusy.
:!!: :!!: POLECAM :!!: :!!:

było A4 1.9 TDI avant quattro /AFN/
jest: XC90 T6 i Nissan Juke

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 07:06:23 
Użytkownik

Robertkar daj jakiś dokładniejszy namiar na tego kola na Południu, tak się składa że właśnie ja sam mieszkam na tym osiedlu :) Możesz go polecić, jakiś dobry fahura ?, bo tarcze +klocki wymienię sam, ale niebawem chce wziąśc się za zwieszenie, a do wszystkich mechaników do których jeździłęm wczesniej to kaszaniarze. Jak gość jest dobry chętnie do niego podjadę z zawiechą. Z góry dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 08:45:02 
Klubowicz

A co się stanie gdy do B4 włożę pompę hamulcową z serwem od np. A6? Taką z podwójnym serwem - dlaczego jest podwójne? Pompa też jest na dwa przewody jak w B4. :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 09:28:56 
Użytkownik

KARAT. Zawiecha, hehe. Na zawieche do Audi chyba tylko pomagaja elementy kupione w serwisie. Niestety ja kupilem Boge'a do calej zawiechy w Intercarsie i kupa, nic nie warte, a ceny prawie jak w serwisie Audi. A kolo nazywa sie Marcin, nie kojarze nazwiska. Tam mieszka jego ojczulek, ale ten to zna sie tylko na furach z demoludów. Tuz przed Twoim osiedlem jest zwezenie 2 pasmowki na 1 pas ruchu, 200 m dalej jest skret w prawo, tuz za lukiem, wjedziesz na droge - prosta na jakis kilometr, po prawej stronie masz chaty, w 2-iej, 3-ciej, maja zaklad. Pytaj o Marcina, tego co jezdzi do Holandi... Niezly kolo... A wracajac do hamulcow, zmien te zaciski, to zadna robota, a zobaczysz na jakim scierwie mozna normalnie hamowac, bez ATE, Brembo itp... Pozdrawiam. Jak cos wal na GG

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1