.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 21:42:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Temat poszczegolnych biegow wiatraka chlodnicy
PostNapisane: 08.sie.2005 13:41:59 
Użytkownik

Nie bijcie bo wiem ze juz nie raz byl walkowany ten temat ale ja mam kilka pytan na ktore nie znalazlem odpowiedzi. Mam teraz 2.0 TD ale jest to swap do budy z NF czyli 2.3Pb. Zauwazylem ze jak jade z umiarkowana predkoscia, powiedzmy tak do 100km/h to temperatura jest tak z 95 stopni, jak tylko jej przycisne to zaczyna skakac powyzej 100 stopni. Z tego co mnie poinformowal przyjaciel sa trzy biegi w takiej dmuchawie, i prawdopodobnie mi zalacza sie tylko ten ostatni powyzej lub okolo 100 stopni. W miescie jest ta sama sytuacja. Co to moze byc i jak to sprawdzic czy sa biegi i kiedy sie zalaczaja, czy ma no to wplych chlodnica klimy przed chlodnica plynu??

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 06:51:21 
Klubowicz

Biegi wentylatora są raczej dwa. Steruje tym taki 3-stykowy włącznik wkręcony przy wylocie z chłodnicy. Możesz wypiąć wtyczkę i zwierać styki pomiędzy sobą (jeden to masa a dwa pozostałe to dwa biegi wentylatora). Zobaczysz czy kable są ok. Jak będzie ok to może padł czujnik (trzeba wymontować i sprawdzić w gorącej wodzie). Czujnik ma dwa progi ok. 93 st i ok. 102 st. Z tym, że ważna jest temperatura płynu po chłodnicy a nie silnika - zapchana chłodnica zbyt wolno przepuszcza płyn a to powoduje brak załączania wentylatorów i może niedostatecznie chłodzić silnik. :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 06:58:38 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Nie wiem jak jest w 2,0 TD ale ja kiedys maiałem 2,0D i tam czujnik miał jedynie 2 styki , mimo tego ze dochodziły 3 przewody!, Jak załozyłem 3 stykowy wentylator wogóle sie nie załaczył, ale przyczyna grzania moze byc tez brak tuneli ptowadzących powietrze od spodu, albo zamulona chłodnica.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 07:08:42 
Klubowicz

Bo pewnie jak są dwa styki to masa jest brana z obudowy i chłodnica musi mieś metaliczne połączenie z nadwoziem. :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 07:14:49 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
jajek2 napisał(a):
Bo pewnie jak są dwa styki to masa jest brana z obudowy i chłodnica musi mieś metaliczne połączenie z nadwoziem. :)
Nie to raczej nie mozliwe bo przeciez czujnik wkręcony jest w plastik.Dodam tylko ze w tym czujniku były zewnętrzne styki , natomiast srodkowy był pusty.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 08:40:47 
Klubowicz

A jeżeli tak to pewnie wentylatory miały tylko jeden bieg od tego czujnika. :?:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 09:08:23 
Użytkownik

To myslisz ze to moze byc od zamulenia chlodnicy?? Jakis jest sposob zeby to sprwdzic?? Moze ja sie da jakos odmulic, wyplukac, odkamienic czy cus?? A moze termostat sie nie otwiera?? :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2005 16:37:00 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Masz tam klimę z tego co spisałeś i napewno masz tam rezystor wstępny wentylatora. Pisałem w innym Twoim wątku. Pewnie popalił się ten rezystor lub przekaźnik pierwszego i drugiego piegu nie działą. Pierwszy i drugi ma ten sam przekaźnik a trzeci oddzielny pod deską z grubymi stykami. Rezystor wstępny jest przykręcony do podłużnicy kierowcy lub do pionowej części pasa przedniegi. Ładno-niebieska blacha aluminiowa wygięta w kątownik z trzema stykami. Na www.sjmautotechnik jest opis jakie rezystancje powinien mieć ten rezystor.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1