.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 00:34:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jak najlepiej wyregulowac gaz na srubie (padla lambda)
PostNapisane: 03.sie.2005 05:41:34 
Użytkownik

padla juz druga sonda w moim aucie 2,3ng audi. nie oplaca mi sie nowej kupowac, wiec chce jezdzic na srubie bo juz kiedys jezdzilem i bylo ok w jezdzie troche gozej ze spalaniem, jak najlepiej wyregulowac zeby byl kompromis pomiedzy kosztem i dynamika jazdy (nie mowie zeby palil 9litrow i jezdzil jak na benzynie), reduktor brc -wg instrukcji w tym reduktorze sie nic nie reguluje

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2005 06:22:29 
Klubowicz

Najlepiej regulować pod analizatorem spalin...

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2005 08:58:31 
Klubowicz

Heh...musialbys miec jeszcze jak obciazyc samochod podczas takiej regulacji...a i tak to mega lipa. A sondy za 80 pln nie mozesz sobie kupic ? Lepiej potem robic glowice od lipnej mieszanki itp. itd. ?

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2005 10:00:02 
Użytkownik

kupilem sonde ale niestety pochodzila i padla...;(

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2005 10:32:08 
Klubowicz

Parownik od II generacji nie będzie poprawnie pracował bez komputera. Jeśli chcesz mieć ten silnik na instalce bez kompa, to proponuje taki układ - może chodzić bez krokowca (chociaż na zdjęciach on jest) i zapewnia w miarę optymalny (w miarę) skład mieszanki w całym zakresie obciążeń i obrotów.

http://forum.audiklub.org/viewtopic.php ... ht=#127280

Bez widocznego na zdjęciach cienkiego wężyka będzie wielka kicha - albo za bogato "na dole" i za ubogo "u góry" albo odwrotnie - w każdym razie w całym zakresie obrotów i obciążeń mniej więcej taka sama ilość przepływającego przez śrubę gazu, co przy zmieniającej się dawce powietrza... Sam rozumiesz.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2005 11:38:32 
Klubowicz

Guzik_777 napisał(a):

No to moze kup sobie samochod bez sondy skoro nie mozesz pogodzic sie z jej istnieniem ?

Nie rozumiem takiego podejsca do sprawy...kupilem sobie auto i zrobie z niego parcha bo nie mam kasy na benzyne wiec zaloze lipny gaz, a jak cos padnie to najlepiej zeby jezdzilo bez tego - skoro jezdzi, ledwo ale jezdzi to znaczy ze to nie potrzebne....bzdduuurra

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 05:54:05 
Użytkownik

zuru napisał(a):
Guzik_777 napisał(a):

No to moze kup sobie samochod bez sondy skoro nie mozesz pogodzic sie z jej istnieniem ?

Nie rozumiem takiego podejsca do sprawy...kupilem sobie auto i zrobie z niego parcha bo nie mam kasy na benzyne wiec zaloze lipny gaz, a jak cos padnie to najlepiej zeby jezdzilo bez tego - skoro jezdzi, ledwo ale jezdzi to znaczy ze to nie potrzebne....bzdduuurra

a co powiesz na to jak Ci powiem ze auto lepiej jezdzi i lepiej odpala i lepiej sie zachowuje niz z silnikiem krokowym na wezu

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 10:36:37 
Klubowicz

Powiem Ci, ze gdyby bylo w serii to by sie zachowywalo napewno dwa razy lepiej...i bylbys dwa razy bardziej szczesliwy. Do tego powiem Ci ze jak jezdzisz na ubogiej mieszance na przyklad to autko bedzie zasoowalo...do czasu az wypala sie np. gniazda zaworowe...
No nie wiem mozna podac milion scenariuszy, ktore moga miec miejsce...ale napewno dla autka i dla Twoje portfela nie bedzie to mile. Choc audi duzo zniesie....
W kazdym razie napewno bym nie chcial kupic samochodu od wlasciciela z takim podejsciem....niestety tego sie nigdy nie wie :/

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 11:09:31 
Użytkownik

Witam.
Cytuj:
Guzik_777 napisał:
a co powiesz na to jak Ci powiem ze auto lepiej jezdzi i lepiej odpala i lepiej sie zachowuje niz z silnikiem krokowym na wezu

Ja powiem, że jakiś gaziarz źle wyregulował/zaprogramował, albo co gorsze źle dobrał instalkę (mikser/parownik).
Jak jest dobrze dobrana i ustawiona instalka to nie ma tak, żeby autko lepiej chodziło na śrubie niż na komputerku. :P [/quote]

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 13:45:34 
Użytkownik

zuru masz racje w pewnym sensie, ale nigdzie nie napisalem ze napewno nie kupie sondy nowej, po to jest forum zeby sie pytac bo jakbym sadzil ze wiem najlepiej to bym wogole nie pytal

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2005 00:12:30 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
moim zdaniem silnik 2,3 bez sterowania sondą NIE CHODZI choć i tak sama instalka go dobija ale niestety znamy ceny paliw..., do tego dochodzi strata tego co jest w nim najlepsze>> otwarcie sie drugiej przepustniczki + załączony switch wzbogacający mieszankę :P

urokiem gazu jest niestety szybsze zużycie sie sondy (możliwe ze zjaranie jej), sam zmieniałem ją chyba 3 razy ale niestety! nie proponuje też kupować tandety.

powiem też tak: jak widze po Twoich ostatnich postach to łapiesz sie wszystkiego a niewiele robisz w temacie!!! Dlatego moja rada byłaby taka abyś zaczynając badać jedną rzecz zrobił ją dobrze do końca i wyeliminował ewentualną usterkę. Wiedz o tym ze w tym silniku nawet niewielka "pierdułka" może wiele psuć. Co do gazu to rezygnując ze sterowania soną cofniesz "w jakiś sposób" technologie do "gaźnika"...; dlatego zaczołby od początku i od sondy, sprawdziłbym ukłąd zapłonowy (odnośnie strzałów gazu) i udał sie na jego regulacje. Co do oleju:) sprawdziłbym na początku odmę.
Chętnie pomoge tym co będe wiedział.

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2005 11:27:17 
Użytkownik

Może Ci wcale nie padła sonda lecz się zamuliła na skutek jazdy na małych odcinkach, bo wtedy nie ma czasu i odpowiedniej temperatury na samo czyszczenie. sprubuj się przejechać ze 100km w jedną stronę na dość wysokich obrotach a potem sprawdź sondę.

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2005 14:07:43 
Klubowicz

Nie wydaje mi sie, zeby jazda na gazie powodowala nadmierne zuzycie sondy....ja mam 245 tysia w ABT z czego zrobione ponad 100 tysia na gazie i jakos sonda nadal chodzi poprawnie (jest oryginalna)...przeciez spalanie gazu produkuje duzo mniej dziwnych substancji (sadza, nagary) i chyba wlasnie utrzymuje sonde w wiekszej czystosci...tak mi sie wydaje. No chyba, ze ktos ma np. gaz na srubie i spaliny maja o wiele za duza temperature co moze jakos killuje sonde...correct me if I'm wrong :-)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1