.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 21:24:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: przewody W.N.
PostNapisane: 16.sie.2005 16:45:16 
Użytkownik

sprawa pewnie jest prosta, ale nie dla mnie! w jakiej kolejności podłączyć przewody do kopułki? pewnie 1-2-4-5-3 ale gdzie "jedynke"? na kopułce nie mam zaznaczone!
jak można sprawdzić czy przewody są O.K.? sprawdzałem miernikiem i na trzech przewodach nie ma przejścia ale auto chodzi. na pozostałych dwóch jest ok.9k.om i 12k.om!

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 19:30:20 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
Kolejność zapłonów masz jak u mnie, wiec przez analogię ustawienie powinno być podobne. Wyrzuc na luz, wykręć świece.
Odłącz przewód z cewki do kopułki. Odłącz wiążkę przewodów od rozdzielacza zapłonu (nie pójdzie impuls, nie pojdzie iskra - nie kopnie cie i nie uszkodzisz zapłonu.

Załóż na śrubę w kole pasowym na wale wielki klucz (27?) i kręć powoli zgodnie z kierunkiem wskazówek (wszystkie silniki w OOOO sie tak kręcą?), NIE kręć za kółko rozrządu - przy źle napiętym pasku może pzeskoczyć. Na kole pasowym masz znacznik-nacięcie - powinien pokrywać się ze znacznikiem na osłonie paska (prawie pionowo nad kołem. W tym samym momencie znacznik na kole rozrządu powinien pokrywać się z krawędzią głowicy (okienko w osłonie po stronie silnika). Jeśli go tam nie ma wcale - jeszcze jeden obrót wałem (wał robi 2 obroty kiedy rozrząd - jeden). Jeśłi znaczniki są na miejscu - wsadź CZYSTY wkrętak w otwór po swiecy na jedynce - powinien natychmiast trafic na tłok. Już wiemy że rozrząd masz ustawiony OK :-)

Zdejm kopułkę - palec rozdzielacza wskazuje ci teraz jedynkę (jesli zapłon był przed operacją ustawiony). Oznacz sobie (chociaz jest tam nacięcie na obudowie rizdzielacza, lub z boku rozdzielacza jest śrubka :-)
w tym miejscu po podpięciu kopułki będzie podpięta jedynka. Pozostałe podłącz w kolejności , jaka jest nabita na bloku pod świecami. wkręć świece, zapal silnik. poluzuj regulację zapłonu (jak masz) i delikatnie obracając aparatem dostroj "na słuch".
Jeździj, ciesz sie niunią :-)

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 20:40:29 
Użytkownik

dzięki ! jeszcze tylko problem czy kupić nowe przewody? zmieniłem świece, (były trzy rodzaje w silniku). jedna ewidentnie nie paliła! po założeniu nowych odpaliłem autko na pare minut, wykręciłem świece i jedna różniła sie od pozostałych (ten sam cylinder co poprzednio). jakie są możliwości takiego stanu rzeczy? według mnie to przewody ale może się myle!?

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 21:00:45 
Klubowicz

różniła się...
stary.. nikt nie jest wróżką. zalana? nadpalona? sucha?

zreszta - jak masz gaz, i tak powinienes raz do roku zmienic przewody, swiece, palec, kopułkę...

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2005 10:44:04 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
jak sie zdejmie kopułke z rozdzielacza to na krawędzi styku kopułki z rozdzielaczem jest na rodzielaczu kreska która wszkazuje wlasnie 1szy cyl.

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2005 12:54:16 
Klubowicz

scob napisał(a):
zreszta - jak masz gaz, i tak powinienes raz do roku zmienic przewody, swiece, palec, kopułkę...

:) he kolego nie zagalopowałeś się ?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2005 17:56:18 
Klubowicz

dopsz, uzupełnie zeby kolega quark777 był ustatysfakcjonowany. powinno być:
"jeśli masz gaz z mikserem, to dla zmniejszenia prawdopodobienstwa strzałów gazu w dolot...." i dalej tak jak leci :-)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1