.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 01:44:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BLOKADA SKRZYNI BIEGÓW - pytanie???
PostNapisane: 24.sie.2005 15:20:52 
Użytkownik

Witam. Przymierzam się do założenia tej blokady, w związku z tym poszukuję na jej temt informacji. Spośród wielu pozytywnych opini spotkałem się w internecie z tymi słowami, cytuję : "W miarę łatwo jest obejść Mult-Lock-a, ale inne blokady (np. "Niedźwiedź") to już nie ..."
Czym sie różni Mult-Lock od Niedźwiedzia? Do tej pory myślałem, że to jest to samo...

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 15:25:35 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
kazda blokade idzie w miare latwo obejsc... trzeba wiedziec jak ... najlepsze zabezpieczenia to takie ktorych nie widac i nie idzie ich wysledzic patrzac na ruchy kierowcy

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 15:26:37 
Użytkownik

nie wiem ale przypuszczam że jest to może model tek jakby który wygląda tak jak jakaś kłutka jest montowane na drążek u góry a ten 2 to może ten szpikulec(to na pewno multi lock bo to mam u siebie i jestm zadowolony) tylko jak byś zakładał to upewnij sie żeby Ci dali taki gumowy koreczek który wkłada sie podczas jazdy w miejsce blokady bo bez tego coś szumi z dziurki,

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 15:29:29 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
nie cos tylko jest zrobiona dziura w nadwoziu i slychac prace skrzyni biegow ... dlatego nigdy juz nie zaloze wewnetrznej blokady ktora blokuje drazek pod autem . . z reszta .. juz wyzej napisalem to co wiem o blokadach ;-)

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 15:32:04 
Użytkownik

Zastanów sie nad blokadą na układ chamulcowy. Ja załozyłem takie coś u mamy w C4 100. Ogólnie wydaje sie to troszke upierliwe... bo trzeba kluczykiem merdać w podłodze (jest też wersja elektroniczna ale ja chciałem jedna blokade mechaniczną) ale żeby potem autem ruszyć to są dwie opcje. 1) laweta 2) przeciąć przewody hamulcowe i spuścić płyn żeby zwolnic zaciśnięte hamulce. Skutecznośc blokady przetestowana w boju ze złodziejami ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 16:09:39 
Użytkownik

a jaki jest koszt blokady chamulców? może sobie coś takiego sprawie

Tytuł:
PostNapisane: 24.sie.2005 16:27:53 
Użytkownik

No właśnie też byłem pewien, że Multi-Lock to jest ten szpikulec, dosć skuteczne rozwiązanie. Może autor tamtych słów miał na myśli tę blokadę zewnętrzną na skrzynię biegów, ona rzeczywiscie jest do niczego.

Hans - masz racje w 100%, ale coś trzeba robić w kierunku, aby te auto było trudniej ukraść ;)

quattro90 - rozwiń proszę tę myśl na temat blokady hamulców, ile to kosztuje, jak wygląda itd.

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 06:49:49 
Klubowicz

papaj napisał(a):
Zastanów sie nad blokadą na układ chamulcowy. Ja załozyłem takie coś u mamy w C4 100. Ogólnie wydaje sie to troszke upierliwe... bo trzeba kluczykiem merdać w podłodze (jest też wersja elektroniczna ale ja chciałem jedna blokade mechaniczną) ale żeby potem autem ruszyć to są dwie opcje. 1) laweta 2) przeciąć przewody hamulcowe i spuścić płyn żeby zwolnic zaciśnięte hamulce. Skutecznośc blokady przetestowana w boju ze złodziejami ;-)

Przeciąć przewody to nie jest problem. Poza tym utrzymywanie ciśnienia w układzie hamulcowym w czasie dłuższego postoju jest bardzo niezdrowe dla pompy i zacisków. O wygodzie tego rozwiązania nie ma nawet co wspominać...

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 07:33:15 
Użytkownik

jak na moje oko (siedze na warsztacie juz pare ładnych lat) alarmy to sa pryszcze dla kogos kto chce i sie zna,alarm to teraz bajer co robi pik pik i straszak na łepków co jumaja radia, z tym układem hamylcowym to lipa pompy jeszcze przezywaja ale cylinderki juz niebardzo i przewody gumowe te niebardzo, a z blokadą skrzyni jest juz lepiej troszku tylko ze chodzo mi o te co w bolcu blokujacym maja zamek a nie te kłódki, bo to albo trzeba przeciąc albo zamrozic i polamac z rozwiercaniem juz gorzej (sam kiedys prubowałem, jak typ zgubił komplet kluczy dwa dni po tym jak mu załozylismy hihi).

PS. a z dziura w nadwoziu przez która słychac prace skrzyni to ktos musiał to popsuc lekko mówiac bo tam sa wyciszenia które sie zostawia a nie wyżuca

No to tyle jak dla mnie
A najlepsze sa własne patenty jakies odciecia wiec radze pomyslec i pokombinowac

ojciec kiedys zrobił bajer na pedały jak mielismy B3 SPORT EDITION troszku ciezki do załołenia ale tylko lawetka to był patent nie do wyj...no az miło powspominac.

to by było na tyle jak dla mnie ja mam alarm na bucy, blokade skrzyni i odciecie masy no i klamki wyzuciłem tez i jest OK.
życze powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 08:52:04 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
Przeciąć przewody to nie jest problem. Poza tym utrzymywanie ciśnienia w układzie hamulcowym w czasie dłuższego postoju jest bardzo niezdrowe dla pompy i zacisków. O wygodzie tego rozwiązania nie ma nawet co wspominać...

Nikt nie każe ci trzymać ciśnienia w układzie przez cała noc.
Wystarczy że zamkniesz zawór kluczykiem i nie naciśniesz pedału hamulaca oraz nie zaciągniesz ręcznego na noc.
W nocy złodziej wsiada dojeżdza do pierwszego stopu (krzyżówki) i amba stoi jak wryty - koniec jego jazdy. FINAL

Nazywa się to (BBS koszt ok 1000 + montaż) gwarancja dożywotnia na elementy. Najlepsze jest to iż zawek jest bezsprężynkowy tzn. przekręca się nawet od spinacza (łamak niec nie wskura gdyż zamek się kręci) ale tylko w przypadku właściwych ząbków na kluczyku idzie go otworzyć.

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 09:07:23 
Użytkownik

Ja mam u siebie Niedzwiedzia i wcale nie ma zadnej dziury! Wyglada to w ten sposob ze jest tzw szpikulec ktorego sie wcale do konca nie wyciaga. Po przekreceniu zamka (tuz obok szpikulca) sprezynka wypycha go na jakies 2-3 cm. To wystarczy aby odblokowac dzwignie biegow. Tak wiec nic z niego nie halasuje i nie trzeba go wyciagc itd. Mysle ze to nie najgorsze rozwiazanie.

Audi B4 1.9tdi
Audi A4 2.5tdi AFB
Audi A4 1.9tdi AFN
Audi A6 C5 1.9tdi
Audi A4 B8 2.0tdi_cr

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 09:15:51 
Klubowicz

gkorzen napisał(a):
W nocy złodziej wsiada dojeżdza do pierwszego stopu (krzyżówki) i amba stoi jak wryty - koniec jego jazdy. FINAL

Nazywa się to (BBS koszt ok 1000 + montaż) gwarancja dożywotnia na elementy. Najlepsze jest to iż zawek jest bezsprężynkowy tzn. przekręca się nawet od spinacza (łamak niec nie wskura gdyż zamek się kręci) ale tylko w przypadku właściwych ząbków na kluczyku idzie go otworzyć.

Chyba, ze złodziej to zauważy i poradzi sobie bez wciskania hamulca (czy na ręczny to też działa?).

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 10:25:56 
Użytkownik

gkorzen napisał:
Cytuj:
Ja mam u siebie Niedzwiedzia i wcale nie ma zadnej dziury! Wyglada to w ten sposob ze jest tzw szpikulec ktorego sie wcale do konca nie wyciaga. Po przekreceniu zamka (tuz obok szpikulca) sprezynka wypycha go na jakies 2-3 cm.

Jak u siebie nie wyciągne to wypadnie na zakręcie w lewo :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 08:52:00 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
gkorzen napisał(a):

Chyba, ze złodziej to zauważy i poradzi sobie bez wciskania hamulca (czy na ręczny to też działa?).

Jeżeli masz z tyłu tarczowe to działa (również na ręczny) na bebny to nie wiem

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1