.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 00:11:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 Avant Q ABC '95] Wymiana łożyska koła tył...
PostNapisane: 29.sie.2005 11:45:36 
Użytkownik

Witam

Co prawda nawet jeszcze nie wylądowałem w domu, żeby sprawdzić naocznie, ale wiem, że są dwa łożyska kół tylnich dla tego modelu auta: o wymiarach zewn. 75mm i 82mm. (75x39/41x37 oraz 82x43/45zx37) Tylko co decyduje o tym, które powinno być? Wydaje mi się, że rozmiar felg (15,16), ponieważ w każdym serwisie pytają poza modelem auta o rozmiar felgi, ale jednoznacznie nie potrafią powiedzieć, czy to jedyny powód. Wygląda na to, że przed zakupem będę musiał zdjąć stare :)

"ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? " :peace:
Nie ukrywam, że wolałbym najpierw kupić, i od razu po zdjęciu założyć nowe, a nie rozkopać koło, a potem dopiero jeździć za łożyskiem.

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2005 13:17:07 
Klubowicz

A o silnik nie pytają?? Wydaje mi się, że w 2.8 były inne piasty i stąd może inne łożysko, ale pewności nie mam... A felgę przecież zawsze można zmienić więc jej nie kojarzył bym za mocno z typem łożyska... IMO czeka Ciebie jednak rozebranie i szukanie (a nie szukanie i rozbieranie ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2005 16:14:15 
Użytkownik

No, właśnie kupiłem 82mm (do 2,6), i jutro będę rozbierał (tylko musze przymig-magować pseudozabezpieczenie na jedną śrubę z koła, bo są zęby oberwane ;( ).
podwójne łożyska, jak by kogoś interesowało:
63,38 PLN z Optimal'a
102 z CX
118 SKF (wziąłem SKF)
były też po 160, ale wolę częściej wymienić łożysko i przy okazji mieć 'świeże' śruby i gniazdo łożyska, niż dwa razy rzadziej i odkręcać cały dzień i wyrywać łożyska w strzępach bo zapieczone ;) )

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1