.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 09:08:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [All] Klimatronik -blok. klawiszy 2-gie rozwiązanie problemu
PostNapisane: 25.sie.2005 20:31:35 
Użytkownik

[AllModels] Klimatronik -klawisze 2-gie rozwiązanie problemu

To tylko topic czysto informacyjny.
Na forum często przenikały się tematy dot. problemu z klawiszami w klimatronikach - że się zacinają, raz chodzą, raz nie... Ogólnie przyjmowaną zasadą było to, że problemem są 'spocone' gumki i ich lądowisko na płytce. Na pewno w części przypadków tak. Ja osobiście miałem ten problem jakiś czas temu - wyczyściłem i było OK (jak się później okazało z innej przyczyny ) . Dwa dni było OK. Potem znowu to samo, więc sobie odpuściłem - myślę: klimatronik zj...y. Ale ostatnio przeszedł sam siebie - więc wziąłem się na sposób rozebrałem jeszcze raz: i żeby wyeliminować dokładnie usterkę, robiłem kolejno pojedyncze zmiany, a nawet ruchy, i co chwila uruchamiałem. Doszedłem do tego, że to nie wina panela, a taśmy łączącej go ze sterownikiem - zależy jak się ułożyła, kostki stykały 'nacinki' na taśmie lub nie - miałem na szczęście tę taśmę na tyle długą, że przyciąłem końce, zacisnąłem ponownie i jest perfect. A chyba ze 2-3 razy czyściłem gumki, aż bałem się że grafit zetrę, i tak nic nie dawało - więc jeśli ma ktoś jeszcze podobny problem - proponuję spróbować zainteresować się samą taśma - pomaga włączony klimatronik i delikatne ruchy taśmą, wtedy można zauważyć, że raz klawisze działają , raz nie.

klimatronik problem klawisze nie działają zacinają nie można wyczyścić jak blokuje się nie działające klawisze

Ostatnio edytowano 26.sie.2005 19:19:11 przez Vanderlei, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 21:33:19 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Mi "stara guzikówka" przycina sie nieraz na klawiszach econ i sterowaniu temperatuty do dołu ale jak mu piz...e (stukne) z oteartej wszystko działa jak w zegarku wiec puki co nie naprawiam , ale Twoje rady moga być cenne . Zgłosze sie jak złapie wene na poprawke tego drobiazgu ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 21:47:51 
Użytkownik

noooo, to tak może być - taśma się poruszy i jest ok - sprawdź , najlepiej przy włączonym działaj

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 23:01:31 
Klubowicz

[OT] Vanderlei - tego trzeba na forum! Ludzi, którzy opisują rozwiązania a nie zaczynają problem i na tym koniec. Proszę, piszcze jak z czymś sobie poradziliście - pomożecie innym!![/OT]

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2005 13:39:09 
Klubowicz

U mnie przy takich objawach okazało się, że przyczyną były zimne luty taśmy do przycisków (ze 2 lata temu o tym pisałem) :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1