.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 15:03:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprzęgło bierze wysoko - mam się martwić?
PostNapisane: 13.wrz.2005 11:32:13 
Użytkownik

Witam,

Niedawno kupiłem używane A4 '99. Od samego początku sprzęgło brało bardzo wysoko - wyglądało na to, że wystarczy wciskać jakieś do 10 cm (na oko), żeby zmienić biegi (wciskam mimo wszystko do końca). W sumie przyzwyczaiłem się i nie zauważałem wielkich problemów z tego powodu, ale ostatnio znajomy powiedział mi, że to nie jest dobrze, że sprzęgło bierze tak wysoko, że może mi się przepalić np.
Nie wiem tak naprawdę czy to jest wielki problem bo w zasadzie się jeździ mi się ok, ale na wszelki wypadek warto zasięgnąć rady na grupie.
Jeśli to faktycznie jest problem to czy łatwo to wyregulować?

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 12:42:28 
Użytkownik

Jezeli sie nie myle jest tam samoregulacja i nie ma co regulowac. Jak ci sie zacznie slizgac to pomyslisz o wymianie narazie sie nie martw. Mozna ssprawdzic czy sie sprzeglo slizga np. zaciagnąć reczny i ruszac powoli az zerwie sie przyczepnosc tylnych kół i puscic pedal sprzegla i potem dodac troche gazu, jak sie nie zacznie slizgaz to nie ma co sie nartwic.
Ja prawie w kazdym samochodzie ktory mialem, mialem wrazenie ze zaraz sie sprzeglo skonczy, a tylko w astrze pod koniec uzytkowania zaczelo sie slizgac na suchym asfacie przy gwałtownym dodaniu gazu na 1 i 2 na wysokich obrotach.A reszta przejezdzila po 20-30tys i sprzeglo jak bylo wysoko tak zostalo ale sie nie slizgalo.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 12:47:14 
Użytkownik

Nie wiem jakie będą skutki techniczne takiego ustawienia ale z innych skutków zauważyłem u siebie nawyk cofania pedału sprzęgła zanim jeszcze wskoczy bieg -oczywiście zdążam ale po przesiadce do innego samochodu mogą być problemy :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 13:24:20 
Użytkownik

Nie ma powodu do obawy jak się jeszcze nie ślizga.
Moje sprzęgiełko zaczeło się ślizgać w zimie, kiedy to wyciągałem mercedesa pod górkę i po śniegu.
Wtedt to myślałem, że to już koniec.Jednak przejeździłem całe lato i dopiero teraz znowu zaczęło się odzywać.
Któregoś pięknego dnia w wolnej chwili zciągam skrzynkę i tarcza do wymiany.
Przecież na zimę musi być sprawne, żeby cieszyć się w pełni zaletami quattro.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 16:22:36 
Użytkownik

Ok, dzięki za rady.
Sprzęgło raczej mi się nie ślizga, bo już miałem z tym doświadczenia wcześniej w Ibizie.
Trochę się uspokoiłem :)

Ostatnio edytowano 17.wrz.2005 21:48:07 przez myron, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Sprzęgło bierze wysoko.
PostNapisane: 13.wrz.2005 19:41:08 
Użytkownik

Witam.
Jeżeli nie jesteś pewny co do brania sprzęgła czy za wysoko czy jest dobrze z nim - radzę dla porównania przejechać się podobnym pojazdem. W tedy twoje obawy ustąpiom lub się utwierdzą.
Nara.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1