.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 15:05:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: problemy z 4 i 5 na LPG
PostNapisane: 12.wrz.2005 22:32:15 
Użytkownik

Witam !!!!!!
problemik mój polega na tym że moja niunia na 4 i 5 biegu totalnie się muli, rzadnego przyspieszenia tylko powolne rozpędzanie auta tak jest na LPG a na bęzynie jest wszystko OK. Byłem w kilku warsztatach i nic mi na to nie mogli poradzić albo dali dawke gazu w gore to chlała bez opamiętania ale ładnie już na 4 i 5 biegu szła, albo spowrotem do prawidłowych ustawień i znów muł.
Audiczka ma silniczek 1.8 gaźnik '87r.Czego może to być przyczyna proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[size=12]MaM AuDi i KoChAm AuDi[/size][/u][/b]

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 06:51:03 
Klubowicz

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to źle wykonany pobór powietrza (lub nieszczelność). Może przy wyższej prędkości (na 4 i 5 biegu) powietrze pcha się do rury ssącej i mieszanka jest za uboga? :/

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 07:11:33 
Klubowicz

Dokładnie to co Jajek napisał, dolot powietrza jest zapewne skierowany w kierunku jazdy i ma go zbyt dużo przy większych prędkościach.

było A4 1.9 TDI avant quattro /AFN/
jest: XC90 T6 i Nissan Juke

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 07:35:42 
Klubowicz

A ja powiem tak:
- na niższych biegach slinik ma lżej i nie czujesz tego co już staje się zauważalne na IV i V,
- przyczyną jest źle dobrana charakterystyka miksera albo reduktora - przy niskich obrotach silnik dostaje zbyt małą dawkę gazu i mieszanka staje się zbyt uboga, po zwiększeniu się prędkości przepływu powietrza w mikserze wszystko wraca do normy i silnik odzyskuje moc, ewentualnie nie wraca do normy, ale dzieki prędkości obrotowej jest na tyle mocny że nie czujesz "zamulania",
- na 90% masz reduktor od II gen. założony jako I gen. - to nie ma prawa dobrze pracować - albo bedzie za ubogo albo za bogato, dawka nie dostosowuje się prawie wcale do chwilowego obciążenia silnika. Reduktor do I gen. powinien mieć dodatkowy cienki wężyk, sterujący dawką gazu w zależności od podciśnienia w kolektorze ssącym, czyli w zależności od chwilowego obciążenia silnika = faktycznego zapotrzebowania na paliwo.

Pozdrawiam

Edit: miałem taki sam silnik w b3. Instalacja Lovato (mikser z dodatkowym wężykiem) i po prawidłowej regulacji było na LPG licznikowe 0-100 km/h w 11sek, Vmax=195 km/h, spalanie średnio 9,5 dm3/100 km (ale kiedyś zrobiłem w trasie 520 km na 34 litrach, tyle że ledwo muskałem pedał gazu i cały czas autostrada)

Edit: sprawdź jeszcze, czy wszystkie koła toczą się bez oporów, przyczyną może być także zapieczony zacisk hamulca.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 15:41:37 
Użytkownik

Nie zgodziłbym się że potrzebne są dodatkowe wężyki, aby instalka dobrze pracowała. Mam instalkę I generacji LANDI w autku AUDI 80 1,6 benz+gaz 79r. na gaźniku 35PDSIT. Z reduktora idzie tylko jeden wąż do miksera i to wszystko. Instalację reguluję sam. Spalanie 7 litrów w trasie (100 - 110km/h). Buta ma takiego jak na benzynce. Przy silniku 75 KM, zwężonym dolocie przez mikser gazu(czyli ma pewnie z 70KM), kołach 165/80/13 i na benzynie i na gazie osiągam na równej drodze 158-160 km/h. Przed założeniem gazu było to około 165 km/h.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 15:43:59 
Użytkownik

Ale kierunek wlotu powietrza mam nie od przodu tylko od tej strony z której bierze gorące powietrze. Wąż od kolektora wydechowego do filtra powietrza mam ściągnięty żeby nie brał gorącego powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 15:46:43 
Użytkownik

Aha i jak muli go również na małych biegach to nie dostaje gazu jak napisał kolega wordeck. A jeśli na małych jest OK a na wysokich traci mac to ma za dużo powietrza i wlot powietrza trzeba skierować w stronę samochodu a nie kierunku jazdy.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2005 16:04:47 
Użytkownik

a może ma to coś wspólnego z podstawą gaźnika, może gdzieś jest mała nieszczelność i faktycznie dostaje za dużo powietrza i łapie muła ale na 1,2,3 jest ok spokojnie mogę sobie przyspieszać bez rzadnego "ale" może i ten mixer jest cosik nie tak bo faktynie jak opisujecie miałem styczność z dwoma dochodzącymi wężykami do mixera a u mnie jest tylko jeden, a wlot powietrza jest skierowany prawidłowo bo inaczej gasł mi samochod poprostu.
Czekam na dalsze opinie i porady a napewno wszystkie sprawdze i będe się wtedy odzywał.THX.

MaM AuDi i KoChAm AuDi

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2005 15:46:36 
Użytkownik

panowie o czym wy piszecie: reduktor 1 gen.reduktor 2 gen -reduktor jest jeden i albo ma kompensacje albo nie . do gaznika nie jest potrzebna kompensacja(ten dodatkowy wężyk jak piszecie )natomiast do k-jetronika jak najbardziej wskazana a tu w w temacie mixer do wymiany a konkretnie nie posiada linearności czyli nie zapewnia właściwego składu mieszanki przy różnych prędkościach obr. silnika typowy bubel(made in garaż) nie do wyregulowania jakich większość ma zamontowane .montujcie firmowe mixery a kłopoty się skończą

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2005 16:00:48 
Użytkownik

Kolega enduro ma rację. Mam identyczny reduktor w B2 na gaźniku i w B4 na wielopunktowym wtrysku(benzyny, bo gaz mam podawany przy filtrze powietrza).

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2005 07:12:44 
Klubowicz

enduro7777 napisał(a):
panowie o czym wy piszecie: reduktor 1 gen.reduktor 2 gen -reduktor jest jeden i albo ma kompensacje albo nie . do gaznika nie jest potrzebna kompensacja(ten dodatkowy wężyk jak piszecie )natomiast do k-jetronika jak najbardziej wskazana a tu w w temacie mixer do wymiany a konkretnie nie posiada linearności czyli nie zapewnia właściwego składu mieszanki przy różnych prędkościach obr. silnika typowy bubel(made in garaż) nie do wyregulowania jakich większość ma zamontowane .montujcie firmowe mixery a kłopoty się skończą

Nie pisałem o reduktorze z kompensacją tylko o reduktorzez z dodatkowym CIENKIM wężykiem. A różnica pomiędzy reduktorem I gen. a II gen. jest taka, że w I gen. sterowanie dawką jest 3-stopniowe, a w red. II gen. 2 stopniowe, tego cienkiego wężyka nie ma bo komputer steruje dawką na aturatorze.
Zakładanie red. z regulacją 2 stopniową bez kompa jest powszechne ale nieprawidłowe, bo nie ma sposobu żeby dawka była właściwa dla różnych obciążeń silnika, po prostu nie jest w jakikolwiek sposób dynamicznie regulowana - jak się ustawi wstępnie tak jest, a gaz wypływa tak jak go podciśnienie zasysa z miksera, czyli im więcej powietrza przepływa przez zwężkę tym mieszanka jest bardziej uboga.
Co do miksera zgoda, ale pokaż mi chociaż jeden linearny mikser.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1