.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 00:00:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spaliny
PostNapisane: 14.wrz.2005 22:17:31 
Użytkownik

Witam,
Po długich miesiącach walki ze smrodem spalin w trakcie jazdy z otwartymi szybami udało mi sie wreszcie chyba znaleźć przyczynę :) Próbowałem wszystkiego... Najpierw szukałem przyczyny w ew. nieszczelnośiach wydechu. Pech w tym, że wydech mam zdrowy. Padło na uszczelki pod kolektorami... wymieniłem i dalej było to samo ;( Jeździłem wszedzie po miejscowych znachorach i kowalach i nikt nie miał koncepcji. Wreszcie wybrałem się do Gdańska do serwisu i też nic nie wymyślili. Wreszcie padło na końcówkę wydechu... Poprzedni właściciel zamontował taki rękaw prosto w tłumik końcowy. Wczoraj wyciołem to dziadostwo i przyspawałem zwykłą rurkę. Jest lepiej :) :) już tak mocno nie śmierdzi. Mam do Was pytanie czy ktoś miał coś podobnego. Czy faktycznie końcówka może mieć wpływ na zaciąganie spalin do kabiny?
Mam jeszcze taką teorię, że może w wydechu nie mam odpowiedniego ciśnienia? Poprzedni właściciel ( kat ) wypruł flaki z katalizatora. Przy jeździe na luzie zdarzają się strzały ( jak w rajdówce ). Może teraz kiedy na końcu jest mniejszy wylot spalin są po prostu dalej wyrzucane za samochód.
Pozdrawiam wszystkich wytrwałych, którzy przeczytali to opowiadanie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2005 09:35:16 
Klubowicz

Dokładnie tak jak piszesz - spaliny są wydmuchiwane pod wiekszym ciśnieniem, a więc dalej do tyłu. Ale nie to jest przyczyną. Jeśli po otwarciu okien wciąga spaliny do środka, to MUSI być gdzieś z tyłu nieszczelna karoseria. I tego szukaj.
Półśrodkiem jest zamontowanie końcówki wydechu wygiętej w dół, tak jak w "cygarze".
Pozdrawiam

Tytuł: Spaliny.
PostNapisane: 15.wrz.2005 21:10:15 
Użytkownik

Cześć.
Jeżeli jedzie się pojazdem to za nim powstaje podciśnienie takie sytuacje wykorzystują kolarze jadąc w peletonie, jeżeli u ciebie jest rura wydechu krótsza niż wystający zderzak to spaliny są podciągane pod spód i przedostają się do środka pojazdu.
Pozd.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1