.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 19:25:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapala się kontrolka od hamulców i ABS w Audi V8! Pomocy!
PostNapisane: 19.wrz.2005 22:00:17 
Użytkownik

Przede wszystkim WITAM wszystkich bardzo serdecznie gdyż jestem tu nowy.
Miło mi, że mogę dołączyć do waszego zacnego grona. ;-)

Czy ktoś mógłby mi pomóc??
Gdy włączam zapłon piszczy komputer i zapala się kontrolka od hamulców (Wykrzyknik w kółku). Klocki są nowe a przewody od czujników podłączone. co może być tego przyczyną??
Jest jeszcze inna bardziej niepokojąca mnie sprawa. Otóż, cały czas świeci się kontrolka ABS'u. Na dodatek gdy auto zwalnia prawie do minimum, zaczyna piszczeć komputer (3 piknięcia). Czy może to być wina różnych kól na przedniej osi?? (auto od czerwca jeździ na różnych kołach na przedniej osi, gdyż felga 10"x17" została uszkodzona. Właścicel założył więc zapas i tak jeździ.
Czy możliwe jest by po zmianie kół, którą zamierzam przeprowadzić w trybie natychmiastowym rozwiąże ten problem? Czy jest możliwe, że został uszkodzony przedni dyferencjał?

Pytam ze względu na to, że auto jest już prawie moje (pojutrze chcę sfinalizować transakcję) a nie chcę się ładować w naprawę układu Torsen.
Auto to Audi V8 4.2 '93. 240tys przebiegu.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam

Poszukałem i poczytałem. Wiem już, że kontrolka na komputerze może się świecić od kostek, albo małej ilości płynu. jutro to sprawdzę. Jednak dlaczego zaczyna komputer piszczećprzy małej prędkości??
Dlaczego świeci się kontrolka ABS'u? Czy sprawa plynu i klocków może mieć coś wspólnego z abs'em (poza tym, że tworzą jeden układ ;-) )
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2005 23:09:41 
Klubowicz

Witaj serdecznie,

Z dyfrem to się stać nic nie może od różnej średnicy kół, on właśnie od tego jest ;) Co do awarii ukłądu hamulcowego to tutaj przewody od czujników nie mają nic do powiedzenia, one są odpowiedzialne za jasną kontrolkę informującą zużycie się klocków. Ten czerwony wykrzyknik to coś poważniejszego albo zbyt mała ilość płynu w zbiorniczku. Jeżeli płynu jest tyle ile ma być to dalej jest ten cały akumulator ciśnienia, który może być temu winny - nie trzyma ciśnienia. Ale pytanie czy w V-ce jest ten akumulator czy jest juz serwo. Niech się wypowiedzą bardziej obeznani w temacie Vki. Podstawowe pytanie to: Czy zauważyłeś jakieś problemy z hamowaniem? Czy trzeba uzyć dużo siły aby wyhamować tego malucha? Może hamulce łapią z opóźnieniem?

A i jeszcze świeci się kontrolka od ABS-u... może winne są temu wszystkiemu czujniki i same przeguby? Może to przez błąd ABSu swieci się czerwony wykrzynik (!) :?:

Pozdrawiam i jeszcze raz witam na forum. Milo widziec kolejne T 44.

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2005 07:15:03 
Użytkownik

Auto: Totalnie Dymiąca Idea
czy ABS działa ..???jesli nie to mogl pasc komputer ABS-u

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2005 10:24:03 
Użytkownik

wykrzyknik -> sprawdz pompę hamulcową i pompę wspomagania - szczególnie czy nie ma żadnych uszkodzonych przewodów które moga lekko cieknąć
jeśli było by to serwo to miałbyś twardy pedeł hamulca i coś by piszczało i syczało po przejechaniu kilku kilometrów
ABS -> możliwe że padł tylko czujnik , albo po deszczu zaśniedział jakiś styk
rozpędż trochę auto i depnij tak "z sercem" i przekonasz się czy ci zaczyna bić

Rzczewistość jest tylko iluzją, aczkolwiek bardzo trwałą

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2005 13:46:21 
Użytkownik

Witam ma to samo w v-ce cały czas pali sie kontrolka od ABS-u

Tytuł:
PostNapisane: 21.wrz.2005 21:38:27 
Użytkownik

Wiatm! Już zakupiłem auto. :diabel: Co do kontrolek... Po pierwsze kolo nie sprawdzałzabyt częśto płynu hamulcowego (nawet jak komputer piszczał i sie na czerwono świeciła cała decha!!!). Było poniżej minimum więc naprawa tej usterki kosztowała 12,50zł... :D Oby wszystkie były takie tanie... Co do ABS'u to już zauważyłem, że czasami gaśnie ta kontrolka. Dałem po hamplach i nie ma ABS'u. Ale jak zgaśnie to jest, więc myślę, że to sprawa elektroniki i kostek. Z klockami pewnie jest tak samo... Jeszcze tylko to zostało i moja niunia będzie "oficjalnie odpicowana" :):
Dzięki chłopaki za pomoc i porady. Wiele dały. Pozdrawiam wszystkich!

Viva T44 !!!

Tytuł:
PostNapisane: 22.wrz.2005 06:05:23 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Jeżeli masz mniejsze koło to ABS zawsze będzie wywalał Ci kontrolke, z racji sporej róznicy w obrotach kół. Musisz natychmiast załozyć takie same koła. A co kontrolki klocków , sprawdz przewody za kostkami w instalacji one czesto koroduja i pękają.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1