Anja napisał(a):
Na mój rozum termostat przy nagrzaniu silnika do odpowiedniej temperatury otwiera duży obieg płynu chłodzącego z chłodnicą. Przy za późnym otwarciu następuje chwilowe zwiększenie temperatury. Przy za wczesnym otwarciu włączony jest duży obieg i silnik wolniej się nagrzewa, ale chyba dochodzi do właściwej temperatury. Mnie się wydaje, że te objawy u mnie to będzie coś z wentylatorem, zwiększone wymuszone chłodzenie. Wentylator chyba powinien się włączyć, gdy chłodnica nie nadąża chłodzić płynu. Jest to tylko moje babskie rozumowanie. Jak jest naprawdę nie wiem i dlatego proszę o pomoc.
Nie dokonca jest to prawda bo jeżeli otwiera ci zawcześnie trmostat a wydajność chłodzenia jest duża to ci nigdy nie zagrzeje samochodu do 90 stopni podczs jazdy. Co do wentylatora to niewiem jaki masz model samochodu ale są dwa wentylatory jeden załączany eletrycznie a drugi przez elektromagnez a tem się kręci przeważnie zawsze siłą odsrodkową i praktycznie można go ręką zaczymać jak silnki jest nie nagrzany dopiero rozgrzanie silnia włącza go na pełne obroty . A przyczyną niedogrzania jest termostat bo zawcześnie ci włącza pełen obiek i podczas jazdy nie osiągniesz docelowej temperatury.