.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 01:31:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwny dźwięk Audi A4
PostNapisane: 29.paź.2005 22:31:58 
Użytkownik

Audi A4 (B5) motor 1.8 (20v) rok 1995.
Nie wiem czy to coś niepokojącego jednak wydaje mi się dziwne. Przy załączaniu i wyłączaniu klimatyzacji (climatronic) w okolicach schowka słysze mocne stuknięcie coś jakby się odklejało a następnie boom. Natężenie tego dźwieku jest rózne, nieraz prawie niesłyszalne a bywa i tak że mało zawału nie dostaje.

A4 Avant 1.8 20V (ADR)

Tytuł: Re: Dziwny dźwięk Audi A4
PostNapisane: 29.paź.2005 23:50:02 
Użytkownik

wezelx napisał(a):
Audi A4 (B5) motor 1.8 (20v) rok 1995.
Nie wiem czy to coś niepokojącego jednak wydaje mi się dziwne. Przy załączaniu i wyłączaniu klimatyzacji (climatronic) w okolicach schowka słysze mocne stuknięcie coś jakby się odklejało a następnie boom. Natężenie tego dźwieku jest rózne, nieraz prawie niesłyszalne a bywa i tak że mało zawału nie dostaje.

tak jest - to zalaczajaca sie sprezarka o ile sie nie myle, jest takie charakterystyczne pukniecie - chociaz u mnie raczej nie dochodzi ze schowka ( bo w schowku trzymam inne rzeczy niz sprezarke do klimy :D ), ale mozliwe, ze po prostu zle lokalizujesz ten dzwiek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2005 00:00:50 
Użytkownik

To nie sprężarka :peace: - sprężarka jest z przodu komory silnik, tuż obok chłodnicy, i włącza się na sprzęgle elektromagnetycznym (nie słychać, jedynie przekaźnik, ale baardzo cicho). 'Odlepia się', 'pyka', i 'co-ino' siłowniczek podciśnienia dla klimatyzacji, który jest w obudowie dmuchawy, i włącza/wyłącza podczas wł/wył. wewn. obiegu (jak włączasz klimę, to domyślnie włącza sie opbieg wewn. - przy odrobinie sprytu, można zakłocić tę regułę, i zrobić np. obieg wewn. bez użycia klimy - normalnie włączenie też samego obiegu wewn. powoduje jednoczesne uruchomienie klimy (przy temp. >5 C )). Jednak jeśli masz ten dźwięk tak głośny, że aż straszy - coś jest nie tak - o konkretną poradę 'how-to' wal do Hansa :peace: Normalnie powinieneś słyszeć tylko coś jakby 'odlepienie' i leciutkie pyknięcie.

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2005 00:11:15 
Użytkownik

dzieki Vanderlei uspokoiles mnie :)

A4 Avant 1.8 20V (ADR)

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2005 11:08:46 
Użytkownik

Witam wszystkich, mam pytanko. Wczoraj gdy próbowałem włączyć klimę na ciepłe powietrze by odparować szyby, klima się włączyła a potem zamarła. Mam tą ręczną (dwa guziki A/C i REC). Teraz jak próbuje ją włączyć to guzik A/C się nie zapala i nie ma tego charakterystycznego dzwięku przekaźnika który powinien się przełączyć, bezpiecznik sprawidziłem jest ok. Wymontowałem z nad nóg kierowcy przekaźnik nr. 342 o numerach Audi 4A0 919 579 C, jak sprawdzić czy jest on dobry - czy można go jakość zmostkować tylko że ma on 11 końcówek, jeśli on szwankuje to ile kosztuje nowy, jak sprawdzić co jest grane zanim będę oddawał klimę jako podejrzaną do serwisu, jeśli nie będzie to przekaźnik. Dzięki za wszystkie wskazówki i odpowiedzi. Autko to Audi 80 Avant B4 z 1995 roku.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2005 11:41:05 
Użytkownik

A jaka była temperatura na zewnątrz? Jak < 5 stopni to norma. Mi też sie nie załączała w ostatnich dniach, tz po załączeniu od razu gasła kontrolka.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2005 12:00:55 
Użytkownik

Dokładnie tak było wydaje mi się że poniżej 5 stopni, ale czy mam rozumieć że klimą nie można grzać, może głupie pytanie ale jednak. Dopiero przy wyższej niż 5 stopni się włącza? Było by to nawet zrozumieałe ale czy tak jest faktycznie. Bo klima jest w bardzo dobrym stanie, latem mroziła mocno, szczelna, uzupełniana czynnikiem.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2005 16:29:51 
Użytkownik

brychu11 napisał(a):
Dokładnie tak było wydaje mi się że poniżej 5 stopni, ale czy mam rozumieć że klimą nie można grzać, może głupie pytanie ale jednak. Dopiero przy wyższej niż 5 stopni się włącza? Było by to nawet zrozumieałe ale czy tak jest faktycznie. Bo klima jest w bardzo dobrym stanie, latem mroziła mocno, szczelna, uzupełniana czynnikiem.

A/C pewnie właącza sprężarkę, a sprężarki nie włączycz jak jest na zewnątrz poniżej 5C. Do grzania Ci sprężarka nie potrzebna

Obrazek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1